Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το αποδυναμωμένο ψήφισμα που ζητούσε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πέρασε, μετά από μια εβδομάδα καθυστερήσεων.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απείχαν και οι δύο. Οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στη ρωσική τροπολογία που επεδίωκε να επαναφέρει τη διατύπωση που ζητούσε «αναστολή» των εχθροπραξιών. Δέκα ψήφισαν υπέρ. Τέσσερις απείχαν. Οι ΗΠΑ καταψήφισαν, οι οποίες επικαλέστηκαν το δικαίωμα βέτο τους.

Δείτε επίσης: Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Σε ψήφιση η «χλιαρή» πρόταση για τη Γάζα, προς αποφυγή αμερικανικού βέτο

Τι προβλέπει το ψήφισμα

Μετά από μια εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων, ορίστε τι λέει το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας:

• Απαιτεί από όλα τα μέρη να «διευκολύνουν και να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους αμάχους.

• Καλεί τα μέρη να «δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών»· Μια αρχική εκδοχή απαιτούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο απορριφθέν σχέδιο ζητούσε «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.

• Απαιτεί τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων διαδρομών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για παραδόσεις βοήθειας.

• Ζητεί από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν άλλο συμβιβασμό, με ένα αρχικό προσχέδιο που καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για ταχεία βοήθεια.

• Απαιτεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

• Απαιτεί να επιτραπεί αρκετό καύσιμο στη Γάζα για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – Από αναβολή σε αναβολή η ψηφοφορία

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter