Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολικό black out στο Τσερνόμπιλ: «Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν» – Παγκόσμια ανησυχία

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολικό black out στο Τσερνόμπιλ: «Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν» – Παγκόσμια ανησυχία

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην πολύπαθη και εμπόλεμη Ουκρανία όπου μαίνονται οι μάχες για 14η μέρα. Μετά τον πρωινό συναγερμό, για από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας που υποστήριξε πως έχει χάσει την επαφή με τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών, πλέον ο συναγερμός ανεβαίνει κλίμακα καθώς, όπως έγινε γνωστό, η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ανησυχία για το Τσερνόμπιλ – Δεν στέλνουν πλέον πληροφορίες τα συστήματα ελέγχου, λέει ο ΔΟΑΕ

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Σε κανονικά επίπεδα η ραδιενέργεια στη Ζαπορίζια

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα , ενώ πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες σε εγκατάσταση η οποία υπέστη ζημίες κατά τις συγκρούσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής κρατικής διαχειρίστριας εταιρείας των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί.

Η IAEA αναφερόταν στις κάμερες και άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

Δείτε επίσης: Ρωσία-Ζαχάροβα: Δεν σχεδιάζουμε την ανατροπή Ζελένσκι – Καταγγελίες για δυτικά «βιολογικά εργαστήρια» στην Ουκρανία

Αγωνία για τους άμαχους και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Σε ισχύ έχει τεθεί η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους από τις 9 το πρωί προκειμένου να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός από τις 9 το πρωί έως τις 21:00 τοπική ώρα, όπως αναφέρει το Reuters. Την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των άμαχων και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι εκκένωσης άνοιξαν σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Μπουτσά, το Ιρπίν, το Γκοστομέλ και η Μαριούπολη. Λίγο πριν ξεκινήσει ωστόσο η κατάπαυση του πυρός σήμαναν οι σειρήνες στο Κίεβο, στο Τσερνίχιβ, στο Λούμπνι, στην Πολτάβα και στο Βασίλκιν, στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια.

Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης και κρέατος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη.

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών σιταριού, όπως δήλωσε προ ημερών ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τη Ρωσία να προχωρά την εισβολή της, οι τιμές στα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά «εκτοξεύονται». Συγκεκριμένα, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν χθες σε νέο ρεκόρ στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο, αντίστοιχα, για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Charlie McConalogue είπε στο RTE ότι οι αγρότες, πολλοί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο καλλιέργειας σιτηρών φέτος.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους άμαχους και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους – Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές ζάχαρης, κρέατος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter