Συνάντηση Πούτιν – Τζινπίνγικ: Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και έμφαση στις καλές σχέσεις γειτονίας

Συνάντηση Πούτιν – Τζινπίνγικ: Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και έμφαση στις καλές σχέσεις γειτονίας

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο μια πρώτη κατ΄ιδίαν συζήτηση που διήρκησε τεσσεράμισι ώρες, όπως μετέδωσε τα πρακτορεία ειδήσεων ΤΑSS και Ria Novosti.

«Η Κίνα είναι έτοιμη, μαζί με τη Ρωσία, να διαφυλάξει την παγκόσμια τάξη με βάση το διεθνές δίκαιο». Αυτό δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, φθάνοντας στη Μόσχα για μια επίσημη επίσκεψη που θα διαρκέσει ως την Τετάρτη.

Όπως είπε ο κινέζος ηγέτης, «η Κίνα και η Ρωσία έχουν σχέσεις καλής γειτονίας και είναι αμοιβαία αξιόπιστοι εταίροι», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Οι πρώτες δηλώσεις Πούτιν και Σι προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Απευθυνόμενος στον Σι Τζινπίνγκ ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για «κινεζικό σχέδιο που βασίζεται στις αρχές της διεθνούς δικαιοσύνης και δικαίου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι διάβασε προσεκτικά τις προτάσεις της Κίνας για την υπέρβαση της κρίσης στην Ουκρανία. «Γνωρίζουμε ότι προχωράτε με τις αρχές της δικαιοσύνης και του σεβασμού των θεμελιωδών διατάξεων του διεθνούς δικαίου», είπε ειδικότερα ο Πούτιν.

Επίσης, κατά τη συνάντηση με τον Βαλντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» ότι ο ρωσικός λαός θα στηρίξει τον ηγέτη του Κρεμλίνου στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. «Ξέρω ότι θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη χώρα σας το επόμενο έτος. Χάρη στην ισχυρή ηγεσία της, η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη ευημερίας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Τζινπίνγκ.

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου

«Αν πάτε στη Μόσχα και καθίσετε για τρεις μέρες στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο Πούτιν και ακούσετε τις απόψεις του για έναν πόλεμο που ξεκίνησε και θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα, θα πρέπει τουλάχιστον να σηκώσετε το τηλέφωνο και να μιλήσετε και με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Έχει την άποψή του», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, διαβεβαιώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Σι και του Βλαντιμίρ Πούτιν «πολύ, πολύ στενά».

Η επίσκεψη προκάλεσε την οργή του Κιέβου που τη χαρακτήρισε «κυνική και χωρίς τύψεις ». Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικεντρώθηκε στο ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο ηγέτη χαρακτηρίζοντάς το ως «σημείο καμπής».

Πηγή: ΒΒC, Nexta, Bloomberg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter