Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο απόηχο των προτάσεων Τσίπρα

Συνεδριάζει σήμερα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η Κοινοβουλετική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεδρίαση που μπορεί να είναι η πρώτη του νέου χρόνου ωστόσο μοιραία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις προτάσεις του προέδρου ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος για εκλογή του αλλά και εκλογή Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος, από τα περίπου 60 χιλιάδες και πλέον μέλη του.

Στις εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνονται και μια σειρά από αλλαγές, όπως τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, η επιτροπή Δεοντολογίας, η εσωκομματικές ψηφοφορίες για υποψήφιους τοπικούς άρχοντες αλλά και βουλευτές και ευρωβουλευτές, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κόμματος (μέλος με ένα κλικ) κ.α. τις οποίες επεξεργάστηκε η επιτροπή Καταστατικού υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και είναι ικανές να αλλάξουν πλήρως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε έως σήμερα.

Επί του παρόντος οι αντιδράσεις στις προτάσεις Τσίπρα (ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι αιφνιδίασε τους συντρόφους του) ήταν ηπίων τόνων ωστόσο ορισμένα κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης, έσπευσαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους ή τις επιφυλάξεις τους με τις προτάσεις του προέδρου κάνοντας λόγο για έλλειψη λογοδοσίας και για τον κίνδυνο να επικρατήσει ένα ιδιότυπο star system στην εκλογή των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Την ίδια ώρα τόσο η Κίνηση Μελών (η μεγαλύτερη τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ) όσο και η ΡΕΝΕ τάσσονται υπέρ των αλλαγών θεωρώντας ότι σε μεγάλο βαθμό κάνουν πράξη το πάγιο αίτημα για άνοιγμα του κόμματος στους ψηφοφόρους του.

Με τις προτάσεις Τσίπρα πρώτος αντέδρασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ο οποίος λέγοντας ότι «Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την ανάρτηση της Καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δέσποινας Παπαδοπούλου, η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωνε επί λέξει: «δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για το τι σημαίνει και τι θα παράγει σαν πολιτική πράξη και εφαρμοσμένη πολιτική η πραγματικότητα της άμεσης εκλογής του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ακόμη πιο δυσοίωνη επιλογή) σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε “Άμεση Δημοκρατία”».

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Open» χαρακτήρισε δευτερεύουσας σημασίας τις οργανωτικές προτάσεις Τσίπρα».

Τους αιφνιδίασα με τις ανακοινώσεις, δεν είχαν χρόνο να το επεξεργαστούν, μόλις “μεταβολίσουν” τις προτάσεις μου θα δουν πως τίποτα δεν είναι πιο ελκυστικό και δημοκρατικό από τη νέα διαδικασία που εισηγούμαι και θα αναθεωρήσουν.

Και οι δύο ήταν μεταξύ των 11 στελεχών που καταψήφισαν τις προτάσεις του προέδρου στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης σε ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο Νίκος Βούτσης προκειμένου να καταγραφούν τα «όχι». Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγαν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να τοποθετηθούν δημοσίως προφανώς επιλέγοντας τη γραμμή της τελικής καταμέτρησης δυνάμεων στο επικείμενο Συνέδριο και χωρίς βεβαίως κανείς να μπορεί να αποκλείσει κάποια κίνηση πριν το Συνέδριο το οποίο είναι προγραμματισμένος στο τέλος Μαρτίου.