Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων: O Ερντογάν απειλεί με εισβολή και ο Tσαβούσογλου κάνει το άσπρο μαύρο στο Αιγαίο

Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων: O Ερντογάν απειλεί με εισβολή και ο Tσαβούσογλου κάνει το άσπρο μαύρο στο Αιγαίο

Τέλος δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας από τη Βοσνία_Ερζεγοβίνη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο βαλκανικής τριήμερης περιοδείας.

«Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι όνειρο. Αν πούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, τι είπα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν θα έρθει η ώρα. Γιατί; Έχουν αυτά τα νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά, και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, υπάρχει τέλος στην υπομονή. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η λύτρωση. Από τη στιγμή που βλέπουμε τη λύτρωση, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Οταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Το κλείδωμα ραντάρ είναι ένα θέμα. Τέτοια βήματα δεν είναι καλός οιωνός» είπε κατά λέξη ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Ερντογάν, ο οποίος τις επόμενες μέρες πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη σε Σερβία και Κροατία, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία «προωθεί πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης» στα Δυτικά Βαλκάνια και βοηθά τις χώρες της περιοχής σε μία «διαδικασία ολοκλήρωσης» στις ευρω-ατλαντικές δομές.

Τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου ακολούθησε η είδηση πως η Άγκυρα «επικοινωνεί» διεθνώς το αναθεωρητικό αφήγημα που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, καθώς το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσιοποίησε το γεγονός ότι σχετικές επιστολές εστάλησαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την 1η Σεπτεμβρίου σε 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα για «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις». Στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι υπάρχουν νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και θαλάσσιες περιοχές, όπου έχουν εφαρμογή πρωτόκολλα όπως έρευνας και διάσωσης (SRR), το FIR και οι NAVTEX, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συμφωνιών.

Οι νέες επιθετικές ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας λίγες ώρες μετά από προηγούμενη προκλητική δήλωση του Ερντογάν πως «η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς, ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά», την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει να καταρρέει υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών που την εκθέτει διεθνώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κινείται σε πνεύμα «θερινής ανεμελιάς».

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμή μας, δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter