Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο – Βέτο από Όρμπαν για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο – Βέτο από Όρμπαν για τη βοήθεια στην Ουκρανία

«Αγκάθι» αποτέλεσαν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τους ηγέτες της ΕΕ να επιστρέφουν στη συζήτηση από τον Ιανουάριο.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Παράλληλα, επισήμανε πάντως ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

«Ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας, «όχι» στο νέο πακέτο

Η απόφαση χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, δεν συνοδεύτηκε από την επικύρωση στο νέο πακέτο για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ σκόπευε να διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 50 δισεκ. ευρώ —33 δισεκ. υπό μορφή δανείων, 17 δισεκ. ως δωρεές— σε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να αλλάξουν στάση στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. «Περίληψη της νυχτερινής βάρδιας: βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου», συνόψισε μέσω X ο Όρμπαν.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλα τα βλέμματα στον πείσμονα Ορμπάν

Υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη της απόφασης απαιτείται ομοφωνία.

«Θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές Ιανουαρίου», ανήγγειλε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Οι 26 χώρες δώσαμε το πράσινο φως. Ο Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει προς το παρόν. Είμαι όμως αρκετά σίγουρος πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, εκτιμάμε στα τέλη Ιανουαρίου», υπερθεμάτισε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής EE: Υποστήριξη από Ιρλανδία και Ισπανία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter