Σύνοδος Κορυφής EE: Υποστήριξη από Ιρλανδία και Ισπανία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Σύνοδος Κορυφής EE: Υποστήριξη από Ιρλανδία και Ισπανία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Μιλώντας στην έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ, ανέφερε ότι ενώ το μπλοκ πρέπει να καταδικάσει «τις τρομοκρατικές που διαπράττει η Χαμάς», θα πρέπει επίσης να ζητήσει δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους.

«Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας στον Παγκόσμιο Νότο, που είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, εξαιτίας των δύο μέτρων και σταθμών.

Και υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, ειλικρινά», πρόσθεσε. Σε προηγούμενη σύνοδο της ΕΕ τον Οκτώβριο, τα μέλη ζήτησαν «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα.

Διαβάστε σχετικά: Γάζα: «Άμεση κατάπαυση του πυρός» ζητά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Όμως, πριν ξεκινήσει η σύνοδος, ο Βαράντκαρ και οι ηγέτες του Βελγίου, της Μάλτας και της Ισπανίας έγραψαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζητώντας του να διοργανώσει μια «σοβαρή συζήτηση» σχετικά με τον πόλεμο και την «ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται». Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας και ότι πρέπει να σταματήσουν οι «περιττοί φόνοι».

Ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση πυρός στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ο Πέδρο Σάντσεθ λέει ότι ελπίζει ότι τα κράτη μέλη του μπλοκ θα καταλήξουν σε συμφωνία για κατάσταση στη Γάζα και επανέλαβε ότι η Ισπανία την υποστηρίζει. «Η κατάπαυση πυρός θα πρέπει να ανοίξει την πόρτα στη διπλωματία και στην υλοποίηση μιας λύσης δύο κρατών», σημείωσε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα ζητήσει τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές – Πλήγματα σε Νουσεϊράτ και Ράφα

«Ρήγμα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους στη Γάζα παρά τις διεθνείς πιέσεις», λέει ο Νετανιάχου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter