Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλα τα βλέμματα στον πείσμονα Ορμπάν

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλα τα βλέμματα στον πείσμονα Ορμπάν

Με τη διήμερη σύνοδο να ξεκινά αυτή την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αναμετρηθούν με την Ουγγαρία για τη συνέχιση της βοήθειας και τις προοπτικές ένταξης στην Ουκρανία. Ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, αναμένεται να στυλώσει τα πόδια ώστε να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί, μιας και η στρατηγική αυτή φαίνεται να αποφέρει καρπούς: η ΕΕ έχει ήδη «ξεπαγώσει» τα μισά περίπου κονδύλια (10 δισ. ευρώ) από αυτά που δικαιούται η Ουγγαρία από τα ταμεία συνοχής. Τα κονδύλια παρακρατούνταν εξαιτίας των ανησυχιών για την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Διαβάστε επίσης: Ο Ορμπάν προκαλεί την Ουκρανία: «Μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες»

«Φωνή κοινής λογικής»

Στη ρητορική του, ο Ορμπάν προσπαθεί να πείσει το εσωτερικό της χώρας του ότι αντιστέκεται στις κοινοτικές επιταγές για το εθνικό συμφέρον της Ουγγαρίας. Η αντίσταση στις πολιτικές που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες έχει απήχηση στο ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό κοινό, ενώ παράλληλα η φιλικά διακείμενη στάση προς τη Ρωσία –από την οποία η Ουγγαρία προμηθεύεται καύσιμα σε προνομιακές τιμές- συμβάλλει στην αντιευρωπαϊκή ρητορική.

«Είμαστε η φωνή της κοινής λογικής στην Ευρώπη», είπε στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ο Ορμπάν την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να τονίζει ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27. Οι λόγοι για την αδυναμία αυτή, σύμφωνα πάντα με τον Ορμπάν, είναι ο πόλεμος, η διαφθορά, ο μεγάλος αγροτικός τομέας που ανταγωνίζεται τα ουγγρικά προϊόντα και η κακομεταχείριση της ουγγρικής μειονότητας.

Οι ουγγρικές αντιρρήσεις απειλούν να κάνουν μια κακή εβδομάδα ακόμη χειρότερη για τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον απέτυχε να εξασφαλίσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική στρατιωτική χρηματοδότηση, που μπλοκαρίστηκε από Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες.

«Εάν δεν υπάρξουν θετικά νέα στις Βρυξέλλες, αυτό θα σημαίνει ότι ο Πούτιν άσκησε βέτο σε αυτήν την απόφαση», προειδοποίησε ο ουκρανός ηγέτης, κατηγορώντας ρητά τη Βουδαπέστη ότι στέκεται εμπόδιο. Η Βουδαπέστη μπορεί να μπλοκάρει όλα όσα ζητά το Κίεβο, παρά την ευρεία υποστήριξη προς την Ουκρανία από άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ. Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε ότι «η απάθεια για την Ουκρανία είναι απαράδεκτη». Ωστόσο, μια ελπίδα συμβιβασμού φαίνεται στον ορίζοντα.

«Ξεπάγωμα» κονδυλίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη, μια μέρα πριν την έναρξη της συνόδου, να ξεμπλοκάρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της Ουγγαρίας στην ΕΕ που είχαν παγώσει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός έχει απειλήσει εδώ και εβδομάδες να ασκήσει βέτο στα σχέδια του μπλοκ να χορηγήσει 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο τα επόμενα τέσσερα χρόνια καθώς και στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με την Ουκρανία, εφόσον δεν ξεμπλοκάρει πλήρως η χρηματοδότηση της χώρας του.

Οι πιέσεις στους ηγέτες της ΕΕ να ρίξουν μια οικονομική σανίδα σωτηρίας στην Ουκρανία, σχεδόν δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας, αυξάνεται μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους σκανδιναβούς ηγέτες στο Όσλο την Τετάρτη και αναμενόταν να εμφανιστεί στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, την οποία περιέγραψε ως «μη εύκολη συνάντηση».

Ο Όρμπαν την Τετάρτη σηματοδότησε την προθυμία του να «κάνει οικονομικές συμφωνίες για οικονομικά θέματα», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να είναι αντίθετος στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με το Κίεβο. Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι και οι δύο αποφάσεις είναι εξίσου σημαντικές για το ηθικό στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα και την εμπιστοσύνη στη συνεχή υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter