«Συνοικία το Ονειρο»

«Συνοικία το Ονειρο»

Το παντοπωλείο της Θεοδώρας με τα ιδιαίτερα χρώματα και τα ακόμα πιο ιδιαίτερα προϊόντα

Η πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα είναι ένα σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, καθώς αποτελεί ένα ολοζώντανο οργανισμό με το δικό του ιδιαίτερο χρώμα και με διαρκή ζωή, σε όλη της διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Μιλώντας για χρώματα, αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το πολύχρωμο παντοπωλείο «Συνοικία το Ονειρο», το οποίο βρίσκεται πάνω στην πλατεία και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό 8 της οδού Δεινοχάρους. Αν τα χρώματα τραβούν το μάτι των περαστικών, το εσωτερικό του είναι σίγουρα αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κυρίως κεντρίζει την περιέργεια. Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το παντοπωλείο ήταν στα πλαίσια ενός τελείως διαφορετικού νυχτερινού ρεπορτάζ, αλλά τα όσα είδα και κυρίως η φιλόξενη και πάντα χαμογελαστή ιδιοκτήτρια Θεοδώρα Σπυριδωνίδου με έφεραν ξανά στα Πετράλωνα, αυτή τη φορά μεσημέρι και με ήλιο.

Το ιδιαίτερο του παντοπωλείου, για τα δικά μου δεδομένα τουλάχιστον, είναι ότι γνώριζα ελάχιστες από τις ετικέτες των προϊόντων και κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με την Θεοδώρα. «Όταν ξεκίνησα το μαγαζί, το πρώτο που με ενδιέφερε ήταν να έχω προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Φυσικά υπάρχει και το κομμάτι της ροής (οι πιο γνωστές ετικέτες που τις βρίσκει κάποιος στα περισσότερα καταστήματα) αλλά οι μικροπαραγωγοί είναι αμέτρητοι. Πρέπει να τονίσω ότι δεν ισχύει αυτό που όλοι πιστεύαμε παλαιότερα, ότι οι τιμές είναι ψηλές λόγω κόστους βιολογικών προϊόντων. Οι προσιτές τιμές και φυσικά η υψηλή ποιότητα είναι το ζητούμενο και ο μικροπαραγωγός μπορεί να το πετύχει πλέον. Επίσης εύκολο είναι να τους εντοπίσει κάποιος μέσω του διαδικτύου, αλλά και με την παρουσία τους στις ειδικές εκθέσεις που γίνονται».

Ρωτήσαμε για το πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος, αναφορικά με τα προϊόντα που βρίσκονται στο παντοπωλείο. «Τα βιολογικά και ιδιαίτερα προϊόντα δεν τα είχα σκεφτεί από την αρχή, αλλά με πήγε ο κόσμος στο συγκεκριμένο είδος. Υπάρχει άνθρωποι που έρχονται για πρώτη φορά να ψωνίσουν κάτι και εκπλήσσονται ευχάριστα με τις ετικέτες μας, μπορώ να πω ότι χάνονται κιόλας. Πολλοί αλλάζουν γνώμη επιλέγοντας τελικά το διαφορετικό που βρίσκουν εδώ και τους παρατηρώ να χαζεύουν τις προτάσεις μας και να περνούν αρκετοί ώρα στα ράφια, παρόλο που έχουν έρθει για συγκεκριμένες αγορές».

Μιλώντας καθαρά εμπορικά με την Θεοδώρα, ρωτήσαμε αν μία τέτοια επιλογή προϊόντων την συμφέρει, σαν καταστηματάρχη. «Η πορεία μου έδειξε ότι συμφέρει να υπάρχει ποικιλία και σε ετικέτες, αλλά και σε τιμές. Το μάτι θέλει πάντα να βλέπει πολλά και διάφορα και τελικά να επιλέγει αυτό που θέλει. Εχω πελάτη που έρχεται από την Κυψέλη για να πάρει ένα συγκεκριμένο παστέλι, που εννοείται πως στην αγορά κυκλοφορούν αμέτρητα, αλλά εδώ βρήκε αυτό που ήθελε. Τα Πετράλωνα μαζεύουν κόσμο από όλη σχεδόν την Αθήνα και υπάρχει και κόσμος από άλλες χώρες που μένει στα RBNB της περιοχής και προτιμούν το κάτι διαφορετικό».

Η απορία μας ήταν για την αναλογία στην κίνηση των προϊόντων ροής και στις ιδιαίτερες ετικέτες του παντοπωλείου. «Τα προϊόντα ροής επιλέγονται συνήθως από τη νεολαία. Ο υπόλοιπος κόσμος ψάχνει τους μικροπαραγωγούς. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες του καθενός, όταν για παράδειγμα κάποιος θέλει προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αν μιλήσω ποσοστιαία, το 70% της κίνησης ανήκει στους μικροπαραγωγούς και μόλις το 30% στην λεγόμενη ροή».



Χαιρετώντας την Θεοδώρα και αναχωρώντας από την πλατεία Μερκούρη, ένιωσα ότι ήμουν σε ταινία του παλιού ελληνικού σινεμά. Εκεί που η ευγένεια και το χαμόγελο, μαζί με τα ελληνικά προϊόντα και την χάρτινη σακούλα ήταν βασικά κομμάτια μιας εποχής ρομαντικής, διαφορετικής και για πολλούς ονειρεμένης, όπως λέει και το όνομα του παντοπωλείου…

«Συνοικία το Ονειρο» Δεινοχάρους 8 πλατεία Μερκούρη Πετράλωνα

Το Doc Food and Drink σας περιμένει στην ομάδα στο Facebook, με τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και κυρίως δημιουργίες! https://www.facebook.com/groups/DocFood.Drink

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter