Συντάξεις: 4000 δικαστικοί μπορούν να κερδίσουν με τη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συντάξεις: 4000 δικαστικοί μπορούν να κερδίσουν με τη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
EUROKINISSI

Δημοσιεύθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι τρεις πιλοτικές αποφάσεις για τις συντάξεις των δικαστών, με τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπείσες συντάξεις επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012 δόθηκαν.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας αφορούν τρείς πρώην δικαστές και θα ευνοήσουν άμεσα 450 που έχουν επίσης προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 δικαστές θα πρέπει να διεκδικήσουν με αιτήσεις καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρούνται ομόφωνες επειδή τρία μέλη διαφώνησαν μόνον για το χρόνο εφαρμογής και όχι την ουσία. Είναι πιλοτικές και αφορούν 450 περίπου συνταξιούχους δικαστές οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει.

Επίσης οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακολούθησε στην ουσία την απόφαση του Μισθοδικείου του 2021 (υπ. αριθμ. 255/2021) που είχε κρίνει ότι «το Σύνταγμα επιβάλει σταθερή αναλογία των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών».

Βάσει εκείνης της απόφασης του Μισθοδικείου του 2021 οι τρείς δικαιωθέντες συνταξιούχοι δικαστές προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την υλοποίηση της απόφασης του Μισθοδικείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter