ΣΥΡΙΖΑ: Ενεργά στο πλάι των αγροτών μετά την αυτοκριτική – Πώς απέτρεψε τη διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες ευάλωτους

ΣΥΡΙΖΑ: Ενεργά στο πλάι των αγροτών μετά την αυτοκριτική – Πώς απέτρεψε τη διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες ευάλωτους

Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες μέρες η αυτοκριτική της Θεοδώρας Τζάκρη για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στον αγροτικό κόσμο στο πρόσφατο παρελθόν.

«Είναι μια τάξη συντηρητική. Δεν είχαμε θέσεις; Δεν βγήκαν στην κοινωνία; Δεν έχουμε στελέχη; Σε μια κοινωνία όπου το 80% της οικονομίας, είναι πρωτογενής τομέας, τομέας παραγωγής. Ένα κόμμα που έχει αυτή τη στιγμή σε μια διεργασία 100 ανθρώπων, 3 στελέχη αγροτών, σημαίνει ότι κάτι δεν κάναμε καθόλου καλά. Εγώ δεν ξέρω πόσο καλά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγροτική παραγωγή. Θέλω να πω και αυτοκριτικά, ότι δεν έκανε και σπουδαία πράγματα, με την έννοια ότι δεν έφερε τίποτα σπουδαίες πολιτικές» είπε μεταξύ άλλων σε κομματική εκδήλωση στη Βέροια.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες δείχνει πως βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών που διαδηλώνουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Τις οκτώ θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, παρουσίασε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media, τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχει επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχει αφουγκραστεί τις ανησυχίες των αγροτών.

«Πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ δίπλα τους. Είμαστε μαζί σας» λέει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά οι προτάσεις:

1. Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
2. Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7σεντς η κιλοβατώρα.
3. Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
4. Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
5. ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
6. Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
7. Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.
8. Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Προστασία των ευάλωτων

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κοροϊδέψει ξανά τους αγρότες τάζοντάς τους τα αυτονόητα» επισημαίνει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την παραδοχή του πρωθυπουργού πως ενώ η εξαγγελία για την αναστολή διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 191 γεωργοί και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά ώθησε τον ΔΕΔΔΗΕ να δώσει τα στοιχεία για τη διακοπή ρεύματος στους 191 πλημμυροπαθείς. Και όπως αποκαλύφθηκε, είχαν σειρά για να τους κοπεί το ρεύμα ακόμη 823 πλημμυροπαθείς αγρότες…

Επίσης, ζητά η τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα, για την οποία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, να ισχύσει για όλη τη χώρα, σε όλες τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ακόμα, προτείνει την έκδοση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος δύο φορές το χρόνο, στα πρότυπα της ρύθμισης του 2018, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγρότες δεν έχουν σταθερό μηνιαίο εισόδημα.

Ουσιαστική αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αδιαφορία» και «ανικανότητα» της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, ενώ, όπως επιβάλλει ο ρόλος της, προτείνει λύσεις, τις οποίες θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσει η ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, ιδίως λόγω του κόστους ρεύματος και αγροτικού πετρελαίου, αλλά και των αγροτικών εφοδίων. «Υπάρχει επιπλέον ζήτημα με τις αποζημιώσεις, με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ιδίως με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την οποία δεν ενημέρωσε τους αγρότες» είπε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

«Ο υπουργός λέει ψέματα»

«Συνεχίζει να ψεύδεται ο κ. Αυγενάκης που για άλλη μια φορά, λέει πως η ΝΔ “κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ”», σημειώνει σε δήλωσή της η υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

«Ο κ. Αυγενάκης γνωρίζει πως λέει συνειδητά ψέματα και δεν είναι η πρώτη φορά. Γνωρίζει πως η ΝΔ ήταν εκείνη που φορολογούσε τις ενισχύσεις από το πρώτο ευρώ και μάλιστα 2 φορές ο ίδιος είχε προτείνει τροπολογία προς την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου για την κατάργηση της χωρίς ποτέ να γίνει δεκτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις

«Ενώνω τη φωνή μου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Στερεάς Ελλάδας, που συνεχίζουν τον αγώνα τους με μαζικές διαμαρτυρίες στον Άη Γιάννη Βοιωτίας, στην Ανθήλη και το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, καθώς και στη Λοκρίδα! Να γίνουν άμεσα δεκτά τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση» τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου.

Δίπλα στους αγροκτηνοτρόφους του Νομού Κιλκίς βρέθηκε προχθές ο βουλευτής, Πέτρος Παππάς, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο την έγκαιρη και σωστή πληρωμή των αγροτικών ενιαίων ενισχύσεων. «Θα κάνει επιτέλους μια σωστή πληρωμή στους αγρότες η κυβέρνηση της ΝΔ ή όχι;» ανέφερε δηκτικά σε ανακοίνωσή του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter