ΣΥΡΙΖΑ: Φέρνει τη ΝΔ προ των ευθυνών της για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αποκαλύπτονται τα γαλάζια ψέματα

ΣΥΡΙΖΑ: Φέρνει τη ΝΔ προ των ευθυνών της για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αποκαλύπτονται τα γαλάζια ψέματα

Εδώ και πάνω από 4 χρόνια εκκρεμεί η κύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, «η κυβέρνηση δεν ελέγχει και δεν παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας όπως θα έπρεπε. Μεταξύ άλλων, δεν έχει εξασφαλίσει την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στην Βόρεια Μακεδονία όπως έχει συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019, αλλά και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αλλαγή των ταξιδιωτικών εγγράφων και των πινακίδων των αυτοκινήτων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024».

Όπως λένε από την Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση είναι εκείνη που «αφήνει περιθώρια για την μη τήρηση της Συμφωνίας και την υπονόμευση της αμυντικής, διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια για ενίσχυση του ρόλου τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας».

Η γαλάζια κυβίστηση

Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ είχε παραδεχθεί πως η Συμφωνία «δεσμεύει τις δύο χώρες» και «πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον -νέο τότε- πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Όπως του τόνισε, η στήριξη αυτή, «είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί και μέρος της ενταξιακής διαδικασίας».

Είναι το ίδιο κόμμα, που όντας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε για «προδότες» και για «βαριά εθνική υποχώρηση».

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντάλλαξε τις συντάξεις με τη Μακεδονία. Και λίγα χρόνια αργότερα καλούσε τους Βορειομακεδόνες να τηρήσουν τη Συμφωνία. Κάτι που σήμερα φοβάται να κάνει ο ίδιος!

Όπως είναι προφανές, η ΝΔ βλέπει το πλήγμα που έχει στα δεξιά της και δεν τολμά να επικυρώσει τα μνημόνια που προβλέπονται.

Για να μην μιλήσουμε για τους υπουργούς που πήγαιναν στα συλλαλητήρια, δίπλα στους χρυσαυγίτες και υπόσχονταν πως δεν θα πουν ποτέ τη Βόρεια Μακεδονία με το όνομά της. Υπόσχεση που βεβαίως δεν τήρησαν ποτέ…

Στη Βουλή ο Γεραπετρίτης

Η Ρένα Δούρου καλεί μέσω Επίκαιρής Ερώτησης τον υπουργό Εξωτερικών να απολογηθεί για την ολιγωρία της κυβέρνησης και να απαντήσει τι θα κάνει αν οι γείτονες δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης καλείται να επιβεβαιώσει πως ότι έλεγε στην αντιπολίτευση η ΝΔ, ήταν απλά εθνικιστικές κορώνες προς άγραν ψήφων.

Οι ερωτήσεις της Ρένας Δούρου στον υπ. Εξωτερικών:

  1. Πότε θα εισαχθούν στην οικεία Επιτροπή της Βουλής και κατόπιν στην Ολομέλεια προς κύρωση τα 3 μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως υποχρεούται εκ της Συμφωνίας των Πρεσπών η χώρα μας;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση εάν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας;

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Στο Μαξίμου η 15μελης αντιπροσωπεία – Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Αγρότες: Συναντούν τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου – Χαμηλές προσδοκίες, έτοιμοι για κλιμάκωση

Έγκλημα στα Τέμπη: Μπάζωσαν τον χώρο αλλά κανείς δεν λέει ποιος έδωσε την εντολή

Αγρότες: Συναντούν τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου – Χαμηλές προσδοκίες, έτοιμοι για κλιμάκωση

Γλυφάδα: Το κίνητρο του δράστη για το μακελειό αναζητούν οι Αρχές – Τα πρώτα στοιχεία (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter