ΣΥΡΙΖΑ: Η Σωτηρία της ψυχής

ΣΥΡΙΖΑ: Η Σωτηρία της ψυχής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές είναι ένα κόμμα του 32%, του οποίου η ψυχή είναι μόλις 3%. Πως θα μπορέσει η αριστερά να επηρεάσει τις εξελίξεις και να μεγαλουργήσει στο μέλλον, εάν αυτό το κόμμα χάσει τη ψυχή του;

Η ψυχή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (θα προτιμούσε χωρίς το λήμμα ΠΣ..) να υιοθετήσει «έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό, που είναι εντός, αλλά και ενάντια στο σύστημα και φυσικά να πείσει τον κόσμο για καλά, αλλά και εφαρμόσιμα πράγματα». Ταυτόχρονα να είναι κινηματικός, έτοιμος να δημιουργεί πόλους και μέτωπα… Και όλα αυτά η ψυχή μια χαρά μπορεί να καταφέρει μόνη της! Τι θέλουμε τις διευρύνσεις;

Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι παλιοί σύντροφοι στις οργανώσεις μελών ακούνε τη ψυχή τους και φέρνουν θέματα επικαιροποίησης της λίστας μελών του κόμματος, μπας και διαγράψουν κανένα! Η αυτογελοιοποίηση σε όλο της το μεγαλείο! Την ίδια βέβαια στιγμή βολεύονται με την ιδέα του κυβερνητισμού! Έτσι το κόμμα τίθεται σε μιά αέναη κίνηση, όπου από τη μια πλευρά ο Πρόεδρος διευρύνει και από τη άλλη πλευρά αυτοί περιορίζουν… Δυστυχώς το πανθομολογούμενο αίτημα για άνοιγμα στη κοινωνία είναι χωρίς αντίκρισμα για ένα κόμμα, που είναι καταδικασμένο να πετύχει για το καλό του κοινωνικού συνόλου!

Εντάξει θα μου πείτε, όλα τα κόμματα έχουν τα στελέχη τους σε ρόλους για καλούς, κακούς και άχρηστους. Οι καλοί για παράδειγμα στη Νέα Δημοκρατία είναι μόνο οι Μητσοτακικοί του Κυριάκου, εκτός από εκείνους της Ντόρας, άντε και κανένας κολλητός Σημιτοπασόκος, αλλά σε τελευταία ανάλυση η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου είναι ένα καθεστωτικό κόμμα εξουσίας.

Στο Σύριζα όμως τι ακριβώς αποτελεί για τη ψυχή του, η ηγεσία του και το λήμμα ΠΣ; Ποιοι είναι οι κακοί; Ο Πρόεδρος, η ΠΣ, ή οι ασυμβίβαστοι και γκρινιάρηδες που έχουν άποψη και θάρρος να την εκφράζουν; Τι ακριβώς σημαίνει αριστερό πρόγραμμα εάν φυσικά δεν εννοούν το στείρο κεντρικό έλεγχο των μέσων παραγωγής;

Τι είναι δηλαδή, η επαναφορά των ΣΣΕ, οι έλεγχοι σε χώρους εργασίας, η ενίσχυση Παιδείας και Υγείας, η προστασία της κατοικίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω αναδιανομής του πλούτου, η ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, εάν αυτά δεν είναι Αριστερή προοδευτική πολιτική; Πρέπει η ψυχή να το γράφει στο κούτελό της; Αριστερός είσαι από το τι δηλώνεις ή από το τι κάνεις;

Γιατί και ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα μας δήλωσε ότι η ΝΔ είναι “το κατεξοχήν” προοδευτικό κόμμα!! αλλά βλέπουμε τι κάνει.. Πόσο προοδευτική είναι η ΝΔ με τη λαϊκίστικη συμπεριφορά της στο θέμα της Β. Μακεδονίας και τον διασυρμό των αντιπάλων της για Εσχάτη Προδοσία, πόσο προοδευτική είναι με τον εργασιακό μεσαίωνα που επιφέρει, τη δημιουργία κομματικού κράτους, τις απευθείας αναθέσεις με πακτωλό χρημάτων σε φίλους και ημέτερους, τις χρηματοδοτήσεις φιλικών ΜΜΕ για να ασκούν έλεγχο στους πολίτες και όχι στη κυβέρνηση, το ακαταδίωκτο στις διοικήσεις των τραπεζών, τη αδιαφανή κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη γιγάντωση της διαπλοκής!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κυβέρνησε τη χώρα και αποτελεί πλέον κόμμα εξουσίας. Ως τέτοιο μετατρέπεται ίσως βίαια σ’ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα με επιταγή τη συνεχή διεύρυνση του ακροατηρίου του με ότι πολιτικά, οργανωτικά και ιδεολογικά προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

Ως μεγάλο κόμμα πλέον έχει την ανάγκη να κατασκευάζει μια τέτοια ευρεία ταυτότητα με μια ανάλογη πρόταση ομπρέλα, ικανή να προσελκύει όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους για τη κατάκτηση της εξουσίας. Όμως, όταν η αναγκαιότητα της νέας ταυτότητας του κόμματος εκλαμβάνεται από τη ψυχή του κόμματος ως απειλή και όχι ως ανανέωση, που ίσως πρέπει να θυσιαστούν παραδοσιακές κομματικές σταθερές, τότε δυσχεραίνεται η πολιτική πρόταση προς τη κοινωνία, ο προγραμματικός λόγος γίνεται ασαφής και αόριστος και ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρά τις υπάρχουσες επικοινωνιακές δυσκολίες πρέπει να βρει λύσεις στην ολοένα και μειούμενη κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντί του, που θα ομολογούσα όμως ότι αγγίζει γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Οι απαντήσεις που θα δώσει, εάν ποτέ τις δώσει και δεν μπουν ως συνήθως κάτω από το χαλί, θα σηματοδοτήσουν στο μέλλον τη επιτυχή πορεία του προς το λαό!

Τότε η ψυχή του, όχι μόνον δεν θα χαθεί, αλλά αντιθέτως θα ικανοποιηθεί γιατί “η Σωτηρία της ψυχής είναι μεν πολύ μεγάλο πράγμα”, αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής στη χώρα, είναι ένα πράγμα ακόμη μεγαλύτερο!

*Η Ελένη Αυλωνίτου είναι πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ / μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter