ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής και ο κοινός στόχος για το μέλλον του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής και ο κοινός στόχος για το μέλλον του κόμματος

Σε μια γόνιμη και δημοκρατική συζήτηση κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τέσσερα από τα πλέον κεντρικά στελέχη του κόμματος παρουσίασαν τις πολιτικές θέσεις τους για την κατάσταση και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσαν επισήμως την υποψηφιότητά τους για την προεδρία.

Κοινός στόχος ο οποίος διατυπώθηκε από τα στελέχη του κόμματος, ανεξάρτητα από ποια τάση προέρχονται, είναι η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και της επιστροφής του στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θέτοντας τις βάσεις για μια νέα εκλογική νίκη και επιστροφή στην διακυβέρνηση της χώρας.

Οι τέσσερις «μονομάχοι» στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα είναι η Εφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Στέφανος Τζουμάκας που έκανε την έκπληξη και ο Νίκος Παππάς.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή υποστήριξε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση και την επαύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά τα αίτια της ήττας, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η συζήτηση αναφορικά με αυτές πρέπει να γίνει συγκροτημένα, συλλογικά και εν κινήσει.

Επιπλέον, η ίδια σημείωσε ότι τώρα, μέγιστο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμπνεύσει τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο που απομακρύνθηκε από τις κάλπες, ασκώντας παράλληλα δημιουργική αντιπολίτευση. “Χρειαζόμαστε συριζα μεθοδικό, που θα δίνει βάθος σε θέσεις και προτάσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν προσέλθει με ενωτική διάθεση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η υποψηφιότητά του έχει χαρακτηριστικά συνέχειας και τομής. Μια υποψηφιότητα, δηλαδή, που διατηρεί τα καλώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε ως παρακαταθήκη ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τομής που, ως προς αυτό το σκέλος, αφορά το σχέδιο του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά το σχέδιο του για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην τσάρος της οικονομίας δήλωσε ότι σκοπός είναι να φτιαχτεί ένα αριστερό, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα.

Επανέλαβε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να διευρύνει την πολιτική του απεύθυνση και ως σκοπό έθεσε για πολλοστή φορά την εκλογική νίκη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Παππάς επέμεινε στην ανάγκη να καταστεί άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ μια πολιτική δύναμη που μπορεί να κερδίσει εκλογικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, το κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη να διεξαχθεί ο διάλογος σε ήπιους και συντροφικούς τόνους.

Ο Στέφανος Τζουμάκας παρουσιάζοντας την δική του υποψηφιότητα έκανε λόγο για ανοικτό, πολιτικό κόμμα καθώς επίσης και Λαϊκό και Εκλογικό κόμμα. Είπε μεταξύ άλλων: «Οι προοδευτικοί πολίτες προτιμούν την απόδοση της δικαιοσύνης και όχι τις εκδικήσεις. Φέτος έχουμε τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 73. Κανείς μας δεν ήθελε εκδίκηση. Θέλαμε δίκαιη κρίση και για τους βασανιστές μας και για τους στρατοδίκες μας. Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι. Οι Φεουδαλικές πρακτικές ανήκουν στη προκαπιταλιστική περίοδο. Καταστατικές αλλαγές καθώς και τη θεσμοθέτηση της θέσης του Αντιπροέδρου στο κόμμα. Τα μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις. Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουργούν το Σήμερα και το Αύριο».

Σε δηλώσεις εξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή προχώρησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του για μετάθεση του χρόνου της εκλογής του Προέδρου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αφού ο κ. Τεμπονέρας εξήγησε οτι όλη η διαδικασία διεξάγεται με συντροφικότητα και ενότητα, στη συνέχεια δήλωσε ότι πρέπει να προκύψει πολιτικός χρόνος για μια εσωτερική συζήτηση που θα διεξαχθεί σε βάθος.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ»,

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter