ΣΥΡΙΖΑ: Οι οπαδοί της βίας και η βία των «οπαδών»

ΣΥΡΙΖΑ: Οι οπαδοί της βίας και η βία των «οπαδών»

To τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Σύριζα εξέδωσε ανακοίνωση για την έξαρση της οπαδικής βίας και την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει τη δράση των χούλιγκαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ρέντη και η δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα εναντίον αστυνομικού αποτελούν μια θλιβερή επιβεβαίωση της πλήρους αποτυχίας της Πολιτείας στο πεδίο της πρόληψης της βίας που εκδηλώνεται με πρόσχημα τον αθλητισμό. Αναντίρρητα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη επιστημονικής επαναπροσέγγισης του φαινομένου και εφαρμογής ορθότερων πρακτικών πρόληψης, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ερευνητικά και κοινωνικά δεδομένα.

Ο επιπόλαιος και περιστασιακός τρόπος – συνήθως μετά από ένα τραγικό συμβάν – που προσεγγίζεται το ζήτημα της βίας δεν παρέχει, προφανώς, τη δυνατότητα για εμπεριστατωμένη και ολιστική προσέγγιση ενός σύνθετου φαινομένου. Η βία είτε λεκτική είτε σωματική καθώς και η εμπλοκή οπαδών σε περιστατικά βίας στους αθλητικούς χώρους σχετίζεται αναμφίβολα με τα ευρύτερα αδιέξοδα και τη δυσοίωνη καθημερινότητα, κυρίως, της νεολαίας.

Τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας με επίπλαστη αφορμή τον αθλητισμό μαρτυρούν την άνευ προηγουμένου έξαρση του φαινομένου. Από την άλλη, η ανεπάρκεια λειτουργικού σχεδιασμού και η απουσία πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της Κυβέρνησης, να δράσει αποτελεσματικά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Τα εκ των υστέρων κατασταλτικά μέτρα και η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών δεν αποτελούν τη οριστική λύση, όπως διακηρύσσει η Κυβέρνηση μετά από κάθε τραγικό περιστατικό στο πλαίσιο του damage control, αλλά μέρος ενός πολυεπίπεδου σχεδίου πρόληψης και θεραπείας.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ, εξ’ αφορμής του θλιβερού γεγονότος στο Ρέντη και διαπιστώνοντας την απαράδεκτη απραξία και την επικίνδυνη ανοχή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας, δια στόματος του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, επιδεικνύοντας τάχιστα αντανακλαστικά, πρότεινε σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που στην πλειοψηφία τους υιοθετήθηκαν και εξαγγέλθηκαν χθες από τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υπουργό.

Συγκεκριμένα, προτάθηκαν:

*η ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

*η είσοδος στα γήπεδα κατόπιν ταυτοποίησης.

*η υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και η απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης που αναγράφεται στο εισιτήριο.

*η υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και ο υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας των μέσων κατόπτευσης της εγκατάστασης πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ να είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο Ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις ημέρες των αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση να πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ. Επιπρόσθετα, προτείνουμε να εξεταστεί η προοπτική απεμπλοκής της αστυνομίας για την ασφαλή διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων και η ευθύνη να μετατεθεί στις διοργανώτριες αρχές και τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ).

Πολλές φορές σε περιστατικά έντασης εντός αθλητικών εγκαταστάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται χρήση βεγγαλικών, πυρσών και φωτοβολίδων, η αστυνομία κατηγορείται για πλημμελείς ελέγχους και ως αποκλειστική υπεύθυνη για τυχόν επεισόδια και τραυματισμούς.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επέλεξε να εμπλέξει ακόμα περισσότερο την Αστυνομία στη διεξαγωγή των αθλητικών αναμετρήσεων, αγνοώντας επιδεικτικά σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για το θέμα, αλλά και το σχετικό αίτημα της ΠΟΑΣΥ.

Η λήψη δράσεων, η κατάρτιση και η υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης της υγιούς φίλαθλης κουλτούρας στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι μόνο μέσω της Παιδείας, του Πολιτισμού και της εξυγίανσης του αθλητικού οικοσυστήματος είναι δυνατή η μακροπρόθεσμη αλλά ουσιαστική συρρίκνωση της βίας εντός και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όταν ο εθνικισμός και η βία σε όλες τις εκφάνσεις της υπεισέρχονται στη ζωή μας, όταν οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών γίνεται η προμετωπίδα συγκάλυψης ναζιστών, ακροδεξιών και διοχέτευσης μίσους, όταν το οργανωμένο έγκλημα έχει εισχωρήσει βαθιά στις τάξεις των οπαδών, το χρέος και η ευθύνη μας αυξάνονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ με συγκεκριμένες προτάσεις, με σύγχρονες και τεκμηριωμένες θέσεις στέκεται δίπλα στην κοινωνία και τα προβλήματά της, συνδιαμορφώνοντας ωφέλιμες και ορθές πρακτικές διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter