Τα 3 «κλειδιά» της συμφωνίας ΜέΡΑ25 – ΛΑΕ και ο ρόλος της Σοφίας Σακοράφα

Τα 3 «κλειδιά» της συμφωνίας ΜέΡΑ25 – ΛΑΕ και ο ρόλος της Σοφίας Σακοράφα

Η συμφωνία εκλογικής συνεργασίας υπό τον τίτλο «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» που «κλείδωσε» μεταξύ του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, της ΛΑΕ-Ανυπότακτης Πόλης και ανένταχτων από το χώρο της Αριστεράς αποτυπώνεται και στις υποψηφιότητες του ενιαίου σχήματος για τις εκλογές του 2023. Μάλιστα, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επικεφαλής θα είναι η  βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα ενώ τη ΛΑΕ-Ανυπότακτη Πόλη θα εκπροσωπεί η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας  Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν μια από τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, διαφωνώντας με τις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές της Κουμουνδούρου. Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του «ΜέΡΑ25 –Συμμαχία για τη Ρήξη» θα είναι υποψήφιοι και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης. Υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας θα είναι ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Σεραφείμ Σεφεριάδης ο οποίος έχει αναπτύξει κινηματική δράση και όπως ο ίδιος λέει, η συμβολή του αφορά τόσο την εκλογική στήριξη όσο και την προσπάθεια το επόμενο διάστημα να ανασυγκροτηθεί κινηματικά η κοινωνία, χαρακτηρίζοντας καταλυτικό το ρόλο της συνεργασίας σε μια ιστορική πρόκληση.

Επίσης,  στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα μετέχει  ο πανεπιστημιακός με εμπειρία σε σημαντικές θέσεις, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2015 διετέλεσε γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών- από τον Μάρτιο του 2015 και για τρεις μήνες ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδος στο EuroGroup Working Group και επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου του Brussels Group στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.  Τους  εκλογείς εξωτερικού θα εκπροσωπούν  η γεωπόνος  Χριστίνα Μπαλτατζή, ο πολεοδόμος Σπύρος Μουρατίδης και ο αρχιτέκτονας Κώστας Στεφανίδης.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε ανακοινώθηκαν τα πρώτα επτά ονόματα του ψηφοδελτίου επικρατείας του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία Ρήξης», εξέφρασε την  ικανοποίησή της για το ενωτικό πνεύμα που κυριάρχησε στη ΛΑΕ-Ανυπόταχτη Πόλη και το ΜέΡΑ25 και οδήγησε στη κοινή εκλογική κάθοδο με την προοπτική να  συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου επεφύλαξε θερμά λόγια για τον Γιάνη Βαρουφάκη (έπλεξε το εγκώμιο της εντιμότητάς του Γιάνη Βαρουφάκη με βιωματικά παραδείγματα από την εποχή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και για τη Σοφία Σακοράφα, με την οποία είχε συνεργαστεί την περίοδο της κοινοβουλευτικής της θητείας και είχε μεταβεί στην Παλαιστίνη.

Οπως είχαμε γράψει στο documentonews.gr αναμένεται να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του νέου σχήματος σε όλη την Ελλάδα, στελέχη της ΛΑΕ και δρώντες μαζί της, όπως ο  πρώην υπουργός και βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης και η δικηγόρος Μαριάννα Τσίχλη αλλά και ο καθηγητής οικονομικών- Πανεπιστήμιο Λονδίνου, πρώην βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, η οικονομολόγος και συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης.

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι στη βάση τριών δεσμεύσεων το Αριστερό Ρεύμα στην Κεντρική Επιτροπή του (19 Φεβρουαρίου 2023) ενέκρινε την εκλογική συνεργασία με το ΜΕΡΑ 25,  άλλες αριστερές δυνάμεις και ανένταχτους  (33 ΝΑΙ και 4 κατά) και η  Λαϊκή Ενότητα Ανυπότακτη Αριστερά προχώρησε στη συνεδρίαση του 119μελούς Πολιτικού της Συμβουλίου την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, στην οποία εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η συνεργασία.

Το σχέδιο συμφωνίας ΛΑΕ με ΜέΡΑ25 επί του οποίου στηρίχθηκε η «Συμμαχία για τη Ρήξη» είχε τα εξής σημεία (https://www.aristerorevma.gr/archives/13178):

  1. Η εκλογική συνεργασία θα αποτυπωθεί και στον τίτλο του πολιτικού εκλογικού σχήματος, ώστε να διασφαλίζεται η οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλεια των επιμέρους πολιτικών δυνάμεων και ανέντακτων, που θα συμμετέχουν σε αυτή.
  2. Η περαιτέρω απεύθυνση του σχήματος για συνεργασία τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές θα αφορά στις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς και ανένταχτους. Σε περίπτωση θετικού εκλογικού αποτελέσματος, οι βουλευτές του σχήματος, δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. Αυτό το σχήμα εκλογικής συνεργασίας θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό αντιπολιτευτικό πόλο απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται.
  3. Κοινή εκλογική διακήρυξη ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θέτει στο επίκεντρό της τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του λαού (ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, στεγαστική κρίση, διάλυση του ΕΣΥ κλπ) και ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά. Λύσεις, που συνδέονται και με την αμφισβήτηση του δόγματος της ΤΙΝΑ και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, αλλά και με βαθύτερες ρήξεις με τη λιτότητα, τον ευρωμονόδρομο και τη μονομερή πρόσδεση στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Αριστερού Ρεύματος (ΑΡ) ο Γρηγόρης Καλομοίρης, ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Πριμικήρης εξέφρασαν δημοσίως τη διαφωνία τους. Τα στελέχη αυτά προτάσσουν τη συνεργασία με οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς, στο πλαίσιο  της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης και της Ενωτικής Κίνησης της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 

Διαφωνούν με την εκλογική συνεργασία της ΛΑΕ  με το ΜΕΡΑ25, «ένα αρχηγικό κόμμα που ο επικεφαλής του έχει ιστορικές ευθύνες για τη συμφωνία με τους δανειστές της 19ης Φλεβάρη 2015 – προάγγελο του τρίτου μνημονίου του καλοκαιριού του 2015- που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα του “πράσινου Πανευρωπαϊκού κευνσιανισμού” κατά δήλωσή του, που επιζητούσε μέχρι πρόσφατα δημόσια την προγραμματική συμφωνία και συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο». Οι «4» κρίνουν ως μείζονος σημασίας τη συγκρότηση μετωπικού φορέα της μαχόμενης Αριστεράς με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας «για τη δημιουργία μεταβατικού προγράμματος με ευρύτερες ρήξεις και σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Στη γραμμή της δημιουργίας μετωπικού σχήματος  της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αντιμνημονιακών δυνάμεων και ανένταχτων  κινείται και η Πρωτοβουλία για την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

ΜέΡΑ25: Τα πρώτα ονόματα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Επικεφαλής η Σακοράφα

Εκλογικό μέτωπο από ΜέΡΑ25, ΛΑΕ, ανένταχτους – Διεργασίες στη «μικρή» Αριστερά

«Ζυμώσεις» στη ριζοσπαστική αριστερά, επανίδρυση της ΛΑΕ και στο φόντο οι εκλογές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter