Τα εκλογικά σενάρια και η παρουσία του κ. Γκρίνμπεργκ στην ΔΕΘ

Η παρουσία του Σταν Γκρίνμπεργκ στην αποστολή του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για εκλογές.

Ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας μακράς προεκλογικής περιόδου με ορίζοντα την Άνοιξη. Πάντα υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας.

Ο κ. Γκρίνμπεργκ είναι γνωστός παγκοσμίως και ακριβοπληρωμένος σύμβουλος πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής. Είναι γνωστή η συνεργασία του με το σύστημα Μητσοτάκη, αφού στις προηγούμενες εκλογές είχε την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εκλογικής μάχης για λογαριασμό της ΝΔ. Ο κ. Γκρίνμπεργκ αναφέρουν οι πληροφορίες παρά την ηλικία του, καθώς είναι 75 ετών, θέλει να έχει προσωπική άποψη και επιστασία στις καμπάνιες που αναλαμβάνει. Η εταιρεία του είχε απευθυνθεί το περασμένο καλοκαίρι στην ελληνική αγορά για να βρει τοπικό συνεργάτη.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του κ. Γκρίνμπεργκ στην πρωθυπουργική αποστολή στην ΔΕΘ, “κουμπώνει” με την συνολική παρουσία του πρωθυπουργού που είχε σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα. Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, που είναι κατώτερες της προβολής που έτυχαν, και είναι αμφίβολο αν τις αντέχει η οικονομία είναι «βραδύκαυστες». Έχουν ορίζοντα εξαμήνου, πέραν του οποίου το πολιτικό τους αποτέλεσμα θα εξανεμιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στις εξαγγελίες αυτές με στόχο να ανακόψει την ταχεία πολιτική φθορά της κυβέρνησης από τις πυρκαγιές, την πανδημία και τον αποτυχημένο ανασχηματισμό. Η αποδόμηση της προσωπικής του εικόνας έγινε αισθητή με τις -αποδοκιμαστέες σε κάθε περίπτωση- αποδοκιμασίες τόσο κατά την περίοδο των πυρκαγιών όσο και στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Η δυσαρέσκεια σε ένα τμήμα τουλάχιστον της κοινωνίας έχει φθάσει σε σημείο ώστε να ξεπερνά τις ηθικές αναστολές και έρχεται σε συνέχεια της κατάρρευσης της εικόνας του αποτελεσματικού διαχειριστή. Η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια δείχνει ότι η ανοχή που απολάμβανε η κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναστηλώσει στην ΔΕΘ την ηγεμονική του εικόνα και να ξαναχτίσει το αφήγημα του αποτελεσματικού στην διαχείριση πρωθυπουργού. Ωστόσο οι πραγματικές συνθήκες στην κοινωνία είναι πλέον εκρηκτικές και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Η νέα γενιά είναι απογοητευμένη και εξοργισμένη (οι χάντρες του πρωθυπουργού με τα 100 ευρώ το μήνα για ένα εξάμηνο και τα 5 GB έχουν βραχύ ορίζοντα), ενώ η μεσαία τάξη βιώνει την διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η θηριώδης προπαγάνδα των ΜΜΕ στην προεκλογική περίοδο. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνεται και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος γυρίζουν την πλάτη. Η απαξίωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μπορεί να αποκτήσει χαρακτήρα χιονοστιβάδας δίχως συγκράτηση. Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα επανέλθουν -όσο κι αν ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας- και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την επενδυτική ώθηση και την ανάπτυξη της οικονομίας, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν χρόνο για να διαχυθούν στην καθημερινότητα του πολίτη που προς το παρόν δοκιμάζεται από την ακρίβεια βασικών αγαθών.

Μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διάψευσης των προσδοκιών, διαχειριστικής ανεπάρκειας και έντονης δυσπιστίας που διογκώνει την λαϊκή δυσαρέσκεια και ενώ οι πολιτικές συνθήκες οξύνονται, ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να επισπεύσει τις εκλογές. Στο καθαρά πολιτικό επίπεδο έδωσε την γραμμή: συναίνεση τέλος και σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα με στόχο την αναβίωση του αντισύριζα μετώπου, που είναι και το μόνο που συγκρατεί την κατάρρευση. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου τροφοδοτεί τα δημοσιεύματα στα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ που υποτιμούν την δημοσκοπική απώλεια της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι δεν ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν τραβάει ο Αλέξης Τσίπρας.

Καθώς όμως η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή ο κ. Γκρίνμπεργκ θα πρέπει να κάνει μαγικά για να ανακόψει την πτωτική πορεία.