Κολωνός: Τα κενά και οι αντιφάσεις που ξεπλένουν τον Μίχο

Κολωνός: Τα κενά και οι αντιφάσεις που ξεπλένουν τον Μίχο

Σημείο προς σημείο το διάτρητο σκεπτικό της εισαγγελέα Νικολού, που βιάζει το πνεύμα του νόμου

Μια σειρά από κενά και κραυγαλέες αντιφάσεις περιλαμβάνει το σκεπτικό της εισήγησης της εισαγγελέα της έδρας Μαρίας-Ελένης Νικολού στη δίκη του υπόθεσης του Κολωνού με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι, με την οποία πρότεινε την απαλλαγή του Ηλία Μίχου από τις κατηγορίες του βιασμού, της μαστροπείας σε οίκους ανοχής και της μαστροπείας μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Με ένα νομικό σκεπτικό που πέρα από την κοινή λογική βιάζει και το πνεύμα του νόμου, η εισαγγελέας Νικολού από τη μια κρίνει ως αξιόπιστες τις καταθέσεις της 12χρονης σε ό,τι αφορά την ενοχή των 22 από τους 23 κατηγορούμενους για το «αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο έναντι αμοιβής που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη» κι από την άλλη «απορρίπτει» όσα αναλυτικότατα έχει καταθέσει η 12χρονη σχετικά με τους βιασμούς της από τον Μίχο και ότι την εξέδιδε αντί πληρωμής.

Δηλαδή η εισαγγελέας αποδέχεται ως αληθείς τους ισχυρισμούς ενός 55άχρονου εγκληματία ότι ήταν… ερωτευμένος με μια μαθήτρια δημοτικού, την οποία απλώς… διευκόλυνε να εκδίδεται, κι όχι τα ξεκάθαρα συμπεράσματα εξειδικευμένων επιστημόνων που εξέτασαν το θύμα, μελέτησαν τις πολύωρες καταθέσεις της και έκριναν ότι όσα έχει πει –και με εξαιρετικές λεπτομέρειες– για την αρρωστημένη δράση του Μίχου είναι «αληθή και ειλικρινή» όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento.

Το έωλο σκεπτικό της εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, δύο ήταν τα βασικά σημεία στα οποία η εισαγγελέας βάσισε την εισήγησή της για τον Μίχο.
Το πρώτο ήταν ότι οι 23 κατηγορούμενοι για τον βιασμό της 12χρονης αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξή του. Οτι δηλαδή δεν ήταν εκείνος που τους έφερε σε επαφή με το κορίτσι, με την εισαγγελέα να θεωρεί ότι στη μαστροπεία της 12χρονης είχε συμμετοχή η μητέρα της και ο αποκαλούμενος ως «Μιχάλης», για τους οποίους ζήτησε την ενοχή τους. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το χρονικό σημείο της γνωριμίας της 12χρονης με τον Μίχο. Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο η πρώτη επαφή με τον Μίχο φέρεται να έγινε τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Με βάση αυτό η εισαγγελέας συμπέρανε πως ο μαστροπός δεν ήταν ο Μίχος.

Η απειλή όπλου και τα ευρήματα

Η 12χρονη ωστόσο έχει περιγράψει λεπτομερώς στους αστυνομικούς και τους πραγματογνώμονες που την εξέτασαν ότι ο εφιάλτης ξεκίνησε στην αποθήκη του Ηλ. Μίχου και μάλιστα υπό την απειλή «όπλου και μαχαιριού», συνθήκη που αποδεικνύει τη διάπραξη του εγκλήματος του βιασμού. Συγκεκριμένα σε κατάθεση στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων (την είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Μπαμ») λέει:

«…Ηταν μια μέρα να πάμε κάτω στην αποθήκη και να φέρουμε κάτι χαρτιά. Αρχισε να με χουφτώνει και μετά με πήγαινε λίγο πιο κάτω στον ποπό και μετά με απείλησε ότι άμα το πω, γιατί μου έδειχνε κάτι μαχαίρια και όπλα, ότι ή θα με σκοτώσει εμένα ή την οικογένεια ή θα με κάνει ρεζίλι ότι τον ήθελα… Εγώ του είπα δεν θέλω. Και μετά με απείλησε… Αυτός ήθελε κιόλας να κάνουμε σεξ. Και με απειλούσε ότι άμα δεν κάνουμε, θα με σκοτώσει…».

Πράγματι, κατά την έφοδο της ΕΛΑΣ στο μαγαζί του Μίχου, ένα μήνα μετά την καταγγελία σε βάρος του, εντοπίστηκαν τα μαχαίρια και τα όπλα που είχε αναφέρει η 12χρονη. Σε κατάθεσή του ο Μίχος υποστήριξε ότι είναι «συλλέκτης» και ότι «το όπλο το αγόρασε από ένα Σύριο, το τύλιξε σε ένα πανί και το είχε ξεχάσει σε ένα συρτάρι».

Δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική επαφή

Ακόμη ένα σημείο που δεν έλαβε υπόψη της η εισαγγελέας είναι ότι, όπως κατέθεσε η 12χρονη, η πρώτη φορά που είχε σεξουαλική επαφή ήταν όταν τη βίασε ο Μίχος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento στη δικογραφία περιλαμβάνεται και SMS που είχε αποστείλει η 12χρονη στον Μίχο. Σε αυτό, το κορίτσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πρώτη της φορά ήταν με το Μίχο», με τον κατηγορούμενο να μην το διαψεύδει. Ολα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό της εισαγγελέα ότι η μαστροπεία δεν αποδίδεται στον Μίχο.
Ας δούμε τι είχε καταθέσει η 12χρονη:
– Εσύ είχες προηγούμενη σεξουαλική επαφή;
– Οχι…
– Πόσο συχνά μπορεί να συνέβαινε αυτό;
– Οταν πήγαινα.

Τη βίαζε και άλλες φορές
στην αποθήκη
Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει η 12χρονη, μετά τον πρώτο βιασμό της από τον Μίχο ακολούθησαν και άλλοι. Ολα συνέβαιναν στην αποθήκη του μαγαζιού.
– Και τι έγινε;
– Και… μια μέρα που κάναμε, εγώ δεν ήθελα, και μου έκανε μόνο από μπροστά.
– Ηθελε και κάτι άλλο εκείνος δηλαδή;
– Ηθελε, αλλά εγώ δεν ήθελα.
– Τι ήθελε; Σου είχε ζητήσει άλλα πράγματα;
– Από πίσω και…
– Πες το μου όπως σ’ το ζήτησε εκείνος. Είναι δική του η έκφραση αυτή, δεν είναι δική σου.
– Να του κάνω… π@@α.
– Εχει ξαναγίνει αυτό;
– Ναι, γιατί με απειλούσε και γιατί έλεγε πως με τη γυναίκα του δεν έκανε…

«Εκανε συνεννοήσεις σαν να είμαι εγώ»

Συγκλονιστικά είναι όσα έχει καταθέσει σε πραγματογνώμονες η 12χρονη για το σκέλος της μαστροπείας, στην οποία όπως υποστηρίζει την είχε εξωθήσει ο Μίχος. Οπως ανέφερε, ο κατηγορούμενος την έβαζε να κάνει σεξ «και με άλλους», καθώς και να του δίνει τα λεφτά που έπαιρνε ως αμοιβή. Η δικηγόρος της 12χρονης Ασπασία Ταραχοπούλου υποστήριξε μιλώντας δημόσια την Πέμπτη ότι υπάρχει «μήνυμα του Μίχου προς το παιδί που της λέει πήγαινε… να μου φέρεις τα μισά λεφτά». Ωστόσο η εισαγγελέας «όχι μόνο θεώρησε ότι δεν αποδεικνύει» τη μαστροπεία αλλά ότι ήταν «αστείο».
– Αυτός ο άνθρωπος έχει κάνει και άλλα πράγματα;
– Ε… Με έβαζε να κάνω και με άλλους.
– Τι σε έβαζε να κάνεις; Θα με βοηθήσεις λίγο; Θα κάνεις μια προσπάθεια να μην ντρέπεσαι και να μου μιλήσεις λίγο εσύ;
– Να κάνω σεξ και να μου δίνουν λεφτά για να του τα δίνω… Και μου έλεγε ότι άμα δεν το κάνω… μου έδειχνε αυτά τα όπλα και τα μαχαίρια.
– Αυτοί οι άνδρες, τι άνδρες ήταν; Πού τους έβρισκε; Ηταν φίλοι του;
– Οχι, φίλοι του δεν ήταν, αλλά δεν… Λογικά σε κάποια site.
– Λογικά σε κάποια site. Και με σένα πώς ερχόντουσαν σε επαφή αυτοί οι άνθρωποι;
– Αυτός είχε τον λογαριασμό μου και έστελνε και αυτός μηνύματα.
– Ποιο λογαριασμό σου;
– Στο… ή στο Viber ή στο WhatsApp.
– Στο Viber και στο WhatsApp, με συγχωρείς, για να έχει κάποιος τον λογαριασμό σου δεν πρέπει να έχει και τον αριθμό σου, την κάρτα σου;
– Ναι, έβαζε τον αριθμό μου.
– Πώς τον έβαζε. Είχε την κάρτα σου;
– Οχι, μου ερχόταν ένας κωδικός και το ’λεγα και το ’βαζε, και μετά έβλεπε ό,τι μηνύματα έστελνα και του τα ’δειχνε… Και έστελνε αυτός πού θα συναντηθούμε (σ.σ.: με τους άνδρες) και εγώ μετά, όταν πήγαινα στο μαγαζί του, μου το ’λεγε.
– Αυτός έκανε συνεννοήσεις ως άνδρας ή έκανε συνεννοήσεις με αυτούς τους ανθρώπους σαν να είναι εσύ;
– Σαν να είμαι εγώ.
– Αυτοί ξέρανε ότι μεσολαβεί αυτός;
– Οχι.
– Οχι; Ναι… Και πού βρισκόσουνα με αυτούς τους άνδρες;
– Εκεί κοντά, στην περιοχή.
– Πού πηγαίνατε;
– Ημουν στο αμάξι. Με πήγαινε αυτός εκεί… στα Σεπόλια. Λίγο πιο κάτω που είχε ένα φανάρι.
– Μάλιστα. Στα Σεπόλια εννοείς πού; Κοντά στο μετρό;
– Ναι, εκεί στο μετρό.
– Μάλιστα. Και σε άφηνε;
– Ναι, και περίμενα εγώ μέχρι να έρθει.
– Πώς αναγνώριζες ποιος ήταν αυτός ο άντρας που σε περίμενε;
– Εγραφε στο μήνυμα τι αμάξι έχει.
– Ο Μίχος με τι αυτοκίνητο σε πήγαινε εκεί, θυμάσαι;
– Με ένα μαύρο Golf.
– Μάλιστα. Από αυτούς τους άντρες γνωρίζεις κανενός το όνομα, γνωρίζεις καθόλου τα στοιχεία τους; Ηταν άντρες με τους οποίους μιλούσες και εσύ στη συνέχεια;
– Οχι. Αυτός μιλούσε περισσότερο, γιατί εγώ έσβηνα τη συνομιλία και μετά μιλούσε αυτός, οπότε εμένα δεν μου έρχονταν τα μηνύματα, δεν ήξερα τι έλεγαν.
Η εισαγγελέας Νικολού ωστόσο παρέβλεψε όσα κατέθεσε η 12χρονη για την εμπλοκή του Μίχου στο σκέλος της μαστροπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρότεινε την καταδίκη του Μίχου «για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία αλλά και για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται». Δηλαδή έκρινε ότι ο Μίχος ούτε βίασε ούτε εξέδιδε ο ίδιος τη 12χρονη, παρά ως καλός χριστιανός τη «διευκόλυνε» να εκδίδεται. Φέρεται να επικαλέστηκε μάλιστα ότι δεν βρέθηκαν χρήματα, λες κι ο Μίχος θα τα έβαζε σε τραπεζικό λογαριασμό. Κι ακόμη ότι δεν τον αναγνώρισαν οι «πελάτες», αν και το κορίτσι έχει εξηγήσει με ποιον τρόπο της έκλεινε τα ραντεβού ο Μίχος.

 

Πραγματογνώμονες:

«Ειλικρινή όσα καταθέτει η 12χρονη»

Η εισαγγελική πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα συμπέραναν οι πραγματογνώμονες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξειδικευμένης στις μαρτυρικές καταθέσεις και στη δικανική εξέταση των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης Ολγας Θεμελή, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο. Εξέτασε τις βιντεοσκοπημένες καταθέσεις της 12χρονης προκειμένου να αποφανθεί εάν όσα αναφέρονται είναι αληθή, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η Ολγα Θεμελή τόνισε ότι οι καταθέσεις της 12χρονης έχουν «δομή, αληθοφάνεια, συνέπεια και χρονική συνέχεια».

Οπως εξήγησε, η 12χρονη «ανακαλεί μνήμες με μεγάλη σαφήνεια και λεπτομέρειες, περιγράφει χώρους και προσωπικά στοιχεία κατηγορουμένων». Επίσης κατά την Ολγα Θεμελή η 12χρονη έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένες «διευθύνσεις» αλλά και στην «προσωπική κατάσταση κατηγορουμένων» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως όσα αναφέρει η 12χρονη στις βιντεοσκοπημένες καταθέσεις της είναι «αληθή και ειλικρινά».

Σε παρόμοιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και η παιδοψυχολόγος που εξέτασε τη 12χρονη με εντολή της Δικαιοσύνης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι η 12χρονη διαθέτει «ώριμες ψυχικές άμυνες που χρησιμοποιεί απέναντι στη σοβαρή κακοποίηση που έχει υποστεί». Επιπλέον «παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, οι άμυνες αυτές λειτουργούν υποστηρικτικά στον ψυχισμό της.

Ως εκ τούτου, όσες φορές θέτω το ερώτημα για την ειλικρίνεια των λεγόμενών της καταλήγω στο συμπέρασμα ότι είναι ειλικρινής για όσα λέει για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσή της, όπως επίσης και την αθωότητα της μητέρας της» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Τέλος, η αξιωματικός-παιδοψυχολόγος του Tμήματος Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής που είχε εξετάσει τη 12χρονη ανέφερε σε έκθεσή της: «Είναι καλά προσανατολισμένη σε χώρο και χρόνο και δεν εντοπίζονται αλλοιώσεις της παλιάς ή πρόσφατης μνήμης. Ανιχνεύονται σημαντικές αποκλίσεις συναισθήματος ή και συμπεριφοράς, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και υποστήριξης. Δεν εντοπίζονται στην παρούσα φάση της εξέτασης στοιχεία ενδεικτικά ψυχικής πάθησης».

Διαβλαστε επίσης: Ηλίας Μίχος: Ο γαλάζιος κομματάρχης με τις υψηλές διασυνδέσεις

Κολωνός – Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Επιστημονικά αβάσιμη και ηθικά απορριπτέα η εισαγγελική πρόταση για τη 12χρονη

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter