«Τα Μπουρεκάκια της Αννέτας»

«Τα Μπουρεκάκια της Αννέτας»

Οι φίλες και οι φίλοι του Doc Food & Drink ανοίγουν τα συρτάρια τους και μοιράζονται μαζί μας τις ιστορίες από τις συνταγές που τις συνοδεύουν! Η Κατερίνα Ρούσσου μας ετοιμάζει αντιπαριώτικα μπουρεκάκια!

Το αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι τα αντιπαριώτικα μπουρεκάκια. Η μαμά έλεγε πως τα ωραιότερα μπουρεκάκια τα κάνει η μεγάλη θεία Μαρία, η θεία του μπαμπά.

Μια χρονιά, γύρω στο ‘80- ‘81, ο μπαμπάς θα έκανε Χριστούγεννα μαζί μας, κι επειδή και σε κείνον άρεσαν τα μπουρεκάκια, η μαμά αποφάσισε να φτιάξει για πρώτη φορά.

Με έβαλε λοιπόν να πάρω τη θεία Μαρία και με τα καλύτερα γράμματα μου έγραψα τη συνταγή.

Τα μπουρεκάκια της μαμάς μου ήταν τα ωραιότερα που είχα και έχω φάει. Όταν τα έφτιαχνε, έβαζε τα μισά σε μια πιατέλα στην τραπεζαρία και τα άλλα μισά τα φύλαγε σε ένα μεγάλο άσπρο κουτί στο ψηλό ντουλάπι της κουζίνας. Αυτά στην πιατέλα δεν τα άγγιζα, έκλεβα όμως με πολύ προσοχή απ’ το κουτί.

Η τελευταία φορά που θυμάμαι την Αννετούλα να φτιάχνει μπουρεκάκια, ήταν τα Χριστούγεννα του ‘97 στο Λονδίνο.

Κάθε χρόνο από τότε λέω πως κι εγώ φέτος θα τα φτιάξω. Και γινότανε το φέτος πέρυσι κι εγώ ποτέ δεν έκατσα να τα φτιάξω.

Πριν από 3-4 χρόνια βρήκαμε με την αδερφή μου την Άννα τη συνταγή, εκείνη που είχα γράψει με τα καλύτερα μου γράμματα 40 χρόνια πριν. Όμως η μαμά είχε αρχίσει να ξεχνάει πόσο πολύ μου άρεσαν και πως τα έφτιαχνε, μαζί με τόσα άλλα.

Φέτος αποφάσισα να τα φτιάξω. Συνταγή για τη ζύμη δεν είχα, ρώτησα όμως και έμαθα.

Κι έγινα ξανά μικρή στο τραπέζι της κουζίνας στη Γλυφάδα, με τη μαμά να μου λέει: μια κουταλιά γεμάτη στη γέμιση, πρόσεχε στο δίπλωμα να έχει λίγο αέρα, μην σου ανοίξουν στο ψήσιμο.

Σαν της μαμάς μου δεν έγιναν, ίσως γιατί η ζύμη δεν ήταν δική της συνταγή, ίσως γιατί μετά θυμήθηκα πως η μαμά πάντα άλλαζε τις δόσεις για να συμφωνούν με τα δικά της κριτήρια, ίσως γιατί με τα χρόνια η γεύση άλλαξε και έμεινε η μνήμη της γεύσης.

Θα τα φτιάχνω κάθε χρόνο κι όταν τα πετύχω σαν τα δικά της, θα καθαρογράψω τη συνταγή, ζύμη και γέμιση, και πάνω-πάνω θα λέει: Τα Μπουρεκάκια της Αννέτας.

Συνταγή

Για τη γέμιση (μισή δόση από την αρχική και πάλι είναι πολύ)

500 γρ αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη και ψιλοκομμένη

250 γρ σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο

κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένα αρκετά για μυρωδιά

125 γρ μέλι

250 γρ ζάχαρη

1 1/4 ποτήρι νερό

Σε μια κατσαρόλα βράζω το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις πάρουν βράση ρίχνω το σουσάμι, το αμύγδαλο και τα κανελογαρύφαλλα. Ανακατεύω πολύ καλά να πάρει μυρωδιά και το αμύγδαλο και κατεβάζω από τη φωτιά.

Για το φύλο

1 κιλό αλεύρι

1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ

χυμό από 2 πορτοκάλια

1 ποτήρι κρασί λάδι (εγώ βάζω μισό-μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο)

Το ανοίγω αρκετά λεπτό και το κόβω σε ορθογώνια, βάζω μια κουταλιά γέμιση και το διπλώνω στη μέση. Το πατάω με ένα πιρούνι γύρω-γύρω για να κλείσει. Τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20-25 λεπτά. Δεν πρέπει να παραψηθούν οπότε ο χρόνος εξαρτάται. Τα αφήνω να κρυώσουν λίγο, τα ραντίζω με ανθόνερο, βάζω άχνη σε ένα ταψί τα ακουμπάω πάνω και τα πασπαλίζω με άχνη.

Το Doc Food and Drink σας περιμένει στην ομάδα στο Facebook, με τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και κυρίως δημιουργίες!

https://www.facebook.com/groups/DocFood.Drink/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter