Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων

Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων

Περίπου_x000D_
180.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τη φορολογική τους δήλωση_x000D_
για τα εισοδήματα, με τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 1.900 ευρώ. Ηδη οι_x000D_
φοροτεχνικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους φορολογούμενους, όσο είναι_x000D_
ακόμη νωρίς, αφού το Taxis υποδέχεται τις φορολογικές δηλώσεις από τις αρχές_x000D_
Απριλίου και η πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει στο τέλος Ιουνίου. 

Που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων για τη διόρθωση τυχόν λαθών. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ξεχωριστές δηλώσεις που έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν από φέτος τα ζευγάρια, στα εισοδήματα από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τύπου Airbnb, στα ανείσπρακτα ενοίκια και στους φιλοξενούμενους.

Εκκαθάριση και ζευγάρια

Υποχρέωση καταβολής (χρεωστικό υπόλοιπο) ή δικαίωμα επιστροφής φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο) μπορεί να προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης. Τονίζεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Από το φορολογικό έτος 2018 και μετά στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων η βεβαίωση φόρου ή η επιστροφή φόρου, κατά περίπτωση, αφορά τον κάθε σύζυγο χωριστά και δεν θα γίνεται συμψηφισμός μεταξύ χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

Δηλαδή στις κοινές δηλώσεις συζύγων η εκτύπωση του εκκαθαριστικού θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης κάθε συζύγου και σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet οι πράξεις προσδιορισμού φόρου θα εκτυπώνονται με τους κωδικούς του συζύγου. Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, θα επιστραφεί μέσω τράπεζας. Τονίζεται ότι αν το επιστρεφόμενο ποσό προέρχεται από προκαταβολή προηγούμενου έτους που δεν εξοφλήθηκε, καθώς και αν υπάρχει οποιαδήποτε οφειλή στο δημόσιο ή σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η επιστροφή του φόρου (πιστωτικού υπολοίπου) θα συμψηφιστεί.

Επισημαίνεται επίσης ότι δεν βεβαιώνεται φόρος που δεν υπερβαίνει τα τριάντα ευρώ ανά σύζυγο, ενώ δεν επιστρέφεται ποσό φόρου μικρότερο των πέντε ευρώ ανά σύζυγο. Η πληρωμή του φόρου γίνεται σε όλες τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ με τη χρήση του μοναδικού κωδικού –ο οποίος ονομάζεται ταυτότητα οφειλής (ΤΟ)– και καταβάλλεται είτε το σύνολο είτε μέρος της οφειλής ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής. Ο εν λόγω κωδικός ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας φοροτεχνικών Β. Καμπάνης τονίζει ότι φέτος ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Και αυτό καθώς τα εισοδήματα του 2018 μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από την ανωτέρω πηγή υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ από τους πρώτους ελέγχους της εφορίας φάνηκε ότι το μέσο εισόδημα υπολογίζεται σε 23.000 ευρώ. Οπως και να ’χει, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν:

Εξοδα από χρήση καρτών: Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού –δηλωθέντος ή τεκμαρτού– φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:

• 10% εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και

• 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Mισθοί – συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».

Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν, όπως και το διάστημα για το οποίο πρόσφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018. Ετσι θα καταστεί δυνατή η διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Με πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2018 κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια σε περίπτωση που δεν προνοήσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης. Οσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια μπορούν να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν. Πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει:

• Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

• Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών ή δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter