Tageszeitung: Η μόνη κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης

Tageszeitung: Η μόνη κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης
Ορκωμοσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Την «οικογενειοκρατία του Μητσοτάκη» αναλύει και σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung αναφέροντας ότι η οικογενειοκρατία παραμένει τόσο εδραιωμένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο ο νεποτισμός και το πελατειακό κράτος.

«Ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας. Ο προπάππους του Κωνσταντίνος, ο ‘Γερο-Κωστής’, είναι ο ιδρυτής του γένους Μητσοτάκη», αναφέρει η taz.

«Ο παππούς του Κυριάκου (…) ήταν βουλευτής», ενώ ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «συνδιαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν 50 χρόνια, ενώ από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε πρωθυπουργός».

«200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η οικογενειοκρατία παραμένει τόσο εδραιωμένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο ο νεποτισμός και το πελατειακό κράτος», σχολιάζει η εφημερίδα. «Τί κι αν πέρασαν παγκόσμιοι πόλεμοι, περιφερειακοί πόλεμοι, ένας εμφύλιος, κρατικές χρεοκοπίες, στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία δεν εξαλειφεται», καταλήγει η taz.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter