Ταϊβάν: Το εκλογικό αποτέλεσμα ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις με το Πεκίνο

Ταϊβάν: Το εκλογικό αποτέλεσμα ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις με το Πεκίνο

«Να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», στις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Λάι Τσινγκ-τε, υποσχόμενος να προστατεύσει τη νήσο από «τις απειλές και τους εκφοβισμούς» του Πεκίνου», κάλεσε την ηγεσία της Κίνας η Ταϊβάν.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές του Πεκίνου να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Κίνα εντείνει την απομόνωση της Ταϊβάν μετά τις εκλογές

Το Ναούρου, ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ότι διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ταϊβάν, καθώς και την πρόθεσή του να την αναγνωρίσει ως μέρος της Κίνας, προκαλώντας την αντίδραση της Ταϊπέι.

Ο Ντέιβιντ Αντεάνγκ, πρόεδρος του Ναούρου, εξήγησε ότι πλέον η χώρα δεν θα αναγνωρίζει την Ταϊβάν «ως ανεξάρτητη χώρα», αλλά ως τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

 Το Ναούρου «θα διακόψει αμέσως τις διπλωματικές του σχέσεις» με την Ταϊβάν και «δεν θα έχει πλέον επίσημες σχέσεις ή ανταλλαγές με την Ταϊβάν», σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, «η Δημοκρατία της Κίνας (το επίσημο όνομα της Ταϊβάν), θα διακόψει αμέσως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ναούρου, προκειμένου να διατηρήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τιεν Τσουνγκ-Κουάνγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση του προέδρου του Ναούρου.

Σημειώνεται, ότι η Ταϊπέι κατηγόρησε την Κίνα, ότι προσέφερε «οικονομική βοήθεια» στο Ναούρου, προκειμένου να πείσει τη χώρα να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν.

«Φουντώνει» η αντιπαράθεση ΗΠΑ -Κίνας

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ταϊβάν, μετά το αποτέλεσμα.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε ωστόσο το μήνυμα ως «παραβίαση της δέσμευσης της Ουάσιγκτον να διατηρήσει μόνο ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν».

Πάντως, σε μια εμφανή προσπάθεια να περιορίσει κάθε ενδεχόμενο κλιμάκωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Παράλληλα, στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας».

Διαβάστε επίσης: Tαϊβάν: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Λάι Τσινγκ-τε υπέρμαχος της ανεξαρτησίας

Ταϊβάν: Πώς οι εκλογές του Σαββάτου θα κρίνουν την ισορροπία στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Συναγερμός στην Ταϊβάν – Κινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από το νησί

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter