Ταϊβάν: Πώς οι εκλογές του Σαββάτου θα κρίνουν την ισορροπία στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Ταϊβάν: Πώς οι εκλογές του Σαββάτου θα κρίνουν την ισορροπία στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
Υποστηρικτές του Ko Wen-je, υποψήφιου προέδρου του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), περιμένουν την άφιξή του σε ναό στη Νέα Ταϊπέι, Ταϊβάν, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024. Οι εκλογές της Ταϊβάν για την ανάδειξη του προέδρου και του 113μελούς νομοθετικού σώματος θα διεξαχθούν το Σάββατο υπό την έντονη πίεση της Κίνας, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα σημαντικό για μεγάλο μέρος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και για τις ΗΠΑ (AP Photo/Ng Han Guan).

Τα βλέμματα του πλανήτη θα είναι στραμμένα το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στην Ταϊβάν, όταν το αυτοδιοικούμενο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων προσέλθει στις κάλπες.

Αυτό γιατί, όποιος εκλεγεί πρόεδρος, θα διαμορφώσει τις σχέσεις τόσο με το Πεκίνο όσο και με την Ουάσιγκτον, καθώς η μικρή ασιατική δημοκρατία αποτελεί βασικό σημείο ανάφλεξης στη διαμάχη τους για την εξουσία στην περιοχή αυτή.

Επίσης, το αποτέλεσμα θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις για τις γειτονικές χώρες του νησιού, καθώς και για συμμάχους όπως η Ιαπωνία, που είναι επιφυλακτικοί για τις επιθετικές κινήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα συγκαταλέγεται στις κύριες ανησυχίες για τους περισσότερους ψηφοφόρους, αφού το Πεκίνο διεκδικεί εδώ και καιρό το νησί, αλλά οι δεσμοί έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η προσεκτική αλλά αταλάντευτη υπεράσπιση του κυρίαρχου καθεστώτος του νησιού οδήγησε στην αναστολή της επίσημης επικοινωνίας της Κίνας με την Ταϊβάν, με το Πεκίνο να δηλώνει ότι αυτό οφείλεται στην άρνηση της Ταϊβάν να αποδεχθεί την πολιτική της Μίας Κίνας «One China», η οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο μέρος της Κίνας.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο το 2022, όταν η επίσκεψη της τότε Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, εξόργισε το Πεκίνο, το οποίο διοργάνωσε περίπλοκες στρατιωτικές ασκήσεις στα στενά της Ταϊβάν, που έμοιαζαν με εν μέρει αποκλεισμό του νησιού. Αργότερα το ίδιο έτος, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο Σι Τζινπίνγκ, είχε επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση.

Έκτοτε, η Ταϊβάν έχει πλησιάσει ακόμα περισσότερο τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της εξασφάλισης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξοπλισμό από την Ουάσιγκτον.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, πρώτος, με μικρή διαφορά, είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε από το «Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα» (DPP), ο οποίος είναι υπέρμαχος της κυριαρχίας της Ταϊπέι και επιδιώκει να στηρίξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες δημοκρατίες.

Ο William Lai, υποψήφιος πρόεδρος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν χαιρετίζεται από υποστηρικτές κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας σε μια γειτονιά στο Taoyuan της Ταϊβάν, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Σαββάτου (AP Photo/Louise Delmotte).

Ο κύριος αντίπαλός του είναι ο Χου γιου Ι, από το κόμμα «Κουομιντάνγκ» (KMT), ο οποίος ακολουθεί μια πιο φιλική προσέγγιση στο Πεκίνο.

TΟ υποψήφιος πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος της Ταϊβάν Hou Yu-ih, δεξιά, ζητωκραυγάζει με τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης με το αυτοκίνητό του στη Νέα Ταϊπέι, Ταϊβάν, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. Η Ταϊβάν θα πραγματοποιήσει τις προεδρικές εκλογές της στις 13 Ιανουαρίου. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Κο Γουέν-Ζε, ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP), το οποίο ιδρύθηκε το 2019. Ο πρώην δήμαρχος της Ταϊπέι, αυτοχαρακτηρίζεται ως «πολιτικό αουτσάιντερ» και είναι αρκετά επιδραστικός στους νεότερους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους έχουν απογοητευτεί από το παραδοσιακό πολιτικό δίπολο της Ταϊβάν.

Ο Ko Wen-je, υποψήφιος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), χαιρετάει τους υποστηρικτές του καθώς διερευνά μια γειτονιά στη Νέα Ταϊπέι, Ταϊβάν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Σαββάτου, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. (AP Photo/Louise Delmotte)

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, ο Ko προωθεί μια «μέση οδό», κατηγορώντας το DPP ότι είναι υπερβολικά εχθρικό και επικρίνοντας το KMT για υπέρμετρη «ευαισθησία».

Ο νικητής θα διαδεχθεί την Τσάι Ινγκ Γουέν από το DPP, η οποία έχει υπηρετήσει δύο θητείες, κατά τις οποίες το Πεκίνο έχει εντείνει την επιθετικότητά του προς την Ταϊπέι, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν να αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2023, ότι ένας αριθμός ρεκόρ από Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν, την πλωτή οδό μήκους 100 μιλίων που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μια αποσχισθείσα επαρχία, θεωρεί το DPP ως εχθρό και επιθυμεί να το δει εκτός εξουσίας.

Το μεγάλο ερώτημα, είναι πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο, εάν οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας κερδίσουν μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία.

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές

Θα πραγματοποιηθεί μόνο ένας γύρος εκλογών. Ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα είναι ο νικητής, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή το ποσοστό των ψήφων.

Περίπου 19,3 εκατομμύρια από τους 23,6 εκατομμύρια κατοίκους του νησιού έχουν δικαίωμα ψήφου. Ένα εκατομμύριο από αυτούς, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Στην τελευταία προεδρική αναμέτρηση το 2020, η Τσάι κέρδισε το 57%, σημειώνοντας ρεκόρ 8,2 εκατομμυρίων ψήφων. Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί στις 20 Μαΐου 2024.

Πιθανά σενάρια

Τα βασικά ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ταϊβάν είναι τρία.

Το πιο ακραίο και λιγότερο πιθανό, είναι το σενάριο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Κίνας και του νησιού τους επόμενους μήνες αν κερδίσει ο Λάι και ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Ταϊπέι προβεί σε ενέργειες, οι οποίες ισοδυναμούν με την κήρυξη ανεξαρτησίας του νησιού.

Η επικράτηση του υποψηφίου του ΚΜΤ ή του TPP θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας ήπιας επαναπροσέγγισης με το Πεκίνο, αν και η απορρόφηση της Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα φαντάζει αδύνατη στο ορατό μέλλον.

Ετσι, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη συνέχιση της πορείας της Ταϊβάν ως de facto ξεχωριστής οντότητας, εν μέσω τεταμένων σχέσεων με το Πεκίνο.

Ο Μπάιντεν θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι μετά τις εκλογές

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να στείλει μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία πρώην κορυφαίων αξιωματούχων στην Ταϊπέι μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν, μια κίνηση που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Κίνας να σταθεροποιήσουν τις τεταμένες σχέσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Της διακομματικής αντιπροσωπείας θα ηγηθούν ο Τζέιμς Στάινμπεργκ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Δημοκρατικών των ΗΠΑ και ο Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ρεπουμπλικανών, όπως ανέφεραν στους FT πέντε άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

Σε Σύνοδο Κορυφής που είχε ο Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο του 2023, συζητήθηκε η ανάγκη να αμβλυνθούν οι αναταράξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν, αλλά και του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αύξησαν την υποστήριξή τους καθώς και τις πωλήσεις εξοπλισμών στην Ταϊβάν. Αξίζει δε ν σημειωθεί, ότι ο Μπάιντεν έχει αναφέρει στο παρελθόν, ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν, εάν η Κίνα προχωρούσε σε εισβολή.

Αναμφίβολα, οι εκλογές στην Ταϊβάν αποτελούν τα «προπύλαια» ενός κρίσιμου έτους, κατά το οποίο πάνω από 50 χώρες του κόσμου θα οδηγηθούν στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Δήμαρχος Λονδίνου: «To Brexit μας έχει κοστίσει έως τώρα 140 δισ. λίρες»

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

ΔΝΤ: Δανείζει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή εκθειάζοντας τα μέτρα – σοκ του Μιλέι

Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – Νέα αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter