Συναγερμός στην Ταϊβάν – Κινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από το νησί

Συναγερμός στην Ταϊβάν – Κινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από το νησί

Kινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της νότιας Ταϊβάν την Τρίτη προκαλώντας συναγερμό στις αρχές του νησιού. 

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλη την Ταϊβάν έλαβαν μια «ειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής», προειδοποιώντας να μεριμνήσουν για την ασφάλειά οτυς. 

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Ξινσάνγκ στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας στις 15:03 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν. 

Το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επιβεβαίωσε ότι ένας δορυφόρος με το όνομα Einstein Probe είχε εκτοξευθεί από το κέντρο και πως η αποστολή στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ο ανιχνευτής Einstein, αποτελεί συνεργασία μεταξύ του οργανισμού της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Max Planck. Θα «παρατηρεί μυστηριώδη παροδικά φαινόμενα στο σύμπαν, με στόχο να αποκαλύψει τις ελάχιστα γνωστές πτυχές του», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, δήλωσε ότι η εκτόξευση ενός δορυφόρου πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν τόσο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών (13 Ιανουαρίου), αποτελεί δραστηριότητα «γκρίζας ζώνης», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Ταϊβάν σημείωσε ότι το υπουργείο Άμυνάς της παρακολουθεί την τροχιά του δορυφόρου, ώστε να «δράσει κατάλληλα και να ανταποκριθεί στην κατάσταση». Όπως αναφέρουν μάλιστα τα τοπικά ΜΜΕ, είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της χώρας εκπέμπει συναγερμό τέτοιου είδους σε όλο το νησί.

Ο Ερικ Τσου, πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν «Κουομιντάνγκ» (KMT), κατηγόρησε την κυβέρνηση του «Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος» (DPP) για τρομοκρατία, χρησιμοποιώντας τον όρο «πύραυλος» στην αγγλική έκδοση του συναγερμού. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Ειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής. Πύραυλος πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Προσέξτε».

Όπως αναφέρθηκε ήδη, το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν από τις κομβικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, οι οποίες σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να διαμορφώσουν εκτός των άλλων την πορεία των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. 

Σι Τζινπίνγκ: «Αναπόφευκτη η επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν»

Υπενθυμίζεται, ότι ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε δηλώσει στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία, του ότι η «επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη». Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι. Αυτό γιατί η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ τη χρήση βίας, για να τη θέσει υπό de facto κινεζικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Ταϊβάν: H Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το νησί

Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Συμφωνία για τη φαιντανύλη, μόνιμο «αγκάθι» η Ταϊβάν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter