Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Συμφωνία για τη φαιντανύλη, μόνιμο «αγκάθι» η Ταϊβάν

Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Συμφωνία για τη φαιντανύλη, μόνιμο «αγκάθι» η Ταϊβάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν την Τετάρτη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό θα γίνει με την συνέχιση στις στρατιωτικές επικοινωνίες έπειτα από παύση αρκετών μηνών καθώς και τον περιορισμό της παραγωγής fentanyl.
Υποσχέσεις για «απευθείας» επικοινωνία

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για δεύτερη μόλις φορά σε τρία χρόνια ώστε να συζητήσουν θέματα που έχουν στρεσάρει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι συνομιλίες είχαν σκοπό να εξομαλύνουν μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις που έγιναν χειρότερες έπειτα από την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού αερόστατου κατασκοπείας, που πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος τον Φεβρουάριο. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν έθεσε θέματα για τα οποία η Ουάσιγκτον έχει ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ και στις επιθετικές δραστηριότητες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «ΗΠΑ και Κίνα μειώνουν την ένταση» – Πώς υποδέχτηκαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μπάιντεν και Σι

Παραμένουν οι διαφορές που σιγοβράζουν, ιδιαίτερα σχετικά με την Ταϊβάν. Παρόλα αυτά, σημειώθηκε πρόοδος αφού οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επαφές που η Κίνα διέκοψε μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022.

Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα καθιερώσουν «απευθείας γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ τους, όμως Μπάιντεν δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε αλλάξει την άποψή του ότι ο Σι είναι δικτάτορας. Από την πλευρά του, ο Σι ανέφερε στον Μπάιντεν ότι οι αρνητικές απόψεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν άδικες, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι στρατοί των ΗΠΑ και της Κίνας είχαν μια σειρά από παραλίγο αστοχίες και σκληρές ανταλλαγές τον περασμένο χρόνο. Μετά τη δέσμευση για ανανέωση των επικοινωνιών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του όταν κατονομαστεί αυτό το πρόσωπο, καθώς η θέση είναι κενή έπειτα από την απομάκρυνση του Λι Σανγκφού.

«Κυνήγι» στο fentanyl

Ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν ότι η Κίνα θα ανακόψει την εξαγωγή ειδών που σχετίζονται με την παραγωγή του οπιοειδούς φαιντανύλης, το ναρκωτικό με το οποίο έχει ξεσπάσει επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα κυνηγήσει άμεσα συγκεκριμένες χημικές εταιρείες που παράγουν πρόδρομες ουσίες φαιντανύλης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Υποσχέθηκε ότι θα «εμπιστευτεί αλλά θα επαληθεύσει» τις κινεζικές ενέργειες για το φάρμακο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συγκεντρώσουν ειδικούς για να συζητήσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Το μόνιμο «αγκάθι» της Ταϊβάν

Ο Μπάιντεν είπε ότι τόνισε την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπάιντεν υποστήριξε να διατηρήσει το status quo και να σεβαστεί η Κίνα την εκλογική διαδικασία της Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί το νησί μέρος της, στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας», πολιτική που η Ουάσινγκτον αποδέχεται. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν διστάζει να αποκλείσει στρατιωτικά το νησί όποτε θεωρεί ότι απειλείται η πολιτική αυτή. Ο Μπάιντεν έκανε έκκληση για ηρεμία στα στενά της Ταϊβάν, από όπου περνούν τεράστιοι όγκοι του διαμετακομιστικού εμπορίου. Από την πλευρά του, ο Σι, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, ευθυγραμμίζεται με τη θέση για ειρήνη, όμως εκτιμά ότι πρέπει να βρεθεί μια συνολικότερη λύση. Ο Σι κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ζήτησε από τον Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ιράν για να παροτρύνει την Τεχεράνη να μην εξαπολύει επιθέσεις μέσω συμμάχων σε στόχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται στη Γάζα.

Οικονομία και ανταγωνισμός

Η Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) συνεδριάζει στο Σαν Φρανσίσκο εν μέσω σχετικής κινεζικής οικονομικής αδυναμίας, εδαφικών αντιπαραθέσεων του Πεκίνου με τους γείτονες και μιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που χωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους συμμάχους.

Ο Σι ήρθε στη συνάντηση αναζητώντας σεβασμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η οικονομία της Κίνας αγωνίζεται να ανακάμψει από την υποτονική ανάπτυξη. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έπρεπε να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους «δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση» και να διαχειριστούν τη σχέση τους «υπεύθυνα».

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν καθώς ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους πολλά είχαν συμβεί από την τελευταία τους συνάντηση πριν από ένα χρόνο στο Μπαλί, αναφέροντας τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID και αποκαλώντας τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας «την πιο σημαντική διμερή σχέση στον κόσμο».
«Για δύο μεγάλες χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη δεν αποτελεί επιλογή», ​​ανέφερε ο κινέζος πρόεδρος. «Δεν είναι ρεαλιστικό η μία πλευρά να αναδιαμορφώνει την άλλη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter