Τέμπη: Ακόμα και ισόβια για τους υπεύθυνους του πολύνεκρου δυστυχήματος

Τέμπη: Ακόμα και ισόβια για τους υπεύθυνους του πολύνεκρου δυστυχήματος

Αντιμέτωποι με εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα τα οποία τιμωρούνται από πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών μέχρι και ισόβια κάθειρξη, αναμένεται να βρεθούν όσοι ευθύνονται για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι έρευνες για τα αίτια και τους υπευθύνους του δυστυχήματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λάρισας δίνει εξηγήσεις παρουσία εισαγγελέα ενώ ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών.

Στο πλαίσιο ερευνών, ερευνάται μάλιστα η τέλεση βαρύτατων αδικημάτων. Συγκεκριμένα, βάση των τελευταίων αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Στο πλαίσιο της προανάκρισης ερευνάται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, βαρύτατο κακούργημα κι αυτό το οποίο τιμωρείται επίσης με ισόβια κάθειρξη.

Μόλις ολοκληρωθεί η προανάκριση, οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση και σε βάρος ποιων προσώπων.

Εξηγήσεις ενώπιον εισαγγελέα για τον σταθμάρχη

Ενώπιον Εισαγγελέα δίνει εξηγήσεις ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λάρισας που συνελήφθη στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης για ενδεχόμενες ευθύνες του για την τραγωδία στα Τέμπη.

Μετά την συλλογή των πρώτων στοιχείων για την αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος, οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν άμεσα στην άσκηση ποινικών διώξεων που θα περιλαμβάνουν το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που επισύρει ποινές που ξεκινούν από 10 χρόνια, και δύνανται υπό προϋποθέσεις να φθάσουν τα ισόβια.

Επίσης, η δίωξη θα περιλαμβάνει και κατηγορία για ανθρωποκτονία που θα κριθεί από τους Εισαγγελείς ο ποινικός χαρακτηρισμός της, αν δηλαδή θα είναι πλημμελημματικού βαθμού καθώς θα θεωρηθεί πράξη που έγινε από αμέλεια ή αν θα αποδοθεί στους υπαίτιους ενδεχόμενος δόλος (ότι δηλαδή υπήρχε γνώση και αποδοχή του ενδεχόμενου να προκύψει κίνδυνος και αδράνεια επ’ αυτού), οπότε το αδίκημα θα είναι κακούργημα.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο Ντογιάκος στην παραγγελία του προς τον κ. Δασκαλόπουλο αναφέρει τα εξής:

«Π ρ ο ς

Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ», δηλαδή, να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter