Θεατής ο Χρυσοχοΐδης στον πόλεμο του φαρμάκου

Θεατής ο Χρυσοχοΐδης στον πόλεμο του φαρμάκου

Το θέμα της έλλειψης φαρμάκων προκαλεί βέρτιγκο στην κυβέρνηση, καθώς εδώ και καιρό δεν μπορεί να βρει λύση και κάθε μέρα ανοίγουν νέα μέτωπα σε βάρος των ασθενών. Ενα πρόβλημα που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω και του κύματος της γρίπης και των ιώσεων σε συνδυασμό με την Covid.

Για την ώρα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τα βασικά για τις ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν στον τομέα των φαρμάκων ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι προέβη σε απανωτά λάθη στη διαχείριση του ζητήματος, προκαλώντας σύγχυση στους ασθενείς. Ενώ εδώ και καιρό μιλά για τις ελλείψεις φαρμάκων εφαρμόζοντας και ειδικά μέτρα, ξεχνώντας ότι υπάρχουν και γενόσημα τα οποία θα μπορούσαν να προμηθευτούν οι ασθενείς, ξάφνου δηλώνει εκ νέου ότι «δεν υπάρχουν ελλείψεις».

Η εκ διαμέτρου αντίθετη τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη για ένα πρόβλημα που ανησυχεί χιλιάδες ασθενείς έφερε προβληματισμό και στην κεντρική κυβέρνηση, λένε πηγές του Documento, αφού βρίσκεται σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο υπουργός Υγείας ελάχιστα γνωρίζει για τον τομέα των φαρμάκων, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται ο ίδιος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης όχι μόνο περιέγραφε όλο το προηγούμενο διάστημα τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά δημιούργησε και ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση του προβλήματος, απαγόρευσε τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, ενώ προσφάτως δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή για το κινητό ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποιο φάρμακο λείπει. Παρ’ όλα αυτά, με νέα δήλωσή του σημείωσε ότι δεν καταγράφονται ελλείψεις στη χώρα μας, τουλάχιστον όχι όσες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι παλινωδίες Χρυσοχοΐδη όμως έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς αυτήν τη στιγμή στην αγορά φαρμάκου επικρατεί απόλυτο χάος, με τους φαρμακοποιούς, τις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρείες να κινούνται σε απόλυτα αντίθετες κατευθύνσεις.

Aντιδρούν στις απαγορεύσεις

Από τη μία οι φαρμακοποιοί μιλούν για ελλείψεις φαρμάκων που οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, δηλαδή τις εξαγωγές φαρμάκων που προορίζονταν για την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή διάθεσής τους είναι πιο υψηλή, συνεπώς και το κέρδος πολλαπλάσιο.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές αντιδρούν στις απαγορεύσεις Χρυσοχοΐδη, επιτίθενται κατά των φαρμακοποιών, ενώ ζητούν να γίνει άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία «δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην ελληνική αγορά», όπως λένε.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες από την άλλη δέχονται πιέσεις από το υπουργείο Υγείας ώστε να προμηθεύουν με μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων τη χώρα μας για να καλύπτονται οι ανάγκες.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στον χώρο του φαρμάκου έχει φυσικά επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, ειδικά μάλιστα όταν πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει τον υπουργό Υγείας ότι οι ελλείψεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα και εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής πρώτων υλών από Ινδία και Κίνα, απ’ όπου τις προμηθεύεται σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη.

Νέα φαρμακευτική πολιτική

Ο υπουργός Υγείας εδώ και καιρό μιλούσε για την έλλειψη 150 φαρμάκων και εφάρμοζε ειδικά μέτρα, αλλά τώρα ισχυρίζεται το αντίθετο και αγνοεί τις προειδοποιήσεις παραγόντων ότι το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί

Την ίδια ώρα όμως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης προαναγγέλλει νέα φαρμακευτική πολιτική που θα εισαγάγει στη χώρα ώστε να επέλθει ισορροπία στην αγορά, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει κατορθώσει να βρει ούτε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο για τα φάρμακα, τον οποίο αναζητά εναγωνίως όπως ο ίδιος αναφέρει και σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Ωστόσο προτίθεται να δημιουργήσει φορέα για την αξιολόγηση των νέων, καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων. Ο φορέας θα ελέγχει εάν ένα σκεύασμα είναι αποτελεσματικό και μοναδικό προτού αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση.

Στο μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση έφερε και νέα σύγχυση στους ασθενείς με τα ακριβά φάρμακα που προμηθεύονται σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε μέσω συνεντεύξεων ότι θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου χρόνου να αποστέλλει τα φάρμακα κατ’ οίκον στους ασθενείς, καταργώντας τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μια προαναγγελία η οποία είναι άγνωστο εάν θα μπορεί να υλοποιηθεί καθώς προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, όπως οι ειδικές συνθήκες μεταφοράς των σκευασμάτων μέσα σε ψυγεία, ενώ είναι άγνωστο πώς οι ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών που θα αναλάβουν το έργο θα κατορθώνουν να φτάνουν στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να διανέμουν τα φάρμακα από πόρτα σε πόρτα.

Απομακρύνθηκε η επιλογή Μητσοτάκη

Το πολεμικό σκηνικό με τα φάρμακα ήρθε να ενισχυθεί και με την απομάκρυνση του τέως πλέον προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) Δημήτρη Φιλίππου –η οποία αναμενόταν εδώ και καιρό–, ο οποίος ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν να απομακρυνθεί ο τέως πρόεδρος του ΕΟΦ, αλλά με παρέμβαση Μαξίμου παρέμενε στη θέση του. Αποτελούσε επιλογή του πρώην υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος πίεζε για να παραμείνει, αναφέρουν πληροφορίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter