Θέατρο με το βλέμμα στον άνθρωπο και την Ιστορία

Θέατρο με το βλέμμα στον άνθρωπο και την Ιστορία

Θεατρικές παραστάσεις που φωτίζουν κοινωνικά και ιστορικά θέματα και αξίζουν την προσοχή μας το επόμενο διάστημα.

Ο λόγος των Ζαπατίστας, η Κομμούνα του Παρισιού, το θέμα του trafficking και ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ  Άρης Βελουχιώτης.  Παραστάσεις με χειροποίητα υλικά που ξεχωρίζουν και φέρνουν στο προσκήνιο θέματα και ιστορίες που εξυψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση.

«ΕΜΠΟΡΙΟ»: Μια παράσταση βασισμένη σε μαρτυρίες θυμάτων trafficking 

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα παρουσιάζει από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου στο θέατρο Radar την παράσταση «ΕΜΠΟΡΙΟ», βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες αντρών, γυναικών και παιδιών- θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.

Σήμερα άνθρωποι αγοράζονται και πωλούνται με τον πιο εύκολο τρόπο. Άνθρωποι εξαφανίζονται. Αρπάζονται. Εκφοβίζονται. Και παραδίδονται στα χιλιάδες κυκλώματα που τους χειραγωγούν και τους εκμεταλλεύονται. Η παγκόσμια οικονομική κρίση υποδαύλισε την έξαρση του φαινομένου τόσο πολύ και με τέτοιους τρόπους μέχρι που έφτασε το ίδιο το θύμα να «αποδέχεται» την κατάστασή του, λόγω της έλλειψης επιλογών και διεξόδων.

Τρία χρόνια μετά από τις συγκλονιστικές «Γυναίκες από χώμα» με τις μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών και το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω» που πραγματεύτηκε την κακοποίηση παιδιών από όλο τον κόσμο, η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα και ο Κοραής Δαμάτης καταπιάνονται με την Εμπορία Ανθρώπων και δημιουργούν μια παράσταση, με τίτλο «ΕΜΠΟΡΙΟ», που διαβάζει το παρελθόν, αφουγκράζεται το παρόν και προβλέπει το μέλλον.

Ιστορίες ανυπεράσπιστων ανθρώπων-θυμάτων ενός «αόρατου εγκλήματος» γίνονται αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά, στη δράση απέναντι σε ένα παγκόσμιο έγκλημα που φέρεται να χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο», αλλά δεν είναι.

Συνέντευξη με τον Μαρξ 

Το θεατρικό έργο «Συνέντευξη με τον Μαρξ» της Ελένης Ζαφειρίου παρουσιάζεται στο θέατρο OLVIO κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 6 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου.

Η συγγραφέας δραματοποιεί το βιβλίο «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία» του Καρλ Μαρξ, ένα βιβλίο που γράφτηκε με βάση την πείρα από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871 όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην ιστορία καταλαμβάνει την εξουσία.

Αυτό το κείμενο του Μαρξ αποτέλεσε προκήρυξη του Γενικού Συμβουλίου της Πρώτης Διεθνούς των Εργατών. Σήμερα, το 2021, τα λόγια του Μαρξ, γίνονται παράσταση, που με τα εκφραστικά μέσα  του θεάτρου, επιχειρεί να κατανοήσει και να μεταγγίσει τον ιστορικό χαρακτήρα και τη σημασία της Κομμούνας, αλλά και να κωδικοποιήσει τα σημαντικά ερωτήματα που γεννήθηκαν από αυτήν.

Στις 18 του Μάρτη 1871 το Παρίσι ξύπνησε με τη βροντερή ιαχή: “Ζήτω η Κομμούνα!”

Τι είναι η Κομμούνα, αυτή η σφίγγα που υποβάλλει σε τόσο σκληρή δοκιμασία το αστικό μυαλό;

Ο Καρλ Μαρξ απαντά στις ερωτήσεις του αμερικάνου δημοσιογράφου Αρ Λάντορ ξεδιπλώνοντας τις 72 ηρωικές και ματωμένες μέρες της μεγάλης εξέγερσης της παρισινής κομμούνας. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έφοδο του παρισινού λαού στον ουρανό, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και τα κοινωνικά ζητήματα που τέθηκαν παραμένουν επίκαιρα.

Το θεατρικό έργο “Συνέντευξη με τον Μαρξ” της Ελένης Ζαφειρίου παρουσιάζεται στο θέατρο OLVIO κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 6 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου.

Ζαπατίστας- Μια παράσταση που παίχτηκε παλιά δηλαδή σήμερα 

Οι Ζαπατίστας, ένα κίνημα ιθαγενών και Μεξικανών που το 1994 ζήτησε ελευθερία και ανεξαρτησία από το κράτος του Μεξικό, ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο του 2020, την απόφασή τους να ξεκινήσουν ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ομάδα b.p.m. theater group και συντελεστές της παράστασης «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», συνεχίζουν να εμπνέονται από τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα της πραγματικότητας και δημιουργούν μια παράσταση ανάμεσα στη μυθοπλασία και το θέατρο ντοκουμέντο, με έμπνευση την ιδέα της άφιξης των Ζαπατίστας στην Ευρώπη και την συνάντηση αυτών των δύο πολιτισμών.

Η παράσταση έχει ως αφετηρία τον ίδιο τον λόγο των Ζαπατίστας. Ο λόγος αυτός, πότε ως διακήρυξη, πότε ως μήνυμα, πότε ως συμβολική πράξη και πότε ως μύθος φτάνει στους θεατές και τους κάνει κοινωνούς της εικόνας για την ζωή και την ελευθερία των ιθαγενών λαών του Μεξικό. Μία εικόνα ίσως μακρινή από την δική μας, αλλά αξιοθαύμαστη, γεμάτη θάρρος, αλλά και στοργή και αγάπη και μοναδικό χιούμορ.

Οι Ζαπατίστας, μας καλούν να επαναδιαπραγματευτούμε έννοιες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία και κόντρα στην κοινωνική απελπισία και απομόνωση της περιόδου, να ξαναμαγευτούμε. Ας το κάνουμε!

Από 8/10/2021 μέχρι 1/11/2021 κάθε Παρασκευή και Δευτέρα στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.

Είσοδος με προαιρετική οικονομική ενίσχυση.

Επιστρέφουν οι παραστάσεις:

Άρης 

Ο μονόλογος «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου επιστρέφει στον Cartel Tεχνοχώρο και είναι αφιερωμένος στη συγγραφέα του, που έφυγε από τη ζωή πρόωρα στις 12 Ιουνίου 2021.

Παρότι πέρασαν 76 χρόνια από τον τραγικό θάνατό του, ο Άρης βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα, σε συζητήσεις για το ποιος ήταν σαν άνθρωπος, σαν πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, σαν λαϊκός ηγέτης, αλλά και η σχέση του με το ΚΚΕ.

Ο ηγέτης της Αντίστασης, ο πρωτοκαπετάνιος του θρυλικού ΕΛΑΣ που ελευθέρωσε τη χώρα από τους Ναζί, ο φόβος και ο τρόμος των ντόπιων συνεργατών του χιτλερισμού, «γύρισε». Ίσως γιατί ποτέ δεν έφυγε, αφού ο «μύθος» του, μένει ζωντανός από γενιά σε γενιά.

Ο Άρης πέρασε στην «αθανασία». Ο Μιζέριας της «δήλωσης». Ο Βελουχιώτης του Γοργοπόταμου. Ο Άρης της Λαμίας. Ο αρνητής που «έκαψε» τη Βάρκιζα. Ο «αετός» της Ρούμελης στην τελευταία πτήση της Μεσούντας. Βήμα το βήμα η πορεία και η ζωή του εμβληματικού λαϊκού ηγέτη που ανέδειξε η νεότερη ιστορία της χώρας.

Προσωπικές στιγμές ενός ανθρώπου. Ο ήρεμος καπετάνιος, ο στρατηγικός και πολιτικός νους που ξεδιπλώνει τις στρατιωτικές και οργανωτικές του ικανότητες. Ο γιος που μιλά στη μάνα του. Το σύμβολο που συνομιλεί και «αγκαλιάζει» με το λόγο του αγρότες και εργάτες. Ο πρώτος των ανταρτών με τους μαυροσκούφηδές του. Ο κομμουνιστής, ο πρωτοκαπετάνιος που θυμώνει, οργίζεται, ξεσπά. Που παλεύει με τον εαυτό του, τη συνείδησή του, που διαφωνεί με το Κόμμα του μένοντας πάντα πιστός σε αυτό. Ο Άρης με το σύντροφο του, τον Τζαβέλα. Ο Άρης με το πιστόλι στον κρόταφο. Σε μια ανατροπή της μοίρας και ένα διαχρονικό κάλεσμα αγώνα. Αυτός είναι ο Άρης!

Το Κιβώτιο, του Άρη Αλεξάνδρου 

 «Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και για 12 μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου.

Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο.

Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την έκτη χρονιά των παραστάσεων, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter