Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές και συλλήψεις μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (Video – Photos)

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές και συλλήψεις μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (Video – Photos)

Σε επτά προσαγωγές ατόμων, κάποιες εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, μετά το πέρας της φοιτητικής πορείας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπιών πανεπιστημίων.

Η φοιτητική πορεία στην οποία συμμετείχαν φοιτητικές παρατάξεις, ενώσεις εκπαιδευτικών και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας. Στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή υπήρξε ένταση μεταξύ ατόμων που αποσπάστηκαν από μπλοκ της πορείας και δυνάμεων της αστυνομίας που περιφρουρούσαν τη διαδήλωση. Η αστυνομία τους απώθησε με περιορισμένη χρήση χημικών και η πορεία συνεχίστηκε στην οδό Τσιμικσή, όπου άτομα από το ίδιο μπλοκ στη συνέχεια πέταξαν μπογιές στην είσοδο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Αφότου έφτασε στο ΥΜΑΘ η πορεία κινήθηκε μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατίας προς τα Πανεπιστήμια. Τότε άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους έστησαν οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε κάδους στην Εγνατία Οδό, μπροστά από τη Θεολογική Σχολή και στην Εθνικής Αμύνης μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή. Στη συνέχεια άρχισαν να αποσπούν πέτρες και μάρμαρα από πεζοδρόμια και χώρους του ΑΠΘ, εκσφενδονίζοντας τα προς τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες τους ακολούθησαν όταν εισήλθαν στο campus και προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν αρχικά στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και ευρύτερα στο campus -μπροστά στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, τη Νομική Σχολή, το κτίριο Διοίκησης, κοντά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ- αλλά και τους γύρω δρόμους. Άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους από τους χώρους του κτιρίου της Φιλοσοφικής σχολής πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης διακόπηκε για όσο διήρκεσαν τα επεισόδια.

Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη τελούν τα περισσότερα τμήματα στις σχολές εντός του campus του ΑΠΘ, και στην πλειοψηφία αυτών οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου διενεργούνται διαδικτυακά.

Νωρίτερα, με ΜΑΤ και χημικά απάντησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης μετά το τέλος της πορείας των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 

Σύλληψη από μέλη των ΜΑΤ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter