Think Globally, Act Locally: Τήνος «Ήταν ένα μικρό καράβι»

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ γεύσεων στο 360 Cocktail Bar Restaurant φιλοξενεί την Τήνο

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ γεύσεων στο 360 Cocktail Bar Restaurant φιλοξενεί την Τήνο και πιο συγκεκριμένα το εστιατόριο «Ηταν ένα μικρό καράβι», το οποίο βρίσκεται στο παλιό λιμάνι του νησιού.

Συναντήσαμε τον δημιουργό του και σεφ Αντώνη Ψάλτη, την αδελφή του Σταματούλα και την συνεργάτιδά τους Σονίλα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πιάτων. Κάναμε την κλασική πλέον ερώτηση, αν δεν κοιτούσαμε τον κατάλογο, ποιο είναι το καλύτερο που θα μας έφτιαχναν και μας είπαν. «Θα προσφέραμε όσα έχουμε και στην ημέρα του φεστιβάλ στο 360, τα οποία αποτελούν ας πούμε το χαρακτηριστικό μας. Η σαλάτα με άνυδρα μικρόσπερμα ρεβίθια είναι σήμα κατατεθέν και φυσικά όλα εξαρτώνται από την εποχή, όπως το ψάρι, ή αν δεν το επιτρέπει ο καιρός κάποιο κρεατικό. Πολύ ενδιαφέρον πιάτο είναι οι τάρτες μας, σαν ορεκτικό και βέβαια ο γαύρος με την μελιτζανοσαλάτα».

Ο σεφ Αντώνης Ψάλτης, η αδελφή του Σταματούλα (δεξιά) και η συνεργάτιδά τους Σονίλα (αριστερά)

Κοιτώντας το μενού που έφερε ο Αντώνης από την Τήνο, μας έκανε εντύπωση το επιδόρπιο και μας είπε. «Είναι ένα ζεστό ρυζόγαλο της στιγμής, σαν είναι ένα ριζότο γλυκό. Το φτιάχνουμε με ελληνικό καφέ και φρέσκια βανίλια και είναι ιδιαίτερο σαν γεύση». Η κουβέντα μας προχώρησε στις πρώτες ύλες. 

«Τα περισσότερα είναι από την Τήνο και αν δεν βρούμε κάτι στο νησί, ψάχνουμε στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και πατάμε πάνω σε παραδοσιακές συνταγές. Η πρώτη ύλη παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και αποφεύγουμε τις λεγόμενες φλυαρίες στα πιάτα μας για να παίζει αυτή τον πρώτο ρόλο».

Ο Αντώνης είναι μόνιμος κάτοικος της Τήνου και οι θησαυροί γεύσης που έφερε στο κέντρο της Αθήνας είναι οι εξής.

Καλωσόρισμα

Γαύρος μαρινάτος και μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πετιμέζι

Ορεκτικό

Τάρτες με αγκινάρες, ανθότυρο και παλιωμένη γραβιέρα
Μικρή πράσινη σαλάτα με λούζα και ξερά σύκα

Κυρίως πιάτο

Καλαμάρι ψητό, άγρια χόρτα, ψητά καρότα και σάλτσα κακαβιά

Επιδόρπιο

Ριζότο- ρυζόγαλο με βανίλια και ελληνικό καφέ

Μελόπιτα με ανθότυρο, θυμαρίσιο μέλι και κανέλα 

Δείτε επίσης: Think Globally, Act locally: Άνδρος Sea Satin Nino

Δείτε επίσης: Think Globally, Act locally Αντίπαρος Περαματάκι

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.