Τι μας δίδαξε η Κίνα στα μέτρα για κορονοϊό

Τι μας δίδαξε η Κίνα στα μέτρα για κορονοϊό

Πώς από την αρχική κατακραυγή για την κακή διαχείριση της κρίσης καταλήξαμε να μιλάμε για το επιτυχημένο παράδειγμα της Κίνας;

 Όταν τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστό στην υφήλιο ότι το καθεστώς του Πεκίνου είχε ενημερωθεί από το Δεκέμβριο για ύποπτα κρούσματα επιθετικής πνευμονίας σε ασθενείς στην πόλη Γιουχάν της επαρχίας Χουμπέι και υποτίμησε κατά πολύ τη σοβαρότητα της κατάστασης, η διεθνής κριτική απέναντι στη φονική ολιγωρία των κινεζικών αρχών γιγαντώθηκε μεμιάς.

Τα αντανακλαστικά των κόκκινων καπιταλιστών καθυστέρησαν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, άπαξ και αντέδρασε, το Πεκίνο λάνσαρε μια στοχευμένη εκστρατεία μαζικών δραστικών μέτρων, η οποία φαίνεται πια ότι απέφερε καρπούς. Από τις αρχές του Μαρτίου, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία έχει φτάσει εντός της κινεζικής επικράτειας το peak της, ενώ από τις 9 Μαρτίου δεν υπάρχουν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η δίμηνη καραντίνα στη Γιουχάν. Τα εκτεταμένα μέτρα απαγόρευσης, η επιβολή αυτοεγκλεισμού σε περίπου 68 εκατομμύρια Κινέζους και η αναστολή ελευθεριών που επέβαλε -στην ουσία- διά των όπλων δεν επαίρονται για τη συμμόρφωσή τους με τις δημοκρατικές αξίες.

Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Τα μέτρα αυτά συνδυάστηκαν με μαζικούς ελέγχους που επέτρεψαν την καλύτερη ιχνηλάτηση του ιού, αλλά και με ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσωπικό και υποδομές -θυμόμαστε όλοι το βίντεο που κυκλοφόρησε με το νοσοκομείο που χτίστηκε σε 10 μέρες αποκλειστικά για τους νοσούντες από τον κορονοϊό.

Σήμερα, η Κίνα έχει ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια προσφοράς τεχνογνωσίας, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή ιατρικού προσωπικού στην Ιταλία για να βοηθήσει τον αγώνα της γείτονος ενάντια στη Covid-19, αλλά και την παροχή υλικού, όπως μάσκες και αντισηπτικά. Προφανώς και οι κόκκινοι καπιταλιστές της Κίνας κάνουν διπλωματία. Αυτό δεν αναιρεί, ωστόσο, ότι η σφαιρική, παρότι καθυστερημένη, αντιμετώπιση της πανδημίας έφερε αποτελέσματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter