Την Κυριακή στο Hot.Doc History: Εξερευνώντας την κερδοσκοπία που αδειάζει τις τσέπες μας

Την Κυριακή στο Hot.Doc History: Εξερευνώντας την κερδοσκοπία που αδειάζει τις τσέπες μας

Μιλάμε όλοι για την ακρίβεια, την τοποθετουμε ως υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα στις έρευνες κοινής γνώμης, ακούμε και βλέπουμε στα ΜΜΕ για τον «τιμάριθμο που… ξέφυγε» κατά την προσφιλή κοινοτυπία. Και σχολιάζουμε μεταξύ μας ως καταναλωτές μπροστά στα ράφια των σούπερμάρκετ: «την περασμένη βδομάδα ήταν 1,5 ευρώ φθηνότερο».

Το κακό είναι οτι η κυρίαρχη θεωρία έχει επιβάλλει την ατζέντα της• λες και ο επάρατος πληθωρισμός να είναι ένα περίπου φυσικό φαινόμενο, κακό συναπάντημα ή «εισαγόμενη ακρίβεια ακόμη και για την …φέτα».

Τολμούμε να ραγίσουμε το κέλυφος της συσκότισης γύρω από το οικονομικό φαινόμενο που φέρνει μεγάλα κοινωνικά στρώματα στα όρια της επιβίωσης και μια λεπτή κρούστα κερδοσκόπων –κρατικών είτε ιδιωτών– με …ουρανοκατέβατα κέρδη.

Χρειαστήκαμε τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, οικονομολόγων, νομικών, ιστορικών και δημοσιογράφων για να φωτίσουμε αθέατες γωνιές των πολύπλοκων μηχανισμών που λεηλατούν περίτεχνα τις τσέπες μας.

Γράφουν: ■ Ο Κώστας Μελάς με απλά λόγια πώς ορίζεται ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. ■ Ο Νικόλας Φαραντούρης δείχνει γιατί ο ενεργειακός πληθωρισμός που αφέθηκε ανεξέλεγκτος. “μόλυνε” όλη την παραγωγική διαδικασία. ■ Ο Τάκης Κατσιμάρδος περιγραφει το γιγαντιαίο πληθωριστικό παίγνιο αναδιανομής πλούτου και ισχύος. ■ Ο Παύλος Μούλιος αναδεικνύει πώς ΗΠΑ και Γερμανία αντιμετώπισαν πληθωρισμό στο «κραχ» του 1929. Με το σωτήριο New Deal και τον ολέθριο ναζισμό. ■ Ο Σταύρος Παναγιωτίδης ανατρέχει στην Ιστορία από τότε που κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα στην Αίγινα μέχρι Ρώμη, Βυζάντιο και Αναγέννηση όταν οι ηγεμόνες «αραίωναν» τα κέρματα από χρυσό. ■ Ο Γιώργος Κασμπαλάκος γράφει για τις κοινωνικές εκρήξεις στον σύγχρονο κόσμο όταν τα χαρτονομίσματα έχουν πολλά …μηδενικά. ■ Η Βασιλική Λάζου ανατρέχει στο 1922 όταν η βασιλική κυβέρνηση έκοψε στη μέση όλα τα χαρτονομίσματα αλλά εξάσφαλισε δημοσιογραφική υποστήριξη χάρη σε μια «λίστα Πέτσα».

Διαβάστε επίσης:

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε στην Ελλάδα – Αναλυτικές οδηγίες για περίπτωση ανάγκης

Απίστευτη κτηνωδία: Ηλικιωμένη ομολόγησε ότι πέταξε κουτάβια στα σκουπίδια – Τι ισχυρίστηκε (Video)

Δώρο Πάσχα: Πού και πώς θα το υπολογίσετε – Πότε πληρώνεται

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση πριν καν ανοίξει η εφαρμογή – Τα νέα δεδομένα

Απεργία: Ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια Μητσοτάκη – Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας με την κατάρρευση του κτιρίου – Θρήνος για τον 31χρονο, συνελήφθη ο εργολάβος (Video)

Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Έχω αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter