Το «Death Star» του Κρόνου κρύβει έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του

Το «Death Star» του Κρόνου κρύβει έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του

Ο Μίμας, ο μικρός φυσικός δορυφόρος του Κρόνου, χαρακτηρίζεται συχνά ως το «Άστρο του Θανάτου», λόγω της ομοιότητάς του με το Death Star από το σύμπαν του Star Wars. Μία πρόσφατη έρευνα που σκοπό είχε να ανακαλύψει αν ο Μίμας είναι γεωλογικά νεκρός, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature, εξέπληξε τους επιστήμονες, αφού ανέφερε ότι βρήκε «πειστικές ενδείξεις» για την ύπαρξη ενός τεράστιου ωκεανού κάτω από την επιφάνειά του.

Η απροσδόκητη ανακάλυψη σημαίνει ότι ο Μίμας, μια μπάλα πάγου πλάτους 250 μιλίων, βρίσκεται πλέον μεταξύ μιας ομάδας φεγγαριών, που είναι γνωστό ότι φιλοξενούν υπόγειους ωκεανούς, μαζί με τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο του Κρόνου, καθώς και την Ευρώπη και τον Γανυμήδη του Δία.

Δεδομένου ότι επιφάνεια του Μίμα διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό κρατήρων, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως πρόκειται απλώς για ένα «μεγάλο κομμάτι πάγου». Ομως, μικρές διακυμάνσεις στην τροχιά του, οι οποίες εντοπίστηκαν από το ρομποτικό σκάφος Cassini της NASA, μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του Κρόνου, οι οποίες παράγουν αρκετή θερμότητα για να διατηρήσουν έναν υγρό ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Μίμα.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες, εκτιμά έναν ωκεανό βάθους 45 μιλίων, κάτω από το παγωμένο κέλυφος του Μίμα πάχους 15 μιλίων, ο οποίος θα αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ του όγκου του δορυφόρου του Κρόνου.

Η ανακάλυψη ωκεανών σε φεγγάρια γύρω από τον Κρόνο και τον Δία, έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ενδιαφέροντος από διαστημικές υπηρεσίες, οι οποίες θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητές των δορυφόρων να φιλοξενούν ζωή.

Σημειώνεται, ότι τα δεδομένα των ερευνών θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς η ροή θερμότητας επηρεάζει τα παγωμένα κελύφη αυτών των σωμάτων, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει της εκτόξευσης της αποστολής Europa Clipper της NASA το 2024.

Διαβάστε επίσης:Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το ψήφισμα χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου

Αρβανίτης για διασυρμό Μητσοτάκη: Επισφραγίζεται η οικτρή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Ξήλωσαν» τον διευθυντή ασφαλείας της ΕΥΠ που ήταν υπό παρακολούθηση από το Predator

Κοσμήτορας ΔΠΘ: Απόφοιτος υπουργός ζήτησε να μπουν τα ΜΑΤ στην κατάληψη (Video)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter