Το Documento αποκαλύπτει: Το μεγάλο μαγειρείο – Πως η ΕΛΣΤΑΤ έκρυψε 609.664 ανέργους

Το Documento αποκαλύπτει: Το μεγάλο μαγειρείο – Πως η ΕΛΣΤΑΤ έκρυψε 609.664 ανέργους

Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση εγγεγραμμένης και στατιστικής ανεργίας όσο το 141,6% των Greek statistics, όπως δείχνει έρευνα του Documento

Συνεχίζονται τα… μαγικά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στην αποτύπωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Ενώ η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) κατέγραψε 1.039.752 ανέργους για τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι τον ίδιο μήνα άγγιξαν μόλις τις 430.088. Η ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, «εξαφάνισε» 609.664 ανέργους, προκαλώντας τις διθυραμβικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη περί μεγάλης μείωσης της ανεργίας στον… οικονομικό παράδεισο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, η διαφορά μεταξύ των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της ΔΥΠΑ αγγίζει το 141,6%.

Το Documento πραγματοποίησε συγκριτική ανάλυση των ποσοστών απόκλισης μεταξύ των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για τον Δεκέμβριο του 2023. Το συμπέρασμα; Ακόμη και χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία σημειώνουν πολύ μικρές, μονοψήφιες διαφορές μεταξύ της στατιστικής και της εγγεγραμμένης ανεργίας, σε ακραία αντίθεση με την Ελλάδα.

Το μαγείρεμα των στοιχείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο του 2023 οι άνεργοι ανήλθαν σε 430.088 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 146.424 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 (-25,4%) και κατά 746 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 (-0,2%). Ετσι, η ΕΛΣΤΑΤ παρατήρησε πτώση του ποσοστού ανεργίας, καθώς ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 άγγιξε το 9,2%, τον Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,4%. Ωστόσο ο αριθμός αυτός βρίσκεται σε τεράστια απόκλιση με τον αριθμό των ανέργων που κατέγραψε η ΔΥΠΑ.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2023 ανήλθε σε 1.039.752. Από αυτούς, 501.089 (48,2%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών, ενώ 538.663 (51,8%) είναι εγγεγραμμένοι στο ίδιο μητρώο για χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών. Μάλιστα για τον Νοέμβριο του 2023 οι άνεργοι ήταν 1.028.123 σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ. Κατά συνέπεια, με βάση τα εν λόγω στοιχεία τον Δεκέμβριο του 2023 όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση της ανεργίας, αλλά αύξηση της τάξης του 1,13%.

Πρωταθλήτρια στην αλλοίωση στοιχείων

Η τεράστια απόκλιση της ΕΛΣΤΑΤ ως προς την καταγραφή της ανεργίας αφενός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της, αφετέρου αποδεικνύει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα για ακόμη μια φορά παρεκκλίνει από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Εταιρεία (Eurostat) ασχολείται με τη συλλογή και τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων που αφορούν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την προώθηση και τη συνεχή βελτίωση των μεθόδων στατιστικής. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι υιοθετείται –ή τουλάχιστον προβλέπεται– κοινή μεθοδολογία απ’ όλα τα κράτη-μέλη για τον προσδιορισμό των ποσοστών ανεργίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Eurostat αντλεί δεδομένα από τους εθνικούς οργανισμούς στατιστικών υπηρεσιών. Το κατά πόσο η καταγραφή της ανεργίας είναι σωστή επιβεβαιώνεται από την ταύτιση των ποσοστών ανεργίας που καταγράφει η εκάστοτε εθνική στατιστική υπηρεσία μιας χώρας με αυτά της αντίστοιχης δημόσιας υπηρεσίας που καταγράφει το εργατικό δυναμικό ή έστω από τη μικρή απόκλιση. Με βάση τη συγκριτική μελέτη που πραγματοποιήσαμε στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Δεκέμβριο του 2023 παρατηρήθηκε σε γενικές γραμμές στα κράτη μια απόκλιση της τάξης περίπου 15%, γεγονός το οποίο επίσης σε γενικές γραμμές δικαιολογείται, καθότι η εθνική στατιστική υπηρεσία μιας χώρας επικεντρώνεται στη στατιστική ανεργία ενώ μια δημόσια υπηρεσία απασχόλησης βασίζεται στην εγγεγραμμένη ανεργία.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και χώρες της ανατολικής Ευρώπης με μικρή οικονομία και κενά στη διοικητική λειτουργία τους όσον αφορά την καταγραφή της ανεργίας εκδηλώνουν απόκλιση της τάξης του 50% στα ποσοστά στατιστικής και εγγεγραμμένης ανεργίας, τη στιγμή που με βάση την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το 2023 παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης για τις οικονομίες τους σε σχέση με το 2022 και συνεπώς θα περιμέναμε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα σημειώνει διαφορά των ποσοστών της τάξης του 141,6%!

Παράλληλα, χώρες που εντάχθηκαν τελευταίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά διαφοροποίησης. Για παράδειγμα, η Κροατία που εντάχθηκε το 2011 είχε διαφορά της τάξης του 8,6%, ενώ η Ρουμανία, ενταγμένη από το 2007, είχε ποσοστιαία διαφορά 0,15%.

Εκπληξη αποτελεί η Ουγγαρία, «ένα υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας», όπου η απόκλιση της στατιστικής από την εγγεγραμμένη ανεργία είναι μονάχα 0,97%! Η τρομακτική και αδικαιολόγητη διαφορά στη μέτρηση της ανεργίας της Ελλάδα αποκαλύπτει έτσι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την… τεράστια επιτυχία της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας. Η Ελλάδα λοιπόν όχι μόνο έγινε Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, αλλά τελικά την ξεπέρασε…

Τεχνικές μείωσης των ποσοστών ανεργίας

Μόνιμο επιχείρημα της ΕΛΣΤΑΤ για να δικαιολογήσει τα «μαγειρέματα» στα στατιστικά στοιχεία της είναι η μαύρη εργασία. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως ο άνεργος μπορεί να εργάζεται και την ίδια στιγμή να είναι εγγεγραμμένος στη ΔΥΠΑ, ώστε να επωφελείται από το επίδομα και την κάρτα ανεργίας, ενώ στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ να δηλώνει ότι εργάζεται. Πρόκειται για τους «ηθοποιούς, τους καταχραστές και απατεώνες» οι οποίοι προσποιούνται τους ανέργους για να επωφελούνται από την κάρτα ανεργίας, όπως είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 ο τότε υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Εργασιακών σχέσεων και Απασχόλησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρει στο Documento: «Η αναντιστοιχία αυτή υπήρχε πάντα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η απόκλιση είναι μεγαλύτερη. Η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί με ποσοτικές μεθόδους, με ένα δείγμα που αξιοποιεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας. Είναι δειγματολογική η προσέγγιση. Η ΔΥΠΑ συγκεντρώνει την παρουσία των ανέργων που δηλώνονται στη δημόσια υπηρεσία. Αρα έχουμε αυτή την απόκλιση η οποία αφορά μια πραγματική εικόνα που παρουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει μια ενδεικτική εικόνα».

Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ότι πρέπει να διατυπώνονται συγκεκριμένες ερωτήσεις στους ερωτηθέντες με στόχο την ακριβή αποτύπωση των ποσοστών ανεργίας. Βέβαια, η ΕΛΣΤΑΤ «παραλείπει» κάποιες σημαντικές ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ερωτηθέντων οι οποίοι απαντούν πως δεν εργάζονται και δεν ψάχνουν εργασία η ΕΛΣΤΑΤ δεν εμμένει περαιτέρω κι έτσι αυτοί αφαιρούνται από το δείγμα της έρευνας. Στην πραγματικότητα, όμως, τα άτομα που απαντούν ότι δεν ψάχνουν εργασία τις περισσότερες φορές είναι απογοητευμένα από τις συνεχείς προσπάθειες εύρεσης εργασίας, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια. Είναι αξιοσημείωτο πως τέτοιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες κι έτσι σημαντικό μέρος των ανέργων μένει επί της ουσίας αφανές.

Ο Γ. Κουζής επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και μια κατηγορία του εργατικού δυναμικού αποθαρρυμένη από το να αναζητήσει εργασία. Αρα βγαίνει από το εργατικό δυναμικό. Είναι δηλαδή η κατηγορία που δεν αναζητεί εργασία κι έτσι δεν καταγράφεται ούτε στους απασχολούμενους ούτε στους ανέργους, με αποτέλεσμα να μειώνεται το εργατικό δυναμικό. Η ανεργία πέφτει, αλλά στην ουσία οφείλεται σε ημιαπασχόληση, κάτι που εγείρει σοβαρά ζητήματα για το κατά πόσο οι απασχολούμενοι σε αυτό το ευέλικτο καθεστώς είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες».

Η ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, θεωρεί τους εργαζόμενους στην εποχιακή ή τη μερική απασχόληση… τακτοποιημένους, με αποτέλεσμα να μην τους εντάσσει στο δείγμα που μελετά.

Μια μικρή… γεύση από τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στη χώρα δίνει στο Documento η Πετρίνα Κομνηνού, φοιτήτρια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δουλεύω πέντε χρόνια στην εστίαση. Υπάρχει αύξηση της μερικής απασχόλησης. Οι συνθήκες εργασίες στην εστίαση είναι απαράδεκτες παντού. Δεν έχω βρει ένα μαγαζί όπου οι συνθήκες να είναι σωστές. Το 90% των μαγαζιών δεν δίνει ένσημα ή αν δώσει, δεν θα δώσει όλα τα ένσημα και δεν δηλώνεται ο μισθός που στην πραγματικότητα μου δίνουν. Κεντρικό μαγαζί εστίασης στην Αθήνα μού έβαζε δύο ένσημα την εβδομάδα, οκτώ ένσημα τον μήνα».

Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει πως στο διοικητικό μητρώο της ΔΥΠΑ η «διαθεσιμότητα» για εργασία δεν επικαιροποιείται, με αποτέλεσμα ο εγγεγραμμένος άνεργος να βρίσκεται για χρόνια στο μητρώο της χωρίς να διαγράφεται ενώ πια έχει βρει εργασία. Υποτίθεται, βέβαια, ότι με τις νομοθετικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν θα διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ τα άτομα που δεν πληρούν τους όρους των εγγεγραμμένων ανέργων. Ειδικότερα, θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ τα άτομα στα οποία θα προσφερθεί εργασία και δεν θα την αποδεχτούν, ενώ θα διαγράφονται και όσοι αρνηθούν να παρακολουθήσουν προτεινόμενα προγράμματα κατάρτισης.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ πολλάκις είχε τονίσει την τεράστια διαφορά των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ, επισημαίνοντας ότι οι άνεργοι δέχονται συνεχείς πιέσεις μέσω περικοπών σε παροχές. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως στις 29 Δεκεμβρίου λήφθηκε η απόφαση περικοπής τριών επιδομάτων που αφορούσαν 30.000 ανέργους.

Η Μαρία Κοπιδάκη, υπάλληλος σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κρήτης, λέει στο Documento: «Οι συνθήκες εργασίας τόσο στα ξενοδοχεία όσο και γενικότερα στον κλάδο του τουρισμού είναι πολύ δύσκολες. Εγώ δεν έχω παρατηρήσει κάποια αισθητή μείωση της ανεργίας στον τομέα του τουρισμού. Αντιθέτως, από τον επαγγελματικό μου περίγυρο βλέπω πως στον τουριστικό κλάδο υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία όμως δεν καλύπτονται είτε επειδή οι συνθήκες και οι απαιτήσεις της δουλειάς είναι πολύ απαιτητικές και δύσκολες είτε επειδή το επίδομα ανεργίας δεν τους καλύπτει χρονικά μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσουν εκ νέου τη δουλειά».

Μάλιστα, το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2024 το επίδομα ανεργίας δεν θα προσφέρεται πλήρες, αλλά το 50% θα δίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας αποδεικνύει πως τελικά η επιδοματική πολιτική της ΝΔ περιορίζεται στην παροχή κουπονιών πάσης φύσεως…

Δείτε επίσης:

Σοβαρό επεισόδιο στη δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ: Φρουρός του Άδωνη Γεωργιάδη επιτέθηκε σε δικηγόρο

ΣΥΡΙΖΑ: Κοιμήθηκαν με ανακωχή, ξύπνησαν σε πόλεμο…

Νέο χαράτσι στην υγεία φέρνει ο Άδωνης – Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς ανά παραπεμπτικό

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter