Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφαση Μητσοτάκη για εμπλοκή και του εμπορικού ελληνικού στόλου στον πόλεμο της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφαση Μητσοτάκη για εμπλοκή και του εμπορικού ελληνικού στόλου στον πόλεμο της Ουκρανίας

Την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, έκανε γνωστό πως η Ελλάδα θα διαθέσει τον εμπορικό στόλο στη μεταφορά σιτηρών από την εμπόλεμη περιοχή της Οδησσού, με το πλήθος των κινδύνων και των ζητημάτων ασφαλείας που προκύπτουν να είναι εκκωφαντικά, την στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε λέξη για την απόφαση αυτή στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο νωρίτερα.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία» είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά στο Reuters το μεσημέρι της Πέμπτης, με το δημοσίευμα να αναφέρει ακόμα πως «η Ελλάδα επιθυμεί να διαθέσει πλοία ώστε να εξαχθούν σιτηρά από ουκρανικά λιμάνια τα οποία βρίσκονται υπό ρωσικό αποκλεισμό».

Η ανακοίνωση έρχεται την τρίτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ολοκληρώνονται οι εργασίες της, και γεννά ερωτηματικά για το γεγονός πως για ακόμα μία φορά, δεν ανακοινώνεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό μία σημαντικότατη απόφαση μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως ο προβληματισμός που προκαλεί η παραπάνω απόφαση εκφεύγει από το ζήτημα των ανακοινώσεων, και ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ασφαλείας, τόσο για τα πλοία που θα εμπλακούν, όσο και για τον αντίκτυπο για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όπως είναι προφανές, η διάθεση εμπορικών πλοίων για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία θα φέρει ελληνόκτητα πλοία σε μία εμπόλεμη περιοχή, με προορισμό το λιμάνι της Οδησσού, με τις νέες ισορροπίες που γέννησε η εγκατάλειψη του Φιδονησίου από τους Ρώσους την Πέμπτη. Όπως ανακοίνωσαν οι Ρώσοι, αποχώρησαν από τη νησίδα καθώς δεν ήταν δυνατόν να συντηρούν μια δύναμη που βρισκόταν στο στόχαστρο από το ουκρανικό πυροβολικό που είχε στηθεί απέναντι στις ακτές πλησίον της Οδησσού.

Στην πορεία τους, τα ελληνικά πλοία θα περάσουν σε μία εμπόλεμη περιοχή, αντιμετωπίζοντας και τους αντίστοιχους κινδύνους. Ακόμα χειρότερα, η Οδησσός βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων. Συνεπώς, παραμένει απορίας άξιον το ποιες είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για μία τέτοια απόφαση, καθώς και το εάν στην αποστολή θα έχει συμμετοχή η Ελληνική Αεροπορία. Ακόμα πιο εκκωφαντικό είναι το ερώτημα που προκύπτει σε περίπτωση θερμού επεισοδίου μεταξύ των ελληνικών πλοίων και ρωσικών δυνάμεων που είναι παντού στην περιοχή, αφού σε μία τέτοια περίπτωση, πρόκειται για πλοία νατοϊκής δύναμης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αιφνιδιαστική σημερινή ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ, η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τις συζητήσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη μεταφορά του ουκρανικού σιταριού, ο Κυρ. Μητσοτάκης πύκνωσε τις αναφορές του στον «πολύ σημαντικό ρόλο» που θα μπορούσε να παίξει σε μία τέτοια επιχείρηση η ελληνική ναυτιλία, ως «η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τέτοιες αναφορές έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 31ης Μαΐου, αλλά και στις δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Στο ελληνικό ακροατήριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αρχές Ιουνίου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βάζοντάς το μάλιστα ως παράδειγμα «πεδίου συνεννόησης με την Τουρκία».

«Η επισιτιστική κρίση. Έχουμε 20.000.000 τόνους σιτάρι εγκλωβισμένο στην Ουκρανία και ο μόνος τρόπος να βγει αυτό το σιτάρι, είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Η Τουρκία προφανώς έχει έναν ρόλο να παίξει στην Μαύρη Θάλασσα και ελέγχοντας τα Στενά. Η Ελλάδα έχει ένα ρόλο να παίξει καθώς έχει την μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία του κόσμου. Λοιπόν, ας δούμε λίγο τα πεδία εκείνα στα οποία θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, και υπό την κατεύθυνση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ασχολείται πολύ με το ζήτημα αυτό, το οποίο είναι τεράστιο» είχε δηλώσει ευθαρσώς ο έλληνας πρωθυπουργός.

Δεδομένης της θαλάσσιας διαδρομής που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ελληνικά πλοία, μέσα από το Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τις πρόσφατες συζητήσεις Ερντογάν με τους συμβαλλόμενους για την ασφάλεια μίας τέτοιας αποστολής, ποιος εγγυάται πως οι εικόνες που θα δούμε δεν θα έχουν ελληνικά πλοία να τα συνοδεύουν στο Αιγαίο πλοία του τουρκικού ναυτικού;

Διαβάστε επίσης: 

«Βαριά ήττα» Μητσοτάκη βλέπει το Σαμαρικό antinews στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Γραμμή «ικανοποίησης» και ανευθυνότητας από τον Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ

Επιμένει σε πανηγυρισμούς και «αναδίπλωση της Τουρκίας» το Μέγαρο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Βοναπάρτης ψεύδεται για να στείλει όπλα στην Ουκρανία: Τι κερδίζει αυτός και από ποιους; (Video)

Ενισχύεται η εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο – Στέλνει εκ νέου όπλα στην Ουκρανία

Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση παρά τον σάλο για το «deal» Μητσοτάκη – Σολτς για τα όπλα στην Ουκρανία

Ο Παναγιωτόπουλος πρώτα ζήτησε δημόσια συζήτηση για τα όπλα που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία και μετά αρνήθηκε να δώσει αριθμούς

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter