Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση παρά τον σάλο για το «deal» Μητσοτάκη – Σολτς για τα όπλα στην Ουκρανία

Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση παρά τον σάλο για το «deal» Μητσοτάκη – Σολτς για τα όπλα στην Ουκρανία

Την πεπατημένη του ταξιδιού στις ΗΠΑ επιλέγει η κυβέρνηση και για τις πρόσφατες αποφάσεις για αποστολή επιπλέον οπλισμού στην Ουκρανία, αφού όπως διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να αναλάβει πρωτοβουλία για να ενημερώσει τα κόμματα και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη Spiegel για το «deal» Μητσοτάκη – Σολτς: «Γιατί η Αθήνα υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου»

Την τακτική της σιωπής και των… ανακοινώσεων ξένων ηγετών για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επιλέγει και για τα νέα όπλα και τεθωρακισμένα που αποστέλλει στην Ουκρανία, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε και πάλι να υποβαθμίσει τις νέες αποφάσεις και να παραπάμπψει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Υπάρχουνε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που επιτρέπουνε στον οποιονδήποτε ζητά ενημέρωση να έχει την ενημέρωση που έχει. Ερωτήσεις, αιτήματα για συζήτηση, το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει…» απάντησε σε σχετικό ερώτημα για το αίτημα της αντιπολίτευσης να λάβει ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις.

Δείτε επίσης: Από τις «υβριδικές απειλές» στην υβριδική συγκάλυψη της εμπλοκής στην Ουκρανία η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση στον οποιονδήποτε την έχει ζητήσει, με βάση αυτά που προβλέπει η λειτουργία του κοινοβουλίου και αυτά που θεσμικά προβλέπονται» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια στάση είχε τηρήσει η κυβέρνηση και μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και τις συναντήσεις σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηριζε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε είναι ανοιχτός στο οποιοδήποτε αίτημα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και των πολιτικών κομμάτων».

Αξίζει τέλος να υπενθυμίσουμε πως ακόμα παραμένει στον αέρα η «δέσμευση» του Κυρ. Μητσοτάκη πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, όταν το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε πως προτίθεται να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια με την επιστροφή του. Όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος μετά την επιστροφή από την Αμερική, «δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα η συζήτηση, αλλά όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα γίνει πολύ σύντομα. Ο πρωθυπουργός έχει υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά θα γίνει σύντομα. Δηλαδή θέλω να πω μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει».

Ωστόσο, από τότε έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες και δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία κυβερνητική πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της.

Σφυρίζει αδιάφορα για τον εξευτελισμό εκ Γερμανίας

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και για το γεγονός πως η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για τη νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία ήρθε διά στόματος του Γερμανού καγκελάριου, καθώς και για το εάν θα αποσυρθούν ελληνικά τεθωρακισμένα από τα νησιά, και ποιος θα αναλάβει το κόστος για τα καινούρια.

Η προσπάθεια του Γ. Οικονόμου επικεντρώθηκε στο να βγάλει από το κάδρο τον Κυρ. Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει αρχικά πως «ο,τι είναι να πάει στην Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί και μετά θα πάει. Η διάσταση αποστολής αμυντικού εξοπλιστικού υλικού στην Ουκρανία, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι κάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές».

Πασχίζοντας να καλύψει τις αδιαφανείς αποφάσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε ακόμα πως «αφορά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ μετά την πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Στο κομμάτι αυτό είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι και με τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής και με τους εταίρους και συμμάχους μας. Πάντοτε συνδυάζεται με μια πολιτική που δεν αποδυναμώνει με τίποτα τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», πριν καταλήξει σε δηλώσεις που θα κριθούν το προσεχές διάστημα, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν από το στράτευμα.

«Οτιδήποτε είχε δοθεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία, ήταν υλικό που δεν χρησίμευε ή δεν αξιοποιείτο από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε αξιοποιούσαν οι ΕΔ θα αντικατασταθεί με πιο σύγχρονο, βελτιωμένης γενιάς, πιο κατάλληλο, όπως συμβαίνει και με τα συγκεκριμένα άρματα και όπως επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση των χαρακτηριστικών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με σκοπό να μην έχουμε καμία απώλεια επιχειρησιακή στις ΕΔ, οτιδήποτε χρειάζεται για την άμυνα της χώρας» κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter