Με πολιτικά κριτήρια, και όχι μόνο με νομικού χαρακτήρα επιχειρήματα, αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για τον εκλογικό αποκλεισμό κομμάτων νεοναζί. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη στηρίζει τη ρύθμιση, όπως διαμορφώθηκε στη βάση και νομοτεχνικών βελτιώσεων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στην κομματική πλάστιγγα για τη θετική ψήφο στη Βουλή αυτό που βάρυνε, μεταξύ άλλων, είναι η θετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Όμως, συνεκτιμήθηκαν και πολιτικοί λόγοι.
Το ΠΑΣΟΚ είχε προϊδεάσει για τη στάση του και παράλληλα είχε προσπαθήσει να συνδιαμορφώσει την τροπολογία, με συγκλίσεις και συναινετική λογική, εντός νομικών ορίων και με πρόταγμα να είναι η ρύθμιση συνταγματικά συμβατή. Δεν ήθελε, σε καμιά περίπτωση, η τροπολογία να «περάσει» μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών και να εγγραφεί στην κοινοβουλευτική ιστορία η απουσία της Χαριλάου Τρικούπη. Επεδίωξε να έχει και την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη η ρύθμιση για τον εκλογικό αποκλεισμό νεοναζί.
Κι αυτό με δεδομένο ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θέλει να εμφανίζει συνεχώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως κόμμα που σέβεται και προτάσσει τις θεσμικές λειτουργίες του κράτους Δικαίου ενώ προβάλλει τις προσπάθειες του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, των στελεχών και βουλευτών του, τόσο στη ελληνική βουλή, όσο και και στο ευρωκοινοβούλιο, για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια του αποκλεισμού από τις όποιες συλλογικές διαδικασίες των καταδικασμένων για την εγκληματική τους δράση Χρυσαυγιτών.
Οι βελτιώσεις που επήλθαν στην αρχική εκδοχή της κυβερνητικής τροπολογίας με παρέμβαση και των νομικών της Χαριλάου Τρικούπη και η έγκριση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αποδυνάμωσαν αντιρρήσεις που υπήρχαν τόσο για το ζήτημα της αναφοράς σε «πραγματική ηγεσία» στην τροπολογία όσο και στην εμπλοκή του Αρείου Πάγου σε ρόλο κριτή για την περίπτωση αχυρανθρώπων που αναλαμβάνουν ρόλο αντί Χρυσαυγιτών νεοναζί στην κατάρτιση ψηφοδελτίου κόμματος στις εκλογές. Οι συνταγματολόγοι που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αλιβιζάτος και Ξενοφών Κοντιάδης, αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που μπορεί να ξεπηδήσουν μεταξύ άλλων από την ασάφεια των ρυθμίσεων.
Πάντως, δεν εκλείπουν και εκτιμήσεις που θέλουν να είναι και μια ευκαιρία διαχωρισμού (περί θεσμικότητας και πρωτοκαθεδρίας στην προάσπιση των λειτουργιών του κράτους δικαίου) μεταξύ δυο κομμάτων που έχουν να προσελκύσουν ψήφους και από τη δεξαμενή του κέντρου και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ). Έτσι, στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, οι πολιτικοί λόγοι, σε συνδυασμό με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, υπερίσχυσαν σε σχέση με τις ανησυχίες και τους νομικούς ενδοιασμούς. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ δίνει ψήφο υπέρ της κυβερνητικής ρύθμισης που, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, βάζει φρένο στη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος χρυσαυγιτών, καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη για εγκληματικές πράξεις με πολιτικό μανδύα. «Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κεντρικός ήταν ο ρόλος του συνταγματολόγου και Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Δουδωνή.
Πάντως, είναι πιθανό οι σημειακές συγκλίσεις με τη ΝΔ να προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε δυνάμεις της λεγόμενης δεξιάς (και αντιΣΥΡΙΖΑ) πτέρυγας της Χαριλάου Τρικούπη που θέλουν να αφήνουν ανοιχτή δίοδο με τη ΝΔ για μετεκλογικές συνεργασίες. Παράλληλα, αφαιρούν επιχειρήματα από την αντιδεξιά πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη που επιχειρηματολογεί κατά της ΝΔ, εκλαμβάνοντας ιδιαίτερα μετά την υπόθεση των υποκλοπών, ως κέλυφος αντιθεσμικής δραστηριότητας και αντιδημοκρατικότητας τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται την Πέμπτη (9 Φεβρουαρίου 2023) να μετέχει στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες. Σε προηγούμενη συνεδρίαση, όταν εκεί είχε δώσει το «παρών» ως παρατηρητής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είχε μετάσχει. Στο μεταξύ, φορτίσθηκε αρνητικά το κλίμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο το ζήτημα των υποκλοπών, με αιχμές της Κουμουνδούρου για τη χαμηλή προβολή των ζητημάτων αυτών από τη Χαριλάου Τρικούπη και τις επιθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη προς την Κουμουνδούρου για διαμόρφωση τοξικού κλίματος. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει επίσης την Πέμπτη στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Κόμματος Eυρωσοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες.
Αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις και οι συναντήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη συνεδρίαση στην προσύνοδο του PES.
Το μεσημέρι της Τετάρτης (8 Φεβρουαρίου 2023) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αναλυτική δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του βρέθηκε στην πρωτοπορία της εθνικής συμφιλίωσης αλλά και του αγώνα εναντίον των απολογητών του χιτλερισμού.
Το 2013, όταν το Κίνημα μας οργάνωνε επικοινωνιακή καμπάνια για να διατρανώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παράλληλα μιλούσε για την ανάγκη προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι του φαινομένου του νεοναζισμού, άλλες πολιτικές δυνάμεις «ξέπλεναν» το εν λόγω μόρφωμα. Είτε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε υιοθετώντας στη Βουλή το απαράδεκτο δόγμα εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», αποκλειστικά και μόνο για να προωθούν τα νομοσχέδια της αρεσκείας τους μαζί με τους Χρυσαυγίτες.
Ήταν μετά από προσωπική μου επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, προς τον αείμνηστο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που έκλεισαν οριστικά οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου στον καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, παρά την καθυστέρηση, που είχε επιδείξει η τότε Κυβέρνηση.
Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι έκαναν δεύτερες σκέψεις με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, υπολογίζοντας πάνω απ’ όλα το πολιτικό κόστος. Πιστοί στη λογική “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φτάσαμε να νομοθετήσουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της.
Γι’ αυτό και καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα.
Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».
Διαβάστε επίσης:
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβερνητική τροπολογία για Κασιδιάρη
Τροπολογία – «φρένο» στον Κασιδιάρη: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα βήμα πίσω
Τροπολογία Κασιδιάρη: Πολιτικό αδιέξοδο λόγω κυβερνητικής αδιαλλαξίας