Το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τον… Εμίλ Ζολά κατά Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τον… Εμίλ Ζολά κατά Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή που το Μαξίμου συντονισμένα εξαπολύει συνεχώς πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ, εποφθαλμιώντας ψήφους και επιδιώκοντας διεύρυνση της εμβέλειας της ΝΔ προς κεντρώο ακροατήριο, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει μέτωπα κατά της κυβέρνησης με κριτήριο τον κυνισμό και την αλαζονία της ΝΔ. Σε μια προσπάθεια να καταγγείλει καυστικά τόσο την πολιτική της ΝΔ όσο και τον τρόπο διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επιστρατεύει για το “κατηγορώ” του, τον Εμίλ Ζολά. Ενα χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη, κατά την ημέρα μνήμης για τα 57 θύματα, στέλνει το μήνυμα ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα λάμψουν, σε αντίστιξη με όσα πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ που, κατά το ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί τον δρόμο της στρεψοδικίας και της ανευθυνότητας, από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας και κυρίως από τότε που συστάθηκε η Εξεταστική Επιτροπή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην παρέμβαση στην ολομέλεια της βουλής, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρέθεσε στοιχεία για να δείξει ότι υπήρξαν όχι μόνο παραλείψεις αλλά και εσκεμμένες ενέργειες …κουκουλώματος από την ΝΔ, που φτάνουν μέχρι και τους χειρισμούς στην εξεταστική επιτροπή της βουλής. Επέρριψε ευθύνες στο Μαξίμου για τακτική συγκάλυψης του εγκλήματος, την ίδια στιγμή που είναι πάνδημο αίτημα η διαλεύκανση της υπόθεσης και η τιμωρία των υπευθύνων από τη Δικαιοσύνη.

Το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξαν να προβάλλουν το έργο του Γάλλου λογοτέχνη και να αναδείξουν το απόσταγμα αξιών που ως τις μέρες μας συνδέονται με τα γραπτά του, όπως το “Humanité, vérité, justice” (ανθρωπιά, αλήθεια, δικαιοσύνη) από την επιστολή του Ζολά “προς τη νεολαία” το 1897 για την υπόθεση Ντρέιφους.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια για την υπόθεση κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διατύπωσε την ευθεία κατηγορία ότι «ο στόχος σας ήταν από την αρχή -με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό-, να πετύχετε τη συγκάλυψη και να μη μάθουμε ποτέ τις πραγματικές αιτίες του εγκλήματος». Για να συμπληρώσει: «Κάθε φορά στον βωμό της συγκάλυψης θυσιάζετε τους θεσμούς, τραυματίζετε τη δημοκρατία».

Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβερνητική πλειοψηφία για το ότι δεν εξασφαλίστηκε η ασφάλεια των επιβατών και κυρίως το μέγιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να απογοητεύει με μία Εξεταστική Επιτροπή, «που είναι ο ορισμός της ντροπής» καθώς σημαντικοί μάρτυρες δεν κλήθηκαν ποτέ παρά το γεγονός ότι το ζήτησαν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θέλοντας να εξηγήσει γιατί αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ, όπως και άλλα κόμματα, τόνισε ότι εξάντλησαν κάθε περιθώριο για ουσιαστική διερεύνηση του εγκλήματος και επεσήμανε ότι ως ΠΑΣΟΚ «δεν σκοπεύουμε να γίνουμε συνένοχοι σας σε αυτό το δεύτερο έγκλημα της συγκάλυψης».
Παράλληλα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να ονομαστικοποιεί όποτε μπορεί τις όποιες ευύνες σε κάθε τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην υπουργού μεταφορών Κων. Αχ. Καραμανλή («Πώς μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να περιγράψει το ύφος και τα λεγόμενα του κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή, λες και ήταν κατήγορος», είπε) και κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος , μεταξύ άλλων, « δεν απάντησε ποιου εντολές εκτελούσε όταν μπάζωνε τον τόπο του εγκλήματος».

Κατηγόρησε για έλλειψη ενσυναίσθησης τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη που κατά την κρίση του Νίκου Ανδρουλάκη οφείλεται «στην τεράστια αλαζονεία σας».

Μάλιστα, με αφορμή το μήνυμα του πρωθυπουργού για την τραγική επέτειο , η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για θράσος Μητσοτάκη επειδή επαναλαμβάνει ότι το έγκλημα της 28ης Φεβρουαρίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ανθρώπινα λάθη και προσπαθεί πίσω από διαχρονικές ελλείψεις και παθογένειες του κράτους να κρύψει «τις δικές του αβελτηρίες». Κατά το ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του εδώ και ένα χρόνο προσπαθούν να συγκαλύψουν « με τρόπο μεθοδευμένο τις πραγματικές αιτίες του εγκλήματος, θέλοντας να αποφύγουν τα “γαλάζια” στελέχη τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Για να προσθέσει δηκτικά ότι αυτός είναι ο πρώτος υπόλογος «για τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του υπουργού σας, του κ. Καραμανλή», για τη μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τις συνεχείς μεταθέσεις του έργου της τηλεδιοίκησης και την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη.

Στοχεύοντας στο συναίσθημα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε την ομιλία του στη βουλή συντασσόμενος με την αγωνία των πολιτών που απαιτούν απαντήσεις και θυμίζοντας «το σύνθημα “Αλήθεια και Δικαιοσύνη” του σπουδαίου Γάλλου, δημοκράτη σοσιαλιστή και λογοτέχνη, Εμίλ Ζολά». Για να προσθέσει ότι «χωρίς αλήθεια και δικαιοσύνη δεν υπάρχει δημοκρατία, μόνο αδιαφάνεια, κυνισμός και αυταρχισμός».

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Έγκλημα των Τεμπών: Στη Βουλή η δικογραφία του εφέτη – ανακριτή

Έγκλημα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα των 1.000.000 υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού – Πώς να συμμετέχετε

Έγκλημα Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω» – Ντοκουμέντο δευτερόλεπτα μετά τη φονική σύγκρουση (Video)

Προκλητική δήλωση Μπακογιάννη: «Κανένας δεν μπαίνει στα παπούτσια του Καραμανλή»

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Απίστευτες εικόνες στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας τον ΜΑΤ χτυπά διαδηλωτή – «Άφησέ το είναι παιδί», φώναζε ο κόσμος (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter