Το ΠΑΣΟΚ στέλνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θέτει στο μικροσκόπιο τις δημοσκοπήσεις

Το ΠΑΣΟΚ στέλνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θέτει στο μικροσκόπιο τις δημοσκοπήσεις

Οργανώνει τα  επόμενα βήματά της η Χαριλάου Τρικούπη για το ζήτημα των υποκλοπών, αν και το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ κρατά πιο χαμηλούς τόνους, ή σωστότερα κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με την πρότερη περίοδο.    Η προσφυγή του πρόεδρου του  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Νίκου Ανδρουλάκη στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις υποκλοπές αλλά και οι κινήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να ξαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση των παρακολουθήσεων θέτουν σε νέα βάση την προσπάθεια για να πέσει “φως” αλλά και επέλθουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί νοσηρές καταστάσεις και πλήττει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανεβάζει τους τόνους  σχετικά με την ακρίβεια και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ με σφοδρότητα, προβάλλοντας ότι ο πληθωρισμός και το κύμα ακρίβειας αυξάνουν δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες και τις καθημερινές δυσκολίες.  Είναι αξιοσημείωτο ότι η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις με προσοχή. Σε αυτές αποτυπώνεται εμφανώς ότι η ακρίβεια είναι μακράν το μείζον πρόβλημα για τους πολίτες. Παράλληλα, όμως δεν θα σταματήσει να ασχολείται με τη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών. Ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB για το Open TV , που δείχνουν μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ (11,5%) σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (11,2%) ενώ κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά τους να είναι στο 6,1% (ΝΔ 29,1% από 29,5% ) και ΣΥΡΙΖΑ (23% από 22,7%).

Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να προτείνει λύσεις με έμφαση στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, θεωρώντας ότι με προγραμματικές προτάσεις θα ανακάμψει δημοσκοπικά και θα προετοιμάσει το έδαφος για τις εκλογές.  Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξαν πολύ επιθετικές  τοποθετήσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ  για τις επιλογές της κυβέρνησης , όπως το καλάθι του νοικοκυριού που σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, «περιορίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ μάρκετ». Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμηρή  αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για το ότι  « η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού για να τροφοδοτεί την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος» (3.11.2022).

Πάντως, προκάλεσε πολιτικά σχόλια η επιλογή Ανδρουλάκη να μην παραστεί ενώπιον των μελών  της  Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μέσω παράνομων λογισμικών  που βρέθηκαν στην Αθήνα.  . Οπως επισημαίνει στο Documnetonews.gr στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ό,τι είχε να πει στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου , το είπε στο Στρασβούργο στις 6 Οκτωβρίου, και μάλιστα σε ανοιχτή συνεδρίαση της PEGA και με τηλεοπτική κάλυψη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεώρησε ότι  δεν θα ήταν επωφελές να παραστεί στην Αθήνα, και μάλιστα σε “κλειστή” συνεδρίαση με δεδομένο παράλληλα ότι στο μεταξύ, από τον Οκτώβριο,  δεν υπήρξε πρόοδος, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ,  στην κατεύθυνση  διαλεύκανσης της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Υπήρξαν πολιτικές αναλύσεις που έκαναν λόγο για κίνηση αποστασιοποίησης από την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των υποκλοπών. Εμοιαζε ισορροπιστική η κίνηση , την ίδια ημέρα που πραγματοποιούνταν οι επαφές της PEGA στην Αθήνα, η Χαριλάου Τρικούπη να προχωρά σε μια ακόμα παρέμβαση κοινοβουλευτικού χαρακτήρα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησαν τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και την κλήση σε ακρόαση ιδιωτών που σχετίζονται με το λογισμικό Predator, αλλά και του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.
Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη χρησιμοποίησε στο υπόμνημα που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης (3.11.2022)  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης  στα μέλη της  Επιτροπής PEGA στην Αθήνα.   Σύμφωνα με πληροφορίες, επέλεξε να περιλάβει  πολλές αρνητικές αξιολογήσεις για τη ΝΔ σχετικά με τις υποκλοπές.   Παράλληλα, στο υπόμνημα διατυπώνεται με σαφήνεια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι κάτι που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες και η προετοιμασία του φακέλου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.    Η  σκληρή πολιτική κριτική του αφορά αιτιάσεις περί συγκάλυψης από το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη,  οι “γαλάζιοι” επιτελείς  όχι μόνο δεν συνεισέφεραν στην αποκάλυψη της αλήθειας αλλά αντιθέτως συσκότισαν.

΄Οσον αφορά στο υπόμνημα προς τα μέλη της Επιτροπής PEGA στην Αθήνα, ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης  εξήγησε ότι οι προσκλήσεις “ενημέρωσης” από την κυβέρνηση ήταν αντιθεσμικές, παράτυπες και ανίσχυρες, διότι ό,τι και να του έλεγαν δεν θα μπορούσε να το επικαλεστεί σε οποιοδήποτε θεσμικό επίπεδο, πολιτικό, δικαστικό , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη,   ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε στο υπόμνημα την περίπτωση του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που τη μια μέρα προσκαλούσε  για ενημέρωση  και την άλλη έλεγε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, αλλά και την περίπτωση του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος  χαρακτήριζε “καινοτομία” το ζήτημα της ενημέρωσης…
Επίσης, κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που οδήγησε με τη στάση της να παραμένουν στο σκοτάδι πτυχές της υπόθεσης και χαρακτήρισε προσχηματική την επίκληση του απορρήτου από εμπλεκόμενους και αρνητικά καθοριστική την επιμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην εγκρίνει, αν και έχει τη δυνατότητα,  την άρση του απορρήτου βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008.

Διαβάστε επίσης:

Οργή Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη και «της παρέας του Μαξίμου»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Εκθέτει τον Μητσοτάκη από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ο Ανδρουλάκης

Ανδρουλάκης: Αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού για να τροφοδοτήσουν τα υπερκέρδη των παρόχων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter