Σκάνδαλο υποκλοπών: Εκθέτει τον Μητσοτάκη από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ο Ανδρουλάκης

Σκάνδαλο υποκλοπών: Εκθέτει τον Μητσοτάκη από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ο Ανδρουλάκης

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την κατάθεσή του για τις υποκλοπές στο Στρασβούργο, το πρωί της Πέμπτης (6.9.2022), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να συσχετίσει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του παράνομου λογισμικού predator. Καταθέτοντας ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μέσω παράνομων λογισμικών, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, όπως είπε, αν και ισχυρίζεται ότι κρατικοί φορείς δεν χρησιμοποιούν το παράνομο λογισμικό predator, «δεν κάνει κινήσεις για να μάθουμε ποιοι το χρησιμοποιούν».

Στην κατάθεσή του προς την Επιτροπή PEGA, έδωσε έμφαση στο ιστορικό της αποκάλυψης των υποκλοπών και στις συμπτώσεις που υπήρξαν όσον αφορά στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, όπως και για το πέρασμα της υπηρεσίας αυτής στην εποπτεία του πρωθυπουργού. Κυρίως επέμεινε στον χρόνο που πραγματοποιήθηκαν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του από παράνομο λογισμικό. Οπως σημείωσε, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις συμπτώσεις αυτές. Οσον αφορά στο χρόνο που εντοπίζεται η παρακολούθηση και η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τόνισε ότι συμπίπτει με την υποψηφιότητά του για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την εκλογή του ως προέδρου του κόμματος, και επομένως καταδεικνύεται, αν μη τι άλλο, ότι υπήρχε πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι ακολούθησε θεσμική διαδικασία, γι αυτό επέμεινε να ενημερωθεί με νόμιμο τρόπο και εστίασε στη θέση του ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα αλλά θέμα Δημοκρατίας. Ανέδειξε τη σημασία των αξιών σε μια Ευρώπη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μίλησε για τη σημασία του κράτους Δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών. Η στάση απέναντι σε αυτές τις αξίες, όπως είπε, θα καθορίσουν και το μέλλον στην Ευρώπη για μια ζωή που οι παράνομες πρακτικές και τα παράνομα λογισμικά δεν θα έχουν θέση και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε βάρος της Δημοκρατίας.

Κάλεσε όλους να αγωνιστούν για ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι ασπίδα της Δημοκρατίας και όπως σημείωσε θα καθορίσει ένα φωτεινό και όχι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μεσαίωνα . Ουσιαστικά ζήτησε να υπάρξει φρένο στην αντίληψη πολιτικών που το μόνο που σκέφτονται είναι να κρατήσουν με νύχια και δόντια την εξουσία…

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι απαντώντας σε ευρωβουλευτή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Λαϊκού άφησε αιχμές για τον τρόπο που επιχειρεί η ηγεσία του ΕΛΚ αλλά και της ΝΔ -χωρίς να τα κατονομάζει- να επιρρίψει ευθύνες στο θύμα των υποκλοπών για να αποφύγουν να μπουν στο κάδρο οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Αγαπώ την Ελλάδα πολύ περισσότερο από αυτούς που σας έστειλαν ερωτήσεις”, είπε δηκτικά. Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αλλάζει τις τοποθετήσεις για τους λόγους παρακολούθησής του «σαν τα πουκάμισα»…

Ζήτησε να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής που θα έρθει στην Ελλάδα όσοι μάρτυρες δεν επετράπη από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα να παραστούν στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τις υποκλοπές. Παρέμβαση έκανε και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που τόνισε καλό θα ήταν να επεκταθεί η υπηρεσία ελέγχων για παράνομα λογισμικά και σε δημοσιογράφους, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Οπως είπε η Εύα Καϊλή, ο χρόνος της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έχει σημασία και, όπως τόνισε, “κι εμείς εκτεθήκαμε” και συμπλήρωσε ότι φαίνεται σαν σύμπτωση ο χρόνος. Ετσι, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη τον ρώτησε τι μπορεί να κάνει η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για να καταστεί δυνατό στο μέλλον να τεθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε κατάχρηση γιατί, όπως σημείωσε «μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας, επεσήμανε ότι η Επιτροπή πρέπει να κάνει τη δουλεία της για να διαλευκάνει την υπόθεση ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις. Κάλεσε τους ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής να αναλογισθούν ότι μέσω της παρακολούθησής του, παρακολουθούσαν πρώην πρωθυπουργούς και άλλα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τόνισε ότι δεν είναι προσωπικό ζήτημα η προσπάθεια να πέσει φως και να σταματήσουν οι κακόβουλες πρακτικές. Κάλεσε να μην χαθεί η ευκαιρία για να ένα καλύτερο αύριο και να συνεχιστούν οι αγώνες για διαφάνεια, ανεκτικότητα.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Ανδρουλάκης θα υποδείξει τον Μητσοτάκη ως αρχικοριό στην επιτροπή PEGA (Live)

Την Πέμπτη στην Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις στην Εξεταστική από το θύμα παρακολούθησης: «Δεν μπορώ να ξέρω γιατί… μπήκε στο σπίτι μου ο κλέφτης» απαντά ο Ανδρουλάκης

Ανδρουλάκης στην Εξεταστική: «Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το “φουστάνι” του απορρήτου – Ο Μητσοτάκης πού είναι;»

Σκάνδαλο υποκλοπών – Αποκάλυψη Παπαδημούλη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter