Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής για μετεκλογικές συνεργασίες

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής για μετεκλογικές συνεργασίες

Για πρώτη φορά από την εκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται ευθέως υπέρ της διατήρησης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Θεωρεί ότι τα εκλογικά συστήματα κρίνονται εν τοις πράγμασι και κρίνει ότι σε μια εποχή που είναι αναγκαίες, κατά την άποψή του, οι συναινέσεις και οι συγκλίσεις, η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα σε επίπεδο οικονομικοκοινωνικό και ιδιαίτερα να υπάρξουν θεσμοί που να συνάδουν με το κράτος δικαίου.  Όλα αυτά διατυπώθηκαν από τον Νίκο Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στον ANT1.

Διαβάστε επίσης: Εκλογικά ανοίγματα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Το ζήτημα του εκλογικού νόμου αποτελεί κρίσιμο στοιχείο ακόμα και για συγκλίσεις την επομένη μέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ψηφίσει σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους για το πρώτο κόμμα. Με αυτό το σύστημα θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές, εφόσον δεν σχηματισθεί κυβέρνηση στις 21 Μαΐου από την κάλπη της απλής αναλογικής. Επομένως, το εκλογικό σύστημα, με βάση την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, μπορεί να αποτελέσει σημείο διαπραγμάτευσης και μέρος των προγραμματικών θέσεων βάσει των οποίων τα κόμματα, εφόσον δεν έχει καταστεί δυνατόν, να σχηματισθεί κυβέρνηση, να συγκλίνουν και να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ καθιερώνει ένα δυσανάλογο bonus επιπλέον εδρών, το οποίο «διαστρεβλώνει πλήρως την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και αναιρεί κάθε ιδέα εκλογικής δικαιοσύνης και την αρχή της αντιπροσώπευσης». Παράλληλα, όμως, δεν είχε αποδεχθεί, ούτε και ψηφίσει υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής (με όριο εισόδου το 3%) που είχε φέρει στη βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με το οποίο θα γίνουν οι ερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Το ΠΑΣΟΚ, το 2015, είχε προτείνει ένα είδος απλής αναλογικής (είδος ενισχυμένης αναλογικής κατά άλλους) και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου με κατάργηση της εκλογικής πριμοδότησης των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών σχηματισμών. Το 2016 το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση που περιελάμβανε την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, και να δίνεται μπόνους 25-30 έδρες, μόνο εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%, την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και την διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter