Το πρωί στην Enterprise, το βράδυ μπίζνες στον τουρισμό – Νέα ερωτήματα για τον Ακη Σκλάβο

Το πρωί στην Enterprise, το βράδυ μπίζνες στον τουρισμό – Νέα ερωτήματα για τον Ακη Σκλάβο

Νέα ερωτήματα για τον Ακη Σκλάβο που ενώ είναι στέλεχος στον κρατικό φορέα επενδύσεων, παράλληλα εμφανίζεται να έχει και επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό

Με πολυτελές ξενοδοχείο στην Τήνο συνδέεται ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων της Enterprise Greece Ακης Σκλάβος, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ. Πρόκειται για μπουτίκ ξενοδοχείο – σπα το οποίο ανήκει σε εταιρεία με έδρα τη Γλυφάδα της Αττικής που συνδέεται με το στέλεχος της Enterprise Greece. Ο κ. Σκλάβος εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως σήμερα, ενώ είναι άγνωστο εάν διαθέτει μετοχές της εταιρείας, καθώς σχετικά στοιχεία δεν έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ από το 2019 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς. Το ερώτημα πάντως που τίθεται είναι πώς ένα στέλεχος δημόσιου φορέα όπως η Enterprise Greece συνδέεται με επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλιστα στον τουρισμό, δεδομένου ότι η Enterprise εγκρίνει την ένταξη τουριστικών επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώς fast track.

Δείτε επίσης: Μάρτυρας Enterprise Greece: «∆εν µε κάλεσαν ποτέ για κατάθεση» για την υπόθεση µε τις µίζες που αρχειοθετήθηκε από την οικονοµική εισαγγελία

Το πολυτελές κατάλυμα

Το πολυτελές ξενοδοχείο ονομάζεται Anthea και βρίσκεται στην περιοχή Αγιος Φωκάς της Τήνου, σε απόσταση 200 μ. από την παραλία. Διαθέτει πισίνα, μπαρ, εστιατόριο, καφετέρια αλλά και παροχές όπως «spa με χαμάμ» και «υπαίθριο τζακούζι», όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ιστοσελίδα. Επίσης, το ξενοδοχείο «φιλοξενεί επίσημες δεξιώσεις ή περισσότερο χαλαρά πάρτι γάμου, βάπτισης ή άλλων γιορτών χωρητικότητας έως 150 ατόμων», ενώ λαμβάνει υψηλή βαθμολογία από τους πελάτες του στην ιστοσελίδα booking.gr.

Ως ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου εμφανίζεται η εταιρεία Εικόνες Κυκλάδων Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Κατασκευαστική Εταιρεία ΑΞΤΕΕ, με διακριτικό τίτλο Meli Mare ΑΕ. Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004 με σκοπό την «ανέγερση ξενοδοχείων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων», την «παροχή οικοτουριστικών, αγροτουριστικών και γενικώς εναλλακτικών υπηρεσιών τουρισμού», «την εκμετάλλευση τουριστικών πρακτορείων ή πρακτόρευση άλλων τουριστικών μονάδων» κ.λπ.

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανήλθε σε 60.000 ευρώ. Λίγους μήνες μετά, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ανήλθε σε 100.000 ευρώ «λόγω εισφοράς στο κεφάλαιο της εταιρείας ενός αγροτεμαχίου», όπως επισημαίνεται σε σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ.

Το πρώτο ΔΣ της εταιρείας αποτελούνταν αποκλειστικά από μέλη της οικογένειας Σκλάβου. Μεταξύ αυτών και ο νυν διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων της Enterprise Greece, που κατονομάστηκε ως αποδέκτης μίζας προκειμένου να προωθήσει επενδυτικό σχέδιο σε καθεστώς fast track (με τον ίδιο να το αρνείται κατηγορηματικά και την υπόθεση να αρχειοθετείται).

Oπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα της εταιρείας που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, ο κ. Σκλάβος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και νόμιμος εκπρόσωπός της από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως σήμερα. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2022 το ΔΣ της εταιρείας τον εξέλεξε στη θέση αυτή με θητεία έως τον Ιανουάριο του 2027.

Ζημιογόνα εταιρεία

Η τουριστική δραστηριότητα πάντως που συνδέεται με τον κ. Σκλάβο δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα κερδοφόρα. Από τους ισολογισμούς της εταιρείας προκύπτει ότι ήταν διαρκώς ζημιογόνα για χρόνια ολόκληρα. Συγκεκριμένα, το 2007 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 261.946 ευρώ και ζημία 133.061 ευρώ. Το 2008 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 433.805 ευρώ και η ζημία σε 114.348 ευρώ, ενώ το 2009 ο κύκλος εργασιών άγγιξε τις 406.558 ευρώ και η ζημία τις 149.022 ευρώ. Η οικονομική της κατάσταση δεν άλλαξε ούτε τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2019 η εταιρεία εμφανίζει διαρκώς ζημίες. Πιο αναλυτικά, το 2015 εμφάνισε ζημίες ύψους 124.052, ευρώ, το 2016 ζημίες 79.459,40 ευρώ, το 2017 περί τις 219.584,68 ευρώ, το 2018 περί τις 113.786 ευρώ και το 2019 οι ζημίες ανήλθαν σε 137.937,10 ευρώ.

Εκτοτε κανείς δεν ξέρει ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό. Παρά το γεγονός ότι βάσει νόμου είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει κάθε χρόνο. Ο τελευταίος ισολογισμός που δημοσιεύτηκε αφορά το οικονομικό έτος 2019. Μάλιστα, επειδή η εταιρεία δεν είχε «δημοσιεύσει εμπρόθεσμα στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές καταστάσεις» για τις χρήσεις έως και το 2022, τέθηκε από το ΓΕΜΗ σε «αναστολή καταχώρησης» μέχρι νεωτέρας.

Οι εγκρίσεις για το καθεστώς fast track και το ασυμβίβαστο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Σκλάβου εγείρει πολλά ερωτήματα. Δεν είναι μόνο ότι η Enterprise Greece είναι κρατικός φορέας και ενδεχομένως να υπάρχει ασυμβίβαστο στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον κ. Σκλάβο, αλλά εγείρονται ερωτήματα και για την ίδια τη λειτουργία της Enterprise. Η τελευταία ως φορέας «αρχικά εξετάζει και εγκρίνει αιτήσεις για την υπαγωγή στο καθεστώς fast track». Στη συνέχεια «αποστέλλει τις εγκεκριμένες αιτήσεις στην ειδική Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Enterprise Greece». Μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων που έχουν πάρει το πράσινο φως για την ένταξη σε καθεστώς fast track είναι και τουριστικά, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Enterprise. Επομένως τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν ένα στέλεχος δημόσιου φορέα που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των αιτήσεων για στρατηγικές επενδύσεις να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα και να λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτούς που υποβάλλουν αιτήσεις.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική: Εξαίρεση από τη «Διαύγεια» ζητούσε η Enterprise (έγγραφο)

Τι συμβαίνει με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και τις προκλητικές αρχειοθετήσεις – Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ακούει;

Μαξίμου: Η μπάλα στην… εξέδρα μετά την αποκάλυψη του Documento πως θάφτηκαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες

Έθαψαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter