Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητά διερεύνηση των αιτιάσεων για κυβερνητική διαφθορά από αρχιμαφιόζο

Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητά διερεύνηση των αιτιάσεων για κυβερνητική διαφθορά από αρχιμαφιόζο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν μηνύσεις την Δευτέρα απαιτώντας από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τις κατηγορίες για σύστημα διαφθοράς στο οποίο ο
αυτοεξόριστος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ ισχυρίζεται ότι εμπλέκονται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) Μουχαρέμ Ερκέκ, σε δηλώσεις του στους
δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο που κατέθεσε τη μήνυση, είπε ότι «αν η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να πολεμήσει το έγκλημα, τη διαφθορά και τις δωροδοκίες, όλα έχουν τελειώσει».

 

Ο Ερκέκ συμπλήρωσε ότι «τώρα περιμένουμε μια αποτελεσματική και εμπεριστατωμένη έρευνα», σχετικά με τις κατηγορίες του Πεκέρ. Εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση CHP, πολλά άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, του Καλού Κόμματος και του δεξιού Κόμματος της Νίκης, υπέβαλαν επίσης ποινικές καταγγελίες τη Δευτέρα.

Κατηγορίες για κύκλωμα διαφθοράς

Ο Πεκέρ, ο οποίος διέφυγε από την Τουρκία το 2020 και τώρα ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκανε μια νέα σειρά καταγγελιών για διαφθορά για ανώτερα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, ανώτερων δημόσιων αξιωματούχων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

Σε 25 tweets το σαββατοκύριακο είπε ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Κεφαλαιαγοράς (SPK) Αλί Φουάτ Τασκεσενλίογλου, η βουλευτής του AKP Ζεχρά Τασκεσενλίογλου, ο σύμβουλος του Ερντογάν Σερκάν Ταράνογλου, το μέλος της Ένωσης Επιμελητηρίων και των Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας Σαλίχ Ορακτζί και ο αρθρογράφος Μπουράκ Ταστσί δωροδοκήθηκαν ως μέρος ενός οργανωμένου δικτύου.

 

Μερικά από τα αναφερόμενα άτομα ήδη απέρριψαν τις αξιώσεις εναντίον τους και είπαν ότι θα υποβάλουν μηνύσεις εναντίον του Πεκέρ. Τα ονόματα που αποκάλυψε ο Πεκέρ φέρεται να ζητούσαν δωροδοκίες από την Μινέ Τοζλού Σινερέν, μια επιχειρηματία. Ο Πεκέρ υποστήριξε τους ισχυρισμούς του με στιγμιότυπα οθόνης της υποτιθέμενης αλληλογραφίας μεταξύ τους.

 

«Το κατέθεσα στα κρατικά ιδρύματα… αλλά δεν έλαβα απάντηση», είπε η Σινερέν σε τηλεοπτική συνέντευξη το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες για δωροδοκία. Η Εισαγγελία και η κυβέρνηση δεν έχουν κάνει επίσημες δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς διαφθοράς.

Σειρά καταγγελιών

Ο Πεκέρ είχε κοινοποιήσει στο παρελθόν πολλά βίντεο στο YouTube σχετικά με τις υποτιθέμενες παράνομες δραστηριότητες πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν και το κυβερνών του κόμμα.

Ωστόσο, αργότερα σταμάτησε τα βίντεό του και σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον δικό του λογαριασμό στο Twitter, αφού είπε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι των Εμιράτων του είπαν να απέχει από τις μαγνητοσκοπήσεις για λόγους ασφαλείας. Ο Πεκέρ μοιράζεται τώρα tweets σε άλλους λογαριασμούς που φέρεται να του ανήκουν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter