Τραμπ: Υπόδικος με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Τραμπ: Υπόδικος με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Με τη σαρωτική επικράτησή του στην Αϊοβα, ο Τραμπ έδειξε ότι είναι ο επικρατέστερος για να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Παρά τις τέσσερις ανοικτές δίκες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να επιλεγεί από το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα (GOP) ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊοβα ήταν σαρωτική.

Οι κάλπες έδειξαν πελώρια απόσταση ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και τους βασικούς του αντιπάλους, τον Ρον ΝτεΣάντις και τη Νίκι Χέιλι, αφού ο Τραμπ εξασφάλισε το 51% των ψήφων. Ετσι έκανε το πρώτο βήμα προς μια πιθανή επανάληψη της αναμέτρησής του με τον Τζο Μπάιντεν, τον Δημοκρατικό νυν πρόεδρο, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Δείτε επίσης: Τραμπ: Μια «ανάσα» από το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – Η πρόκληση που αντιμετωπίζει

Ο μεγιστάνας οδεύει τώρα στις επόμενες προκριματικές εκλογές, του Νιου Χάμσαϊρ στις 23 Ιανουαρίου,όπου επίσης φαίνεται ότι έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό βέβαια δεν αποκλείεται να αλλάξει, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι μισοί ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ δήλωσαν το 2016 ότι αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν την εβδομάδα των προκριματικών. Εκείνη τη χρονιά, παρεμπιπτόντως, τάχθηκαν υπέρ του Τραμπ.

Με το χρίσμα στο χέρι

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων έχουν σχεδιαστεί με στόχο να ολοκληρώνεται η κύρια διαδικασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εάν ο Τραμπ σημειώσει στο Νιου Χάμσαϊρ ανάλογη

επιτυχία όπως στην Αϊοβα, θα χρειαστoύν μόνο μερικές εβδομάδες για να λάβει το χρίσμα. Η εν λόγω πολιτεία καθίσταται λοιπόν άκρως σημαντική σε αυτό τον αγώνα, καθώς πιθανότατα αποτελεί την τελευταία πραγματική ευκαιρία για την πρώην πρέσβειρα του Τραμπ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι να δείξει ότι μπορεί να έχει επίσης τύχη στην κούρσα.

Στη δε περίπτωση που έρθει πρώτος και στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας στις 24 Φεβρουαρίου, η κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα έχει ουσιαστικά κριθεί. Αν όχι, θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι και τη «σούπερ Τρίτη» στις 5 Μαρτίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν αναμετρήσεις σε 13 πολιτείες, για να συγκεντρώσει ένα ανυπέρβλητο προβάδισμα στον αριθμό των συνέδρων.

Παρακάμπτοντας τον νόμο

Την ίδια ώρα η «μπλεγμένη» ατζέντα του Τραμπ είναι χωρισμένη σε εκλογές και δίκες. Ο 77χρονος κροίσος ενδέχεται να είναι ήδη ο de facto υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων όταν καθίσει στο εδώλιο σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον στις 4 Μαρτίου κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι αστικές αγωγές και οι τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει –που θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο– στην πραγματικότητα δεν τον απειλούν. Μετά την ευρεία νίκη του στην Αϊοβα έρευνες διαπίστωσαν ότι το 64% των Ρεπουμπλικάνων της εν λόγω πολιτείας πιστεύει ότι ο Τραμπ θα εξακολουθούσε να είναι ικανός να εκλεγεί πρόεδρος ακόμη κι αν καταδικαζόταν για έγκλημα.

Αλλωστε οι κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ δεν φάνηκε να αποτέλεσαν εμπόδιο στην προεκλογική του εκστρατεία, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτές. Ο μόνος που χρησιμοποίησε τις υποθέσεις αυτές για να επιτεθεί στον Τραμπ ήταν ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος εντέλει απέσπασε ελάχιστες ψήφους και αποσύρθηκε από την κούρσα.

Ο Τραμπ σε ορισμένες από τις δικαστικές του μάχες, όπως αυτή στη Νέα Υόρκη που αφορά τις επιχειρήσεις του, δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Επιπλέον, δεν μπορεί να επικαλεστεί προεδρική ασυλία για θέματα στα οποία διώκονται οι επιχειρήσεις του. Ο λόγος για τον οποίο έχει μπει στο κάδρο και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι ότι ο Τραμπ επικαλείται διαρκώς στις δίκες του ότι χαίρει προεδρικής ασυλίας για όλες τις πράξεις του την περίοδο που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Η στρατηγική του μεγιστάνα είναι λοιπόν η εξής: υποβάλλει διάφορα αιτήματα με σκοπό να καθυστερήσει την εκδίκαση όσο μπορεί και όταν αυτά απορριφθούν να επικαλεστεί ασυλία. Αυτά μέχρι να φτάσουν οι εκλογές και να πετύχει τον υψηλότερο σκοπό του: να γίνει ξανά ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μπορεί ο Μπάιντεν να νικήσει ξανά;

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των Δημοκρατικών, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την επίσημη υποστήριξη του κόμματός του, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να ανακηρυχθεί υποψήφιος τον Αύγουστο. Η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, ωστόσο, δείχνει τον Δημοκρατικό πρόεδρο αρκετά αντιδημοφιλή, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το αν θα μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα σε μια πιθανή δεύτερη θητεία Τραμπ.

Μολονότι τα οικονομικά δεδομένα ήταν ένα από τα κορυφαία σημεία της χρονιάς για τον Λευκό Οίκο –ο πληθωρισμός υποχώρησε, η ύφεση αποφεύχθηκε, οι αγορές μετοχών πλησιάζουν σε υψηλά ρεκόρ, ακόμη και το καταναλωτικό κλίμα ανακάμπτει–, πολιτικά η εικόνα του Μπάιντεν έχει «ξεθωριάσει», καθώς ο 80χρονος ένοικος του Λευκού Οίκου ετοιμάζεται να βυθιστεί σε μια σκληρά αμφισβητούμενη μάχη επανεκλογής.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «Νέα νίκη Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ – Oρκίζεται να συνεχίσει τον αγώνα η Χέιλι»

Νικητής και στο Νιου Χάμσαϊρ ο Τραμπ – Παραμένει στην κούρσα η Χέιλι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter