Τρεις τεράστιες εκλάμψεις εκτόξευσε ο Ηλιος μέσα σε 24 ώρες

Τρεις τεράστιες εκλάμψεις εκτόξευσε ο Ηλιος μέσα σε 24 ώρες
Φωτογραφία «Χ»

Τρεις ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας «X», «εκτοξεύτηκαν» από τον ήλιο μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης (21-22 Φεβρουαρίου). Οι δύο πρώτες αποδεσμεύτηκαν με διαφορά επτά ωρών, με ισχύ X1,9 και X1,6 αντίστοιχα. Η τρίτη, που ήταν η πιο ισχυρή του τρέχοντος (11χρονου) «ηλιακού κύκλου», μετρήθηκε στο εντυπωσιακό X6.3.

Για να γίνει κατανοητό: Οι ηλιακές εκλάμψεις – ή εκρήξεις ακτινοβολίας – ταξινομούνται σε μια κλίμακα από το A, B και C έως το M με αύξουσα σειρά έντασης. Το X υποδηλώνει ότι πρόκειται για την κατηγορία των πιο έντονων εκλάμψεων ενώ ο συνοδευτικός αριθμός παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την ισχύ τους.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι ηλιακές εκλάμψεις και οι επακόλουθες εκτοξεύσεις στεμματικής μάζας (CME), μπορούν να επηρεάσουν τον «διαστημικό καιρό» σε όλο το ηλιακό σύστημα, ακόμη και έως εδώ στη Γη. Οι εκλάμψεις μπορούν να φτάσουν στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά τα CMEs συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον μία ημέρα.

Όπως αναφέρθηκε, και οι τρεις ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ διέκοψαν τις ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων στη Γη. Αλλά οι δύο πρώτες «βολές» δεν απελευθέρωσαν CME.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας που μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα συστημάτων πλοήγησης. Δυνητικά, μπορούν να θέσουν κινδύνους για διαστημόπλοια και αστροναύτες. Όταν επισυμβαίνει μια ηλιακή έκλαμψη, η ακτινοβολία της ταξιδεύει προς τη Γη με την ταχύτητα του φωτός.

Αυτό γιατί δημιουργούν ένα «νέο» στρώμα στο οποίο προσκρούουν τα ραδιοφωνικά κύματα χάνοντας ενέργεια και άρα δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά, επιφέροντας πιθανές διακοπές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα «μπλακ άουτ σε ένα ευρύ φάσμα των ραδιοεπικοινωνιών και απώλειά τους για περίπου μία ώρα στην πλευρά της Γης που βλέπει εκείνη την ώρα ο ήλιος.

Η κατανόηση του διαστημικού καιρού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε πιθανούς κινδύνους απέναντι σε δορυφόρους, αστροναύτες και υποδομές. Επίσης, θα είναι κρίσιμη για προγράμματα όπως το φιλόδοξο πρόγραμμα «Άρτεμις» της NASA και τον μετριασμό των επιπτώσεων από την έκθεση αστροναυτών σε ακτινοβολία.

Διαβάστε επίσης:  Η Όλγα Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Τετραπλές κάλπες – Η παρέμβαση Τσίπρα και η απάντηση Κασσελάκη

Τριπλή επιβεβαίωση του Documentonews: Άμεσα οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή

Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Υποψήφιος πρόεδρος ο Δ. Τεμπονέρας», λένε συνεργάτες του

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Σενάριο για κάλπες σε 2 εβδομάδες

Στέφανος Κασσελάκης: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε!»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter