Τρέξιμο: Τέσσερα λάθη που κάνουν οι δρομείς στους αγώνες

Τρέξιμο: Τέσσερα λάθη που κάνουν οι δρομείς στους αγώνες

Υπάρχουν κάποια λάθη που ένας δρομέας τα κάνει μόνο μια φορά στη ζωή του. Όπως για παράδειγμα το να τρως καυτερά φαγητά πριν από έναν αγώνα ή να βάζεις το σορτσάκι της προπόνησης για πλύσιμο μαζί με το iPod στην τσέπη.

Υπάρχουν όμως και άλλα λάθη που για κάποιο μυστήριο λόγο γίνονται και ξαναγίνονται. Ειδικά κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Όπως τονίζει και η αθλητική ψυχολόγος στο Κέντρο Ανθρώπινων Επιδόσεων του Σινσινάτι, Μπάρμπαρα Γουόκερ: «Οι δρομείς γίνονται παράλογα όντα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα».

Είναι μάλλον η ένταση της στιγμής, ο ενθουσιασμός, το άγχος. Πράγματα που όσο και αν έχεις ασκηθεί, παραμένει δύσκολο να «δαμάσεις» και αναπόφευκτα σε οδηγούν στα ίδια λάθη. Ξανά και ξανά και ξανά.

Να τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Τρέχετε πιο γρήγορα από ότι πρέπει

«Το άγχος της απόδοσης μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα τρέχουμε», τονίζει η Γουόκερ και έχει δίκιο: πολλοί δρομείς σπαταλούν πολύτιμες δυνάμεις στην αρχή μιας κούρσας με αποτέλεσμα να μην τις έχουν στη συνέχεια. Η αρμονική κατανομή της αντοχής είναι μια διαδικασία τόσο χρήσιμη όσο και οι αμιγώς σωματικές ασκήσεις. Και με δεδομένο πως οι συνθήκες ενός αγώνα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές μιας προπόνησης, η διαδικασία τούτη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθείτε σε αυτό είναι να συμμετέχετε σε αγώνες με μοναδικό σκοπό την διαχείριση δυνάμεων έτσι ώστε να συνηθίζετε να κάνετε την εν λόγω διαχείριση σε συνθήκες κούρσας και όχι προπόνησης.

Νιώθετε πόνους κάτω από τα πλευρά

Τυπικό πρόβλημα που έχει να κάνει με το τι έχουμε φάει πριν ξεκινήσει μια κούρσα. Αν πρόκειται να λάβετε μέρος σε έναν αγώνα που διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά, φάτε ένα γεύμα με τουλάχιστον 300 με 350 θερμίδες τρεις με τέσσερις ώρες πριν τον αγώνα. Διαφορετικά, καταλώστε 200 έως 250 θερμίδες τροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και φυτικές ίνες δύο ώρες πριν από τον αγώνα. Ακολουθείστε αυτό το μοτίβο διατροφής είτε πριν τις προπονήσεις είτε πριν τους αγώνες και οι ενοχλητικοί πόνοι στα πλευρά δεν θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους.

Τρώτε πολύ ή μένετε νηστικοί

Πριν από αγώνες που διαρκούν από μια ώρα και πάνω πρέπει οπωσδήποτε να έχεις φάει κάτι πριν ξεκινήσεις. Αλλά όπως και να έχει, όπως και στο ζήτημα των αντοχών έτσι και στο ζήτημα της κατανάλωσης φαγητού πριν τους αγώνες, η ορθολογική διαχείριση είναι ένα ζήτημα που δουλεύεται και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Αν είστε νευρικός δρομέας πάντως, καλό είναι να έχετε πάνω σας ένα αθλητικό ρόφημα και να πίνετε μικρές γουλιές κάθε 15 λεπτά ενώ είναι σε εξέλιξη η κούρσα.

Έχετε άγχος

Είναι κομβικό να μειώνετε όσο πιο πολύ γίνεται το στρες πριν τις κούρσες. Βρείτε χρόνο πριν τον αγώνα ώστε να δουλέψετε με τον εαυτό σας για να αποβληθεί το άγχος. Πάρτε βαθιές ανάσες πριν την κούρσα και επαναλάβετε χαμηλοφώνα ατάκες που σας ντοπάρουν ψυχολογικά και ταυτόχρονα σας χαλαρώνουν όπως: «Είσαι έτοιμος» ή «Όλα θα πάνε καλά».

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter