Τσακαλώτος: Είστε ΝΔ ή ΕΡΕ; (Video)

Τσακαλώτος: Είστε ΝΔ ή ΕΡΕ; (Video)

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να νιώθει ντροπή για όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια και αναρωτήθηκε τι ακριβώς είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, «ΝΔ ή ΕΡΕ»;

Αφορμή οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου όπου κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για Δούρειο Ίππο του Ερντογάν

«Με θεωρείτε εμένα ότι είμαι 5η φάλαγγα; Ότι είμαι Δούρειος Ίππος του Ερντογάν; Τον κ. Ξανθό, τον κ. Παπαδόπουλο, την κ. Τζούφη; Έτσι μας θεωρείτε; Να το πείτε αν αυτό μας θεωρείτε. Σε αυτή την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε, σε αυτή την οικονομική κρίση, αυτό μας θεωρείτε; Ότι είμαστε Δούρειοι Ίπποι της Τουρκίας; Αυτό θεωρείτε υπεύθυνη κυβερνητική στάση; Δεν ντρεπόσαστε λίγο για τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, που λέει αυτό το πράγμα; Νέα Δημοκρατία είσαστε ή ΕΡΕ; Τι είσαστε ακριβώς; Ποιους αντιπροσωπεύετε; Ποια αφτιά θέλετε να χαϊδέψετε; Δεν φοβόσαστε καθόλου;», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις προσπάθειες να χτίσει μια νέα ταυτότητα για τους Έλληνες πάνω στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

«Δεν διαβάζετε ακόμα και δικιά σας εφημερίδα η οποία λέει ότι με αυτό που κάνατε με τις Πρέσπες, αυτό που κάνετε με το προσφυγικό μπορεί να σας ξεφύγει τελείως; Και ζητάτε συναίνεση και να είμαστε όλοι συνετοί για να αντιμετωπίζουμε τα εθνικά ζητήματα. Δεν έχετε ίχνος ντροπής όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει αυτά τα πράγματα; Πολύ φοβάμαι ότι χτίζετε ένα μπλοκ δυνάμεων στη βάση της ακροδεξιάς όπου οι φιλελεύθεροι ανάμεσά σας, θα είναι μόνο μαϊντανός. Θα είναι ένας μαϊντανός για να μπορείτε να τον πουλάτε, που και που, σε διεθνή φόρα που θα μιλάει ο πρωθυπουργός σας. Ο κορμός σας όμως θα είναι αυτός ο ακροδεξιός κορμός. Και θα είναι ακροδεξιός κορμός διότι τα πράγματα, από ένα σημείο και μετά, δεν μαζεύονται», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανεπιτυχής προσπάθεια απάντησης από τον Γιάννη Λοβέρδο

Στην απάντησή του, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος επιχείρησε να αποφύγει να αναφερθεί στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα λέγοντας πως o κ. Τσακαλώτος μπερδεύει «τους πατριώτες με τους ακροδεξιούς». Παράλληλα προσπάθησε να αποτινάξει τις ευθύνες του κόμματός του κατά την περίοδο των μνημονίων, αποδίδοντας την άνοδο της Ακροδεξιάς στην κρίση (γενικά) και στους.. αγανακτισμένους!

«Ο κ. Τσακαλώτος, για μια ακόμη φορά, προσπάθησε να συνδέσει τη ΝΔ με φαινόμενα της ακροδεξιάς. Θα ήθελα να του θυμίσω ότι η ακροδεξιά στην Ελλάδα ανέβηκε και αναπτύχθηκε, μετά το 2010, σε εποχές της ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας, εξαιτίας των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης. Θυμάστε τις πλατείες των αγανακτισμένων, τις μούντζες εναντίον της Βουλής και τα “να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή”. Θυμάστε τους προπηλακισμούς πολιτικών. Τα επεισόδια στις εθνικές επετείους και παρελάσεις. Όλα αυτά οδήγησαν σε ριζοσπαστικοποίηση που σε κάποιο βαθμό ωφέλησαν και την ακροδεξιά», απάντησε ο Γιάννης Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι «ήταν αυτή η ακραία πολιτική που υπονόμευσε το πολιτικό σύστημα και στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αμέτοχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε αυτή την πολιτική για να γίνει ένα κόμμα, από 4,16% σε κόμμα εξουσίας».

Για να συμπληρώσει πως δεν θεωρεί τον κύριο Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ, Δούρειο Ίππο αλλά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως υιοθετεί κατηγορίες της τουρκικής πλευράς, αρνούμενος να δεχθεί τα αποδεικτικά στοιχεία για έκτροπα πάνω στον Έβρο που βγήκαν από ανεξάρτητους παρατηρητές και δημοσιεύθηκαν σε διεθνή και αναγνωρισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Δεν θεωρώ ότι είστε Δούρειος Ίππος. Ούτε ανθέλληνας ή προδότης. Από εμένα δεν θα τα ακούσετε ποτέ αυτό. Ωστόσο λυπάμαι, αλλά πολλά στελέχη σας αφομοιώνουν πολλά από τα fake news και την παραπληρόφορηση της τουρκικής πλευράς. ‘Ακριτα. Όπως, για παράδειγμα ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι στον Έβρο», είπε ο Γιάννης Λοβέρδος.

Διαβάστε επίσης: Ξένος φωτορεπόρτερ καταγγέλλει επίθεση από ακροδεξιούς στη Λέσβο (Video)

Διαβάστε επίσης:  Αποκαλυπτικό βίντεο από την ομάδα Forensic Architecture για νεκρό πρόσφυγα στον Εβρο

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η αναφορά μετά το 9ο λεπτό

https://www.facebook.com/1539279389656450/videos/631460857693808/?__xts__%5B0%5D=68.ARD8RsykY-ylkXo67shid1Dhy_MHoBx17eQ55HyQlsRQX6rKYYv5iagDhStApHVwu8PRdg10yBnhJOAJaiZwUmt6JOYCXcCofcY6E2lX67v4GFspbGmKfQZjD8gAw-5dW5EPD7G9GRBQLcw00qQmL3VRv_YGdic_m7mx5v0IKo6MVWHEMQwbQVwQ526bdKBXJyDR7zgBry1LJQyDlGRqzKcxNPGfljN4sj7e-n4_w9T9e8H3Lz8iaQp_8YwINCQKDROZThGPPUdjUs6l0v2QUxUpwANCx8kLhhF9rOrUK2exX8VlYb9RwKjZw6iVzynURTgV5jJcHiYbUsagijgImoElxnRQMA0lmFljBA&__tn__=-R

Σημεία τοποθέτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτου στην συζήτηση του Ν/Σ του υπ. Υγείας

«Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια κυβέρνηση…»

Στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, μίλησε για τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας:

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που παρέλαβε τη χώρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και την παρέδωσε σε καλές, με ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας. Που απέφυγε την πιστοληπτική γραμμή, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούσαν να προκληθούν από μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση ή μια πανδημία από το εξωτερικό.

Τότε οι προύχοντες και τα συμφέροντα, ιδιωτικά, τραπεζικά, μιντιακά, οικονομικά, έλεγαν πως δεν χρειάζεται. Βέβαια αυτοί οι προύχοντες είχαν φέρει τη χώρα σε χρεοκοπία πολλές φορές τα τελευταία 200 χρόνια.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που κυβερνούσε έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και έκανε εμβληματική παρέμβαση με την ασφάλιση των ανασφάλιστων. Γνωρίζοντας ότι η αρρώστια δεν είχε γεωγραφικά και ταξικά σύνορα, και δεν αφαιρούσε το ΑΜΚΑ από μικρά παιδιά. Που έδινε έμφαση στην υγεία και έκανε τα ΤΟΜΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι προύχοντες την κατηγόρησαν όμως ότι έχει μίσος για τα μεσαία στρώματα και ότι η πολιτική στην Υγεία δεν συνάδει με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ότι θα πάρει δουλειές από τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά η κυβέρνηση δεν υποχώρησε γιατί ήξερε ότι προ κρίσης το ποσοστό δαπανών για την υγεία ήταν 6,8% του ΑΕΠ που έπεσε σε 4,6%. στην κρίση και που το επανάφερε στο 5,2% και είχε σχέδιο για την αύξησή του στο 6% τα επόμενα 4 χρόνια, πιο χαμηλά αλλά και πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είχε μάλιστα δρομολογήσει 4000 θέσεις εργασίας στην δημόσια υγεία για το 2019-2020..

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που προωθούσε την ανάπτυξη, με στόχο να φύγει από το ζουρλομανδύα του 3,5%, χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι ως εργαλείο ανάπτυξης.

Οι προύχοντες είπαν όχι, δεν χρειάζεται, να δείξουμε πρώτα αξιοπιστία και μετά βλέπουμε για τους στόχους. Αναρωτιέται κανείς ποια θα ήταν η ανάπτυξη αν είχε ακολουθηθεί μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σαν αυτή που είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξανθός εξέφρασε την ανησυχία του για τις ιδιωτικοποιήσεις, το μέλλον των ΤΟΜΥ, τις γκρίζες ζώνες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα 15εκ που ανακοίνωσε για την υγεία ο κ. Σταϊκούρας είναι πολύ λίγα. Με τους δικούς μας υπολογισμούς μια καλή αρχή θα ήταν 150 εκ.

Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον κορονοιό, μπαίνει άραγε στην εξίσωση το γεγονός ότι και η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία δεν είχαν καλή ανάπτυξη το 2019; Εφόσον η νομισματική πολιτική της FED και της ECB έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της με τη μείωση των επιτοκίων που είναι σχεδόν μηδενικά, δεν είναι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική το μόνο όπλο;

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που πίεζε το Eurogroup και τα διεθνή οικονομικά φόρα ενάντια στη λιτότητα, στο σύμφωνο σταθερότητας, που πίεζε για μια συντονισμένη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Γιατί δεν είχε δεσμούς ούτε με τους προύχοντες ούτε με το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα που έχει σημαία του τη λιτότητα.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που είχε δεχθεί πολύ μεγαλύτερες ροές στο προσφυγικό, και τις αντιμετώπισε χωρίς να μετατρέψει την κρίση σε δράμα, χωρίς διχασμό, χωρίς να απαρνηθεί τον ανθρωπισμό της. Και χωρίς να θεωρήσει τα δικαιώματα «δικαιωματισμούς» -όπως δυστυχώς χαρακτηρίστηκαν και από τον κύριο Λοβέρδο. Γιατί τα δικαιώματα δεν είναι αλά καρτ.

Τέλος αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πέτσα απεύθυνε ερωτήματα προς τη ΝΔ. Αλήθεια θεωρεί η ΝΔ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέμπτη φάλαγγα και Δούρειο Ίππο του Ερντογάν; Είναι υπεύθυνη στάση αυτή κυβερνητικού εκπροσώπου; Μιλάμε για τη ΝΔ ή την ΕΡΕ; Ποια αυτιά χαϊδεύει η ΝΔ; Μέχρι και οι εφημερίδες της ΝΔ την επικρίνουν για τη στάση σας στις Πρέσπες και το προσφυγικό. Με τη στάση σας αυτή ζητάει συναίνεση χωρίς ίχνος ντροπής; Από πότε έχει να ακουστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει συμφέροντα ξένων δυνάμεων;

Δυστυχώς η ΝΔ έχει φτιάξει μια κυβέρνηση με ακροδεξιά ατζέντα όπου οι κάποιες φιλελεύθερες φωνές μαϊντανός.

Αν συνεχίσει να καλύπτει τις ανομίες, να αποκρύπτει την αλήθεια και να καλλιεργεί το μίσος και το διχασμό, τότε λίγο ακόμα και να θέλει δεν θα μπορεί να μαζέψει την κατάσταση. Και τότε η ευθύνη θα ανήκει ολοκληρωτικά στη ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter