Τσίπρας – Γεννηματά στους ευρωσοσιαλιστές και στο βάθος «μπαρούτι»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω πολιτικής συγκυρίας, αποκτά η κοινή παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως παρατηρητή, και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες. 

Η ατμόσφαιρα μυρίζει …μπαρούτι ως προς τις σχέσεις τους, καθώς ήδη στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προσχωρούν στην Κουμουνδούρου πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Παράλληλα, το κλίμα φορτίζεται πάντα κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται, ως παρατηρητής σε συνεδριάσεις των ευρωσοσιαλιστών, καθώς τις αξιοποιεί για να απλώνει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και να έρχεται πιο κοντά με Ευρωπαίους ηγέτες και άλλα στελέχη δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.

Όμως, αν και δεν είναι ώρα για …γέφυρες μεταξύ της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη και της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, υπάρχει κάτι που εξ αντικειμένου τους ενώνει στη σύνοδο του PES, την (Πέμπτη 12.12.2019). Κι αυτό είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας και η προσπάθεια ενιαίας φωνής για τα εθνικά, ως σαφές μήνυμα κατά της συμφωνίας Τουρκίας με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, και οι δυο επικεφαλής των κομμάτων από την Ελλάδα (το Κίνημα Αλλαγής είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και ο ΣΥΡΙΖΑ (ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) θα ζητήσουν σαφή καταδίκη της Τουρκίας για την έκνομη δραστηριότητά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και συγκεκριμένες διαδικασίες για να αποτραπούν τετελεσμένα στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας καλείται ως παρατηρητής. Προ τριμήνου, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε βρεθεί στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετέχοντας ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ τις προηγούμενες φορές ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αξιοποιεί πάντα το κάλεσμα των ευρωσοσιαλιστών για ευρύτερες επαφές και με άλλους αξιωματούχους των Βρυξελλών και με ηγετικά στελέχη του χώρου της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και της οικολογίας.

Πάντως, μένει να φανεί αν η Φώφη Γεννηματά ή και ο Αλέξης Τσίπρας βρουν κάποιο τρόπο για να απευθύνουν, έστω εξ αντανακλάσεως, είτε βέλη είτε πολιτικά μηνύματα παντός τύπου, ενδεχομένως, με επίκεντρο και τα εθνικά ζητήματα.