Τύμπανα πολέμου στην Υεμένη – Οι Χούθι στο στόχαστρο ΗΠΑ και Βρετανίας

Τύμπανα πολέμου στην Υεμένη – Οι Χούθι στο στόχαστρο ΗΠΑ και Βρετανίας
AP Photo/Hani Mohammed

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και πιθανώς να ξεκινήσουν πόλεμο στην Υεμένη.

Σε άρθρο της εφημερίδας για την Daily Telegraph, ο Σαπς είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πρόθυμο να αναλάβει άμεση δράση» κατά του κινήματος των Χούθι. «Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι απίστευτα σοβαρή και παρόλο που είναι χιλιάδες μίλια μακριά, έχει αντίκτυπο σε όλους στη Βρετανία», είπε ο Σαπς.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία που περνούν από το στενό Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ μεταξύ της Υεμένης στην Αραβική Χερσόνησο και του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας στο Κέρας της Αφρικής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times» ο βρετανικός στρατός σχεδιάζει αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των Χούθι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της η Βρετανία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κι άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα, που ακόμη δεν έχει κατονομαστεί, προκειμένου από κοινού να εξαπολύσουν την επίθεση κατά στόχων που έχουν ήδη μελετηθεί, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη, όπου εδρεύουν οι Χούθι.

Aκόμη αναμένεται να εκδοθεί μια «άνευ προηγουμένου» κοινή δήλωση των ΗΠΑ και Βρετανίας με την οποία θα προειδοποιούν τους Χούθι ότι «ή θα σταματήσουν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία ή θα αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δύναμη της Δύσης».

Οι Χούθι

Οι Χούθι έχουν ανακοινώσει ότι στοχεύουν μόνο πλοία ισραηλινών συμφερόντων ή έχουν κατεύθυνση το Ισραήλ. Εχουν πει επίσης ότι ο ναυτικός αποκλεισμός θα σταματήσει μόλις σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 100 επιθέσεις με drone και πυραύλους στα στενά για πλοία με προορισμό το Ισραήλ.

Προειδοποίηση στο Ιράν

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την Κυριακή.

«Μίλησα σήμερα για τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, που απειλούν αθώες ζωές και την παγκόσμια οικονομία», είπε ο Κάμερον στο X. «Έκανα σαφές ότι το Ιράν μοιράζεται την ευθύνη για την αποτροπή αυτών των επιθέσεων, δεδομένης της μακροχρόνιας υποστήριξής του στους Χούθι».

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς δρόμους στον κόσμο, που συνδέει τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αγορές μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από τα στενά Bab-el-Mandeb, κοντά στο σημείο όπου οι Χούτι στοχεύουν τη ναυτιλία.

Διαβάστε επίσης: Στο… κόκκινο η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα – 10 νεκροί αντάρτες Χούθι από αμερικανικά πυρά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter