Τζέιμς Γκαν: Από την Marvel στην DC

Τζέιμς Γκαν: Από την Marvel στην DC

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τους Φύλακες του Γαλαξία; Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εκκεντρικής παρέας της Marvel που προβάλλεται στις αυτές τις μέρες στις αίθουσες έχει και πάλι την υπογραφή του Τζέιμς Γκαν ο οποίος πάντως ανήκει από πέρυσι στην DC.

Εκτός των «Avengers» που σάρωσαν τα ταμεία με το «Infinity War» (2018) και τη συνέχεια του, το «Endgame» (2019),  το επόμενο στη σειρά χρυσορυχείο για τη Marvel ήταν οι «Φύλακες του γαλαξία». Η λιγότερο γνωστή φουρνιά υπερηρώων της Marvel κατάφερε να συναγωνιστεί σε επιτυχία τόσο τις σόλο περιπέτειες του Σπάιντερ Μαν όσο και τις πιο ξακουστές ιστορίες των σαφώς δημοφιλέστερων X-men, Κάπτεν Αμέρικα και Iron man.

Οι Φύλακες του γαλαξία πρωτοεμφανίστηκαν στο πανί το 2014. Την κινηματογραφική μεταφορά τους ανέλαβε ο 48χρονος τότε Τζέιμς Γκαν από το Μιζούρι. Ο γεννημένος στις 5 Αυγούστου 1966 Γκαν ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως σεναριογράφος («Tromeo and Juliet», «Terror firmer» αμφότερα σε σκηνοθεσία Λόιντ Κάουφμαν) ενώ σκηνοθέτησε κάποια επεισόδια σε τηλεοπτικές σειρές της γνωστής στους φαν του τρόμου εταιρείας Troma Entertainment.

To σκηνοθετικό ντεμπούτο του δεν θα μπορούσε να είχε διαφορετικό δρόμο. Η φιλόδοξη παρωδία τρόμου «Παράσιτα» (Slither, 2006) που βγήκε στην Ελλάδα απευθείας στην αγορά του DVD είχε μέτρια πορεία στις αμερικανικές αίθουσες και μόλις κι έβγαλε τα έξοδα της. Τέσσερα χρόνια μετά ο Γκαν χαμήλωσε τον πήχη με μια σάτιρα υπερηρώων που είχε τον εύλογο τίτλο «Super» και πρωταγωνιστές γνωστά ονόματα σαν του Κέβιν Μπέικον και της Λιβ Τάιλερ. Παρότι και αυτό το φιλμ χάθηκε στις αίθουσες οι κυνηγοί ταλέντων διέκριναν τις σκηνοθετικές αρετές του Γκαν. Η πρόταση για το χτίσιμο των Φυλάκων του Γαλαξία ήρθε αναπάντεχα για τον Γκαν από την κοινοπραξία της Marvel και της Disney.

Τα 177 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ λογικά θα άγχωναν οποιονδήποτε σκηνοθέτη αλλά ο αποφασισμένος Γκαν άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Το φιλμ ήταν μια απέραντα διασκεδαστική υπερηρωική περιπέτεια που συνδύαζε το διαστημικό θέαμα με το χαλαρό- και αυτοσαρκαστικό0- χιούμορ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποπ κουλτούρα και την μουσική των 80ς.

Συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης ο Τζέιμς Γκαν ενορχήστρωσε με πάθος και χωρίς κανένα κόμπλεξ την ιστορία των απροσάρμοστων φίλων του Γαλαξία, μετατρέποντας το φιλμ σε εμπορικό χιτ που ξεπέρασε τα 773 εκατομμύρια δολάρια.

Τρία χρόνια μετά, το δεύτερο μέρος που είχε ξανά την υπογραφή του Γκαν, ξεπέρασε τις επιδόσεις του πρώτου φιλμ φτάνοντας τα 863,8 εκατομμύρια δολάρια. Τα επόμενα χρόνια ο Γκαν δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την Disney η οποία πήρε αφορμή από κάποια «ανεπίτρεπτα» σχόλια του στο διαδίκτυο για να τον απολύσει. Η DC δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη και του ανέθεσε κάποιες ριψοκίνδυνες αποστολές. Κυριότερη εκείνη του σίκουελ της ταινίας «Αρπακτικά Πτηνά και η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν» της Κάθι Γιαν που είχε ψιλοπατώσει στα διεθνή ταμεία. Όμως το επαναπλασάρισμα της Χάρλεϊ Κουίν με τίτλο «The Suicide Squad” παρότι ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες ταινίες δημιουργία, δεν γνώρισε ανάλογη εμπορική επιτυχία.

Παρόλα αυτά η Warner πέρυσι προσέλαβε τον Γκαν για να γίνει συμπρόεδρος και συν-διευθύνων σύμβουλος της DC, με ευθύνη όχι μόνο τον σχεδιασμό της νέας υπερηρωικής φάσης του στούντιο αλλά και την σκηνοθεσία του «Superman: Legacy» που αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2025.

Τα πρώτα θετικά σημάδια της νέας φάσης της DC ήδη έχουν φανεί στο ορίζοντα με το νέο «Flash». Φήμες θέλουν το φιλμ με πρωταγωνιστές τους Έζρα Μίλερ, Μπεν Άφλεκ, Μάικλ Σάνον, Μάικλ Κίτον και Μαριμπέλ Βερντού να κάνει θραύση όταν βγει στις αίθουσες τον ερχόμενο Ιούνιο. H πρεμιέρα του μπλοκμπάστερ που σκηνοθέτησε ο αργεντίνος Άντι Μουσιέτι («Το Αυτό») έγινε πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο του φετινού CinemaCon στο Λας Βέγκας, γνωρίζοντας πραγματική αποθέωση.

Κι ενώ ο Γκαν ανήκει στην DC, τού δόθηκε ειδική άδεια για να ολοκληρώσει για λογαριασμό της Marvel την περιπέτεια των αγαπημένων του ηρώων. Στο κύκνειο άσμα των «Φυλάκων του Γαλαξία» η αυτοσχέδια οικογένεια πρέπει να συσπειρωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς μια ισχυρή οντότητα απειλεί τη ζωή του Ρόκετ. Ο Γκαν αναλαμβάνει να τους κατευθύνει όπως έπραξε και τις προηγούμενες δύο φορές: με περίσσευμα αγάπης και με εμφανή συγκίνηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter